Intryck avtryck från gator och torg. Moderaterna röstade för nationellt tiggeriförbud.

 Moderaterna vill förbjuda tiggeriet, men vilka ska omfattas av förbudet?

 Debatten och beslutet har bland annat handlat om störande musik i kombination med tiggeri på allmänna platser. Utanför köpcenter, T-banan, Gamla stan osv.

 Helt klart vet vi att många är fattiga och har behov av pengar till bland annat mat, och pengar till deras barns skolgång. I dag när jag tog den här bilden,funderade jag på vilka som ska förbjudas?

De som bevisligen sparar pengar till mat och sina barns skolgång. Eller exempelvis Adolf Fredriks musikskolas elever som inte anses tigga, för de behöver inte, utan samlar in pengar till någon skolresa. Personligen tänker jag så här. Båda tigger. Men borde inte förbudet vara för dem som redan har trygghet och mestadels har god ekonomi, kommer verkligen förbudet att gälla även för dem? Dessutom är jag inte säker på att alla tolv-trettonåriga sjungande tjejer  på Västerlångatan med glitter i håret under december månad just samlar pengar till skolresor, det kan nog  också vara så att det kan bli ett bra tillskott till till årets julklappsköp.

Personligen tycker jag, att ska tiggeriet förbjudas ska det gälla alla, inte bara dem som verkligen behöver ett tillskott. p.s. Bilden visar tre tiggare på Västerlånggatan.

/ Bengt H  

Inlagt 2018-02-15 16:26 | Läst 3141 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ser väldigt pinsamt ut för tjejerna. Undrar om tiggaren gav några pengar. Eller om tjejerna skänkte sina pengar till en bättre behövande. En träffande bild som alla skulle få se. Vad jag tycker om moderaterna och om dom som röstar fram dom ska jag inte gå in på, risk att jag blir bortplockad då.
Sten
Svar från bassa 2018-02-15 22:15
Hej Sten. Vi bryr oss inte om vad du tycker om Moderaterna.
Ha det bra.
/ Bengt H.
Stark bild, ja i Vellinge vill dom förbjuda tiggeri, dom kanske vill förbjuda musik också, eller varför inte ojämlikhet och fattigdom!? (nu blev jag förbannad igen) Hälsn, LO
Svar från bassa 2018-02-15 22:18
Hej LO. Jag förstår dig. Ha det bra, Ta det lugnt.

/ Bengt H
Jo - Sverige är ju landet FÖRBJUDET. Man har en stark övertro på vad man med ett pennstreck vid ett skrivbord kan åstadkomma när det gäller samhällets styrning. Det är ju en felfunktion hos samhället om människor behöver tigga - men det behöver dom inte heller i någon nämnvärd utsträckning här i landet. De flesta tiggarna är ju faktiskt hitresta.
Sedan måste jag nog påpeka att det per definition inte är tiggeri att framföra musik på gatan, och att i samband med det ha en öppen trunk framför sig, där den som vill bidra kan lägga en slant. Det är en prestation inblandad som motiverar slanten. Man ger för att man får något.
Detta är inte ordentligt rättsligt prövat, det finns alltså inte hållbara prejudikat, men lagstiftningen i stort pekar i den riktningen - och då faller din argumentation.
Svar från bassa 2018-02-16 11:17
Hej Peter. Då tänker vi lika. Befriande för de hitresta, att de kan fortsätta spela sin musik på gator och torg trots eventuellt tiggeriförbud. Personligen gillar jag mer deras musik, än Gläns över sjö och strand och Staffan var en stalledräng.
Ha en trevlig helg.. / Bengt H
syntax 2018-02-16 11:55
Jag misstänker att din ton är något maliciös, och det syns kanske inte så tydligt i skriven text. Men visst, normativt tror jag inte att det är så mycket som skiljer oss, jag är humanist och människovän, jag ger av mitt överskott till utsatta människor - men politik det är en lite annan sak. Om man politiskt/lagstiftningsmässigt börjar diskutera saken, då landar man direkt på frågan; vad är tiggeri? Det behövs en rak definition, och den kommer nog att gå i den riktning som jag skisserar ovan.
Merparten av de hitresta tiggarna utför ingen prestation, dom bara begär pengar. Dom kanske då får lära sig att spela och sjunga - det mår dom nog inte illa av... :-)

Jag glömde att konstatera att din bild är bra - klurig.
Svar från bassa 2018-02-16 12:23
Jag ska tipsa dem. Haha! det bra.
/ Bengt
Man kan ju tydligen vara rik också, och ändå tigga..
https://www.expressen.se/nyheter/tiggare-greps-av-polis-hade-sex-miljoner-kronor-pa-sig/
Bilden är bra!
Hälsn!
Svar från bassa 2018-02-17 09:45
Hej Jan. Du vet väl att mannen som tiggde till en tågbiljett var en svensk man besatt av pengar .Rubriken tiggare ledde felaktigt direkt till hitresande tiggare, men så var inte fallet, tidningarna har ändrat sin rubrik,efter det sanningen kommit fram.
Nu kan Aftonbladet berätta systerns spektakulära histora om broderns liv – ett liv kantat av en besatthet av pengar. En period sålde han finsk korv i Sverige, en annan körde han omkring i en Porsche iklädd sidenkostym etc.
Kul att du gillade bilden. Ha det bra
/ Bengt H.
ehrsa 2018-02-17 10:08
Ja, så är det! Det finns många 'udda' och speciella varianter av oss människor, alla är inte lika och många är inte vad dom ser ut att vara, gäller att ha det i tankarna.. Men det är inte lätt! Ha en bra helg, solen skiner.. :-) Din bild är i alla fall bra!
Hälsn!