Intryck avtryck från gator och torg. I dag är det korvens dag.

 Korvens dag i dag. Tänk vilken betydelse korven har för oss svenskar.Falukorven och varmkorven.

 Jag minns på femtiotalen. När korvgubbarna öppnade sina lådor "på magen" och man kände lukten av kryddpeppar lagerblad, blandat med lukt av fotogen  från uppvärmningen av lådan. Det var grejer det.

  Här lite korvbilder.

 En av de vackraste korvkiosker i Stockholm, är den som står på Mariatorget.

 Här det gamla korvståndet vid Hornstull. Det revs när Hornstull sanerades från urinvånare, och stajlades om för bostadskarriäristernas bästa. Här serverades det bröd,och till brödet fick man korv.

 Familjefest. Även längre bak i bild njuter kvinnan.

Rostad lök en nymodighet har blivit poppis.

Lika bra att ta två åt gången.

 Folk i farten äter korv!

Childrens favorit . Kokt korv

 Det ska börjas i tid.

Även de lite mindre väljer rostad lök.

Höjden av lycka.

Festen måste förevigas.

 

Det gäller att vara på sin vakt! Korvmåsen kan norpa korven på nolltid.

Så här går tillvänjningen till.

  Redan från födseln är dom små fast.

Ja det var lite om varmkorven. Ha en fin korvdag!

/ Bengt

Inlagt 2017-03-12 09:18 | Läst 1246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jaså, korvens dag idag, då får det bli korv i dag då! Och kanske en mazarin imorgon om jag skall följa dagarna, sedan i övermorgon utföra någon matematisk beräkning med pi i. Många dagar att följa, men korven verkar lockande. Bratwurst?
Ett fint brett korvreportage du gav oss.
Svar från bassa 2017-03-12 09:55
Tack ska du ha Stefan för kommentaren. Hade du varit här hade jag bjudit dig på en körv.
Ha det fint.
/ Bengt H.
Då borde man väl äta korv i dag då, kanske en med bröd till lunch skulle vara gott.
Bilden med måsen var härlig, kan gissa att den senare dök ner och norpade åt sig en korv.
Minns även jag 50-talet och de få gånger man fick en varmkorv, kommer ihåg att jag ofta lät lite senap komma på fingrarna för då stannade doften kvar och jag kunde sitta och avnjuta den långt efter att korven var slut. ;)
Svar från bassa 2017-03-12 10:43
Minnena sitter i. Det var innan pomes och annat från gatuköken.
/ BengtH
Skönt korvigt blogginlägg där, Bengt! En tunnbrödrulle till middag, kanske?
Svar från bassa 2017-03-12 10:44
Inte så dumt kanske, men egentligen ska det vara ljust bröd till korven.
/ Bengt
Visst var det något särskilt när man fick gå till korvkiosken och köpa en korv med bröd, men det var i slutet av 50 talet det. I Torsdags blev min yngste son ofrivilligt kvar i Stockholm över natten. Han missade tåget. För att få tiden att gå gick han in i en kiosk för att äta en " Stockholmare " jo den heter så. På skämt sa han till försäljaren att " kan jag inte få två till priset av en " det är mina korvar det där. det är jag som gör dom och just den där har jag tappat på golvet så du kan ändå inte sälja den. ( Sohlbergs ). Försöket gick inte hem.
Sten
Svar från bassa 2017-03-12 10:49
Ha ha! bBra försök.
/ Bengt H.
"Nu ska man ju inte stirra sig blind på korvens ena ände, den har ju två." Så sade man en gång i Mosebacke monarki. Många visdomsord kom från det hållet. Kul inslag med korvätande människor. Den med måsen ser hotfull ut. Själv förknippar jag varmkorv med någon idrottsaktivitet. Varmkorv i pausen på någon bandy- eller hockeymatch hörde till. Förr kunde man få enbart varmkorv, utan bröd alltså. Den varma korven i sitt papper var inte alltid så lätt att hålla i med kylslagna fingrar.
Svar från bassa 2017-03-12 11:32
Hej Torbjörn. Korven har sin egen historia. Grillade över öppen eld.Bullens pilsnerkorv värmd i burken,på utflykter osv.
Tack för kommentaren.
/ Bengt
Alla har vi väl ett antal minnen av korv! Tidigt minne från femtiotalet när vi gick till korvkiosken på hörnet av Nobelvägen och Spånhusgatan i Malmö. Där frågade vi vanligen efter en "bränd", dvs en ovanligt välstekt som legat lite för länge på stekpannan. Den fick vi till halva priset och vi tyckte dessutom att den var godare! Perfekt kombination. Korvgubben där var ingen gubbe utan en liten grå tant. Mysigt värre.
Ett betydligt senare minne är en korvrätt från Åbo, Finland, omkring 1970. Det är den bästa korvrätt jag någonsin ätit. Jo, den är värd en resa till Åbo, som det heter i Michelinguiden.
Den fanns/finns i korvkiosker och hette piirakka ja kax nakkeja, ja sinappi, ja ketsuppi. En finsk/rysk köttpirog med ris o köttfärs inuti är basen. I den stoppas två mindre korvar typ lite längre prinskorvar från ena änden och så sprutar man in senap och ketchup. Satans gott!
Svar från bassa 2017-03-12 12:43
Hej Sven Det låter gott. I Solna Fanns det ,och kanske finns fortfarande Korv Ingvar som hade en ovanligt pepprig stark korv, som också var kanongod. Gärna lit bränd som du nämnde.
/ Bengt H
Hej,
En korv med bröd var lyx på den tiden när hockey rinken var utomhus.
Mycket bra bilder av korvdagen.
Ta ännu ett tugg
Bob
Svar från bassa 2017-03-12 12:45
Hej Bob. Det blir nog korv i dag. Kanske falukorv i ugn. Kan rekommedera Coops ekologiska falukorv. Påminner lite om den gamla hedliga .Ganska hårt rökt. Den är faktiskt bra!
Ha en fin korvdag.
/ BengtH.
Bob Bovin 2017-03-12 12:51
Vi tycker också om den falukorven
B
Svar från bassa 2017-03-12 12:56
Där ser man., och här kommer jag med nyheter.
/ Bengt
Kan bara instämma i hyllningskören om denna blogg! En korv med bröd i alla varianter är ofta räddningen när tiden är knapp, och något ändå måste ner i 'kistan'.. dessutom väldigt gott!
Hälsn!
Svar från bassa 2017-03-13 00:13
Hej Jan Du känner ju till Göstas korvrestaurang.. Den drar mycket folk. Ha det bra .
/ Bengt H.