Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Missa inte att använda versioner i bildkritik


Ibland inser jag att vi har en massa fina funktioner men som ligger lite dolt. En av dem är versioner, något som vi är tämligen ensamma om på bildkritik- och portfoliosajter. 

Funktionen är byggd för att kunna ladda upp flera versioner av samma bild och på så vis kan man som fotograf ge olika förslag om vilken bild som upplevs bäst, eller att man som fotograf laddar upp en ny version av bilden efter att man få input i bildkritiken. 

Nytt är att versioner nu även syns i stora bildvisningen

Hur laddar jag upp versioner?

Gå till den aktuella bilden. Välj fliken Bildfil/Versioner. Där kan du peka ut en ny version att ladda upp och glöm inte kryssa i Ja, spara tidigare version.

Postat 2017-03-30 14:41 | Läst 3419 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nya saker på Fotosidan

Igårkväll (torsdag) så släppte vi ut lite saker. Här kommer en lista med vad det var.

AktivitetspoängVi har sedan starten (2001) tänkt att vi skulle spinna vidare på ett koncept med aktivitetspoäng (som vi byggde in på sajten Utsidan.se på den tiden). Det systemet kallades för kottar som man då samlade på. Vi har inte riktigt kommit i mål med det hos oss kan man väl säga men nu tog vi tag i det och har byggt in det. Systemets syfte är att premiera aktiviteter som skapar en levande community, och den som bidrar med mycket skall få något tillbaka. Så nu finns det en tabell med saker som ger poäng och den tabellen är levande. Dels kan vi lägga till saker men också justera poängen viktat mot vad andra saker ger för poäng. Det är inte helt lätt om man till exempel skall ställa ett blogginlägg mot en bildkritikkommentar. Men men, vi tror vi har en hyfsat tabell nu.

Ny medlem  100 poäng, Ny bild i GFS  50 poäng, Ny bakgrundsbild på profil  20 poäng, Ny bild i tävling  15 poäng, Ny första bildkommentar  15 poäng, Nytt blogginlägg  15 poäng, Ny bildkommentar  10 poäng, Ny prylannons  10 poäng, Ny favoritmarkering  5 poäng, Gått med i grupp  5 poäng, Ny produktrecension  5 poäng, Ny produkt  5 poäng, Nytt foruminlägg  5 poäng, Ny forumdiskussion  5 poäng, Ny gruppbild  1 poäng, Ny följning  1 poäng

Vi kommer sedan bestämma en poängnivå när man når upp till en nivå som skall heta något i stil med Awesome, En riktig fotokompis, Diamant, etc etc. Den nivån når man upp till när man räknar samman poängen från de X senaste dagarna (vi har inte bestämt om det är ett kvartal, halvår, år eller mer). När man nått upp till poängen så kommer man få ett litet emblem bredvid sitt namn och man kommer få Y % rabatt på medlemskap, Akademi-kurser, Fotosidan Magasin och böcker så länge man har denna nivå.

Så poängen kan du nu se på din profil. Ingen annan ser dina poäng och hur du tjänat in dem. Du kan också klicka på poängen för att se lite data om dem och hur de fördelar sig över tid. Vi slog på insamlingen av poäng för 4-6 veckor och har justerat tabellen lite sen dess men nu får man poäng helt enligt tabellen.

Uppfräschning av bildvisningssidor

Denna sida kallar vi internt viewpic eller bildvisningssidan

Vi har lagt en hel del på att fräscha upp bildvisningssidorna. Det finns två sidor, en första sida (viewpic) som man kommer till när man kommer till bild från en tumnagel, och det finns en sida (viewlarge) som man kommer till när man klickar på en stor bild. Den senare har inte varit riktigt responsiv utan har funkat dåligt på mobilen. Detta är nu omkodat så sidan visas rätt även på mobilt.

Nu fungerar denna sidan perfekt även på mobilt så att bilden visas i 100% bredd och med infokolumnen under sig. Vi har även förtydligat Favoritbild (hjärtat) och dela-logiken och fräschat upp utseendet i informationskolumnen.

På den sidan så har vi kikat över informationskolumnen och bland annat lagt till en Följknapp så man lättare kan börja följa fotografer vars bilder man gillar (att följa en fotograf innebär att man får info i sitt händelseflöde när den fotografen tex laddar upp en ny bild, skriver blogginlägg mm).

Annat

- vi har tagit bort de gråa sidokolumnerna som låg över alla sidor. Så nu är det vitt. 
- artikelarkivet har fått ytterligare uppfräschning och förenkling 
- artikelvisning har fått lite justering där rubriken ligger ovanför bilden och artiklarna under Merläsning har ett renare och effektivare utseende. 

Postat 2017-03-24 12:55 | Läst 5338 ggr. | Permalink | Kommentarer (42) | Kommentera

Vi har släppt lite justeringar

I dagarna tre har vi byggt på Fotosidan. Det är dels saker som syns och saker som inte syns. Igårkväll släppte vi ut sakerna och jag kommer i ett senare inlägg idag berätta mer om detaljerna. Det finns även ställen som jag ser behöver putsas på som inte blev riktigt bra. Men det skall vi också fixa.

Postat 2017-03-24 08:54 | Läst 1617 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bloggat i 10 år och nästan 2 månader.

Bläddrade i min blogg och råkade hamna på gamla blogginlägg och hittade mitt första. Det var över 10 år sen. Otroligt. 

http://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/fotosidan-se-maj-2001.htm

Ps! @Bengan mailade häromdagen och undrade om man kunde göra en bok rakt av med gamla blogginlägg. Tyvärr har vi ingen sån logik.

Postat 2017-03-09 21:08 | Läst 1673 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Snart kommer aktivitetspoängräknare på Fotosidan

I ett tidigare blogginlägg så berättade jag att vi kommer inför en aktivitetsräknare. Den kommer användas för att kunna premiera de medlemmar som är extra aktiva i communityn. Det kommer ske genom att man vid någon viss nivå (ej bestämd vilken nivå) får en utmärkelse bredvid sitt namn och på sin medlemsprofil och mest troligt så kommer det finnas någon ekonomisk fördel också i vår medlemsbutik.

Vi kommer inom kort släppa så att alla medlemmar kan se sina egna poänger och hur man samlade ihop dem. 

Nedan är exempelskärmar på hur det ser ut nu när vi jobbat med funktionen. Det kommer alltså troligtvis komma justeringar innan vi släpper ut det till er.

Postat 2017-03-09 19:29 | Läst 1589 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa