En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Ny funktionalitet för att lägga till flera bilder i ett blogginlägg

Vi släppte ett nytt blogg-skriv-verktyg (editor som vi kallar det internt) häromdagen och ett önskemål var att kunna infoga flera bilder på en gång. Det har vi nu fixat. :)

Se bilderna nedan. Gör exempelvis en mutliuppladdning av bilder. När du skall foga in bilderna så väljer du Till välja flera-länken till höger om tumaglarna (markerad med blå plupp i skärmbilden).

I skärmen efter så får du upp tumnaglarna igen men nu har du kryssruta på bilderna. Välj rätt bilder. Klicka ok. Och klicka ok på rutan efter. 

Angående webbläsare och funktionalitet

Som ni märker så fungerar olika webbläsare olika bra. När vi bygger så testar vi med de vanligaste som står för ca 80-85% av trafiken - Google Chrome, Safari och Netflix. Det har vi gjort denna gången och då är det full funktionalitet. I statistiken kommer sen Microsofts webbläsare och Opera. Microsoft har alltid haft webbläsare som betett sig annorlunda än övriga. Opera brukar funka bra men är en liten webbläsare sett till användare. Det innebär dock inte att vi inte tänker se till att Edge skall ha full funktionalitet utan mer att vi rekommenderar att hellre köra tex Google Chrome eftersom den ger en bättre upplevelse när du surfar. 

Så vi kommer kika på varför Edge beter sig annorlunda och under tiden så kan ni själva lösa det genom att använda Google Chrome.

Inlagt 2018-08-27 19:36 | Läst 2147 ggr. | Permalink
Jag testade detta idag och det fungerade nästan som jag tänkt med Opera, dock hamnade bilderna i omvänd ordning men det kanske går att styra på något sätt?

Började med Edge men med den fick jag ingen ordning på något, allt man gjorde hamnade överst (det var dock enkel bilder)
Svar från David Elmfeldt 2018-08-27 22:13
Hej! Tackar!

Vi vet att Edge krånglar men har inte hunnit leta felet. Opera är samma sak. Vi rekommenderar Google Chrome, Safari eller Netflix för bästa upplevelse (det gäller över alla sajter inte bara fotosidan).
pdahlen 2018-08-27 22:38
Jag började med att testa med Chrome som jag har på Ipad, men fick det inte att fungera, bilderna skrev över texten och sista bilden hamnade först.

Men ska testa Chrome på PC
Hur gör man om man vill ha tumnaglar bredvid varandra?
Erik Madsen 2018-08-27 20:13
Hvordan lægger man tumnaglar i op i det hele taget ? Selv om jeg fjerner tjektegnet ved "Skapa förstörimgslänk till största formatet", så bliver det til et storformat billede alligevel ???
Mvh. Erik.
PS: Jeg er har Mac og anvender "Safari" browseren.
Svar från David Elmfeldt 2018-08-27 22:09
Testa igen. Lägg in ett antal tumnaglar och markera sen att de skall ligga bredvid via verktyget Format - Format - Justering.
Nils Bergqvist 2018-08-27 22:17
Ska testa, tabell fungerade inte så bra.
Testade och visst får jag in flera bilder, men de lägger sig överst även nu.
Verkar inte heller som det går att välja i vilken ordning de ska komma i inlägget.
OK-knappen är fortfarande utanför skärmen.
Svar från David Elmfeldt 2018-08-27 22:11
Bra då fungerar det!

Vi har inte hunnit kika på varför Edge inte fixar att göra som de andra webbläsarna. Jag har lagt till lite information i inlägget ovan om varför Edge inte är den mest prioriterade webbläsaren och hur du temporärt kan lösa det genom att använda Google Chrome. Du kommer garanterat få en bättre upplevelse generellt över alla webbplatser med en webbläsaren. Det finns plugin för stavningskontroll.
Margareta Cortés 2018-08-27 22:24
Men när bilderna inte kommer i rätt ordning så har jag ingen hjälp av att lägga in flera samtidigt, blir lite svårförstått i en berättelse då om bild ett kommer som fjärde bild t.ex
Kommer ni inte ändra så att det går att använda alla webläsare? Allt fungerade så bra tidigare.
Svar från David Elmfeldt 2018-08-27 22:31
Jag citerar mig själv som svar :)

”Så vi kommer kika på varför Edge beter sig annorlunda och under tiden så kan ni själva lösa det genom att använda Google Chrome”

Och nej den förra editorn var inte bättre. Den hade gammal teknik och sämre användargränssnitt.
ztenlund 2018-08-27 22:32
Fast hur mycket av Chrome är mobila enheter såsom telefoner? Chrome är en mycket vanlig webbläsare även på vanliga datorer, men den statistiken speglar nog inte riktigt vilka webbläsare som används när blogginlägg görs.
Margareta Cortés 2018-08-27 22:38
Allt detta är grekiska, eller kanske mongoliska för mig. Jag får hjälp med installationer i datorn av sonen och han kan inte alltid rycka ut för att fixa åt mig.
Funkar det inte så får det ofta vara.
Svar från David Elmfeldt 2018-08-28 07:55
@Martin. Chrome och Safari är väl de mesta vanliga webbläsarna på mobila enheter. Sen finns Samsung Internet också. Lagt till en bild för det också ovan. Så grovt ca 60-70% kör Safari / Chrome, ca 15-20% Samsung Internet
Svar från David Elmfeldt 2018-08-28 07:58
@Margareta. Vi skall se varför Edge beter sig annorlunda och försöka lösa det. Tills dess så kan du använda en annan webbläsare tex Google Chrome som du laddar ner och installerar gratis via https://www.google.com/chrome/
Jag köpte ny dator för ett år sen med windows 10 och den har Edge som standard vilket har fungerat 100% perfekt, jag har inte en enda gång saknat något eller längtat efter Chrome (som jag hade på den gamla) då tar det emot att behöva installera ny Webbläsare bara för bloggens skull. Varenda gång man ändrar, lägger till eller tar bort program så slöar man ner datorn lite. LO
Margareta Cortés 2018-08-28 17:50
Jag laddade ner Crom nu bara för att kunna lägga in bilder och inte uppkevde jag att jag fick "Du kommer garanterat få en bättre upplevelse generellt över alla webbplatser med en webbläsaren."
Allt blev smått dessutom, kommer bara ha den till få in bilder i bloggen och så fort allt fungerar igen tar jag bort Crom.
ztenlund 2018-08-28 18:22
Sidan eller sidorna är väl inzoomade i Edge, vilket förstås går att göra i Chrome också. Antingen kan du zooma en enskild sida eller så ändrar du generellt i inställningarna. Nu kör jag på engelska men där är det för att ändra generellt:

Menyn uppe till höger (tre vertikala punkter) --> Settings --> Page zoom (nog det enda som anges i procent i inställningarna)

Det finns även en inställning enbart för textstorlek i närheten. Att zooma på en enskild sida går att göra i menyn eller med ctrl och plus/minus/noll för att förstora/förminska/gå tillbaka till 100%.
Dubbelolle 2018-08-28 19:32
Jag fortsätter med Edge, nöjer mig med att skriva i rubriken, har inte lust att lägga in Chrome, det ordnar sig väl,
värre för dig som har mycket att berätta i dina resebilder, det förstår jag, LO
Svar från David Elmfeldt 2018-08-28 19:47
Vi skall såklart fixa Edge men bara så jag förstår, det går väl att, om än omständligt, kopiera och flytta bilderna i inlägget efter man lagt in dem?
Ang problemet i Edge att bilder hamnar överst:

Man kan dra och släppa bilder inom inlägget. Markera och dra.
Det underlättar att göra det inre inläggsfönstret större genom att dra i en liten streckad triangel till höger på ett streck under fönstret med inlägget. Man får ev göra det i flera steg. Dra så långt att scrollisten tas bort. Då räcker det att scrolla det yttre och så når man hela inlägget.

Sedan: dra och släpp bilden. I flera steg om det behövs. Bara dra.