Intryck avtryck från gator och torg. Här är det enbart den röda färgen som kan förknippas med jul.

 Det känns inte så roligt att publicera den här bilden nu till jul. Men jag gör det ändå.

Inlagt 2017-12-08 11:47 | Läst 1394 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är väl aldrig roligt att människor skall behöva ha det så här. Och det är inte heller roligt att dom som har det politiska ansvaret verkar fullständigt ignorera problemet. Sköt dig själv och skit i andra verkar ha blivit honnörsord i Sverige och övriga Europa, speciellt bland den så kallade eliten. Inför döden och gud är vi alla lika.
😁
MikaelSB 2017-12-08 14:33
Fast vi ska ju inte heller låtsas om att det är Sveriges ansvar att ta hand om rumänska och bulgariska medborgare. Rumänien i huvudsak backar från sitt ansvar mot sina egna och kommer undan i mycket tack vare den svenska dumsnällheten. Norge, Nederländerna och Tyskland har redan vidtagit åtgärder mot det tiggeriet som cementerar människors utsatthet genom att erbjuda incitament till att tigga.

Jag är fullständigt övertygad om att ett tiggeriförbud i Sverige på sikt skulle förbättra situationen för alla inblandade. Möjligtvis förutom den rumänska och bulgariska staten som tvingas ta tag i sina egna sociala problem.
Svar från bassa 2017-12-08 15:37
Hej Jag håller fullständigt med dig. Men faktum kvarstår, Man ser lidandet på plats..
Jag är övertygad om, såg vi dumsnälla svenska,r som du kallar oss, en utsvulten hund ligga och frysa på gatan, skulle vi, i alla fall de flesta av oss, sett till att hunden fick vatten och mat., och inte bara vara så "hyggliga" att vi gav faan i att ge hunden mat för hundens bästa, och hävnvisar till husse och matte som måste ta sitt ansvar.
Men visst Eu har ett enormt ansvar,och borde göra något, och ställa större krav på de här länderna. Till dess kan inte jag låta dem ligga där utan att hjälpa till med en slant då och då. Där skiljer vi oss åt. Du kanske inte är någon dumsvensk.
/ Bengt H
MikaelSB 2017-12-08 20:11
Jämförelsen med den utsvultna hunden drar jag mig för. En mer pricksäker liknelse är väl snarare de dumsnälla svenskarna som ställer upp för att som lekmän ta hand om skadade eller slaktfärdiga hästar utomlands. Som ställer upp med tid, pengar och mängder av energi för att i det stora hela öka hästarnas lidande, skapa incitament för djurfientliga verksamheten att fortsätta och i förlängningen riskera att introducera problem i svensk djurhållning och djurhälsa.

I fallet med tiggarna i Sverige så har de också rest över halva Europa för att komma hit och tigga. Det är en rätt lång färd för att engagera sig i ett passivitetens apex. Antingen är det tillräckligt lukrativt eller så drivs människor hit på falska premisser eller mot sin vilja. Något som kommer fortskrida så länge folk fortsätter ge tiggarna pengar. Det står, mig varse, inte mellan liv och död - utan en passiv inkomst i Sverige eller inte.

Som en vidare symptom så har ju de utländska tiggarna gjort situationen för våra inhemska hemlösa och utsatta svårare genom att tiggarna tar upp offentliga och frivilliga resurser som tidigare riktats våra medborgare. Inte nog med att våra hemlösa får så dåligt stöd som det är så ska de bli utkonkurrerade av människor som säsongstigger i landet.

EU har visst ansvar. Men det är medborgarnas länders ansvar att åtgärda sina sociala problem. Vi ska komma ihåg att Rumänien inte vill ta emot erbjudna pengar för att lösa sina problem. Och så länge det finns nyttiga idiotstater som så villigt tar hand om Rumäniens problem så bär de också delansvar för att problemen består olösta.
Svar från bassa 2017-12-08 21:46
Du skrinver:Som en vidare symptom så har ju de utländska tiggarna gjort situationen för våra inhemska hemlösa och utsatta svårare genom att tiggarna tar upp offentliga och frivilliga resurser som tidigare riktats våra medborgare. Inte nog med att våra hemlösa får så dåligt stöd som det är så ska de bli utkonkurrerade av människor som säsongstigger i landet.
Att skylla på grupper som inte borde finnas för att de tar resurser från de inhemska , har vi sett exempel på tidigare, i Europa. bevare mig väl för dessa beskyllningar Glöm inte hur judar och romer behandlades, Två folk som sågs som en grupp som enbart var lata och roffade åt sig.
Detta om detta.
/ Bengt
MikaelSB 2017-12-09 06:23
"Att skylla på grupper som inte borde finnas för att de tar resurser från de inhemska , har vi sett exempel på tidigare, i Europa. bevare mig väl för dessa beskyllningar Glöm inte hur judar och romer behandlades, Två folk som sågs som en grupp som enbart var lata och roffade åt sig."

Trams. Mitt exempel ovan var ett på ett symtom som sällan ventileras i diskussionen då våra inhemska hemlösa inte ofta kommer på tal när snacket istället riktas de utländska tiggarna. Vi har en begränsad mängd offentliga och frivilliga resurser. Resurser som fördelas dåligt sett till det nationella behovet och uppdraget gentemot våra medborgare.

Att ta fram jude- och zigenarhatet under 1900-talets första hälft känns i sammanhanget närmast bisarrt. Vi pratar om en situation där svenskar och svenska myndigheter bidrar till att skapa incitament för utländska tiggare att komma till Sverige vilket i förlängningen skapar en industri runtikring dessa utsatta personer långt från sina hem. Något som har ett pris. Den rådande situationen är ju inte ens bra för tiggarna vars utanförskap och inaktivitet cementeras - och i den utsträckning deras tiggeri är lukrativ; också premieras.

Det är ohållbart och inte bra för någon.
Så länge det finns girighet i stället för medmänsklighet kommer det att se ut så här. Var till Madrid förra helgen och det är inte bara glädje man upplever. Har aldrig sett så många uteliggare och utsatta människor. Ska vi vänta på att politikerna ska göra något så hinner de här människorna dö.
Sten
Svar från bassa 2017-12-08 15:40
Hej Sten Jag känner samma oro som du.
/ Bengt h.
Man vill gärna hjälpa när man ser nöden framför näsan. Jag spenderar en rundlig summa varje månad på nödlidande medmänniskor. Ändå är det så att godhet på lokalplanet inte hjälper en lidande värld – utan mera hjälper upp ens egna lidande samvete.
Om vi skulle försöka hjälpa en betydande del av de lidande människomassorna här i världen, så skulle följande hända: Det skulle bara ytterst oregelbundet finnas mat att köpa i affären. Vintertid skulle det vara iskallt i bostäderna, vatten skulle komma ur kranen bara ibland. Elektricitet skulle bara levereras vissa timmar. Saker och ting kostar nämligen de pengar som vi då har givit bort, och hela saken kräver organisation och resurser som man bygger upp långsiktigt. Det är inte Gud som har bestämt att vi en gång för alla skall ha välstånd här i landet – man kan förlora det i en handvändning. Vill alla de ”goda” förståsigpåarna att vi skall glida åt det hållet?

Vad det gäller tiggeriet har det ju nyligen visat sig att mycket av det är organiserat - vilket med emfas förnekades tidigare. Tiggeriförbud betyder att människohandeln försvinner.
Svar från bassa 2017-12-08 16:43
Ja det finns många funderingar.Tiggeriförbud betyder att människohandeln försvinner." skriver du. Jag förstår då att du också som jag tycker det är rätt att kriminalisera svenskar som köper unga flickor på horhusen, och på gatan utomlands, där de svenska torskarnas pengar i huvudsak går till hallickar och ägarna av horhusen.
/ Bengt H.
syntax 2017-12-08 22:40
Du får ursäkta Bengt, men här hänger jag inte med i tankeflykten. På vilket bananskal halkade du in på sexköp utomlands??
Min åsikt är nog den att man skall leva efter det lands lagar som man befinner sig i. Det är en åsikt som har fullt stöd i internationell rätt.
Svar från bassa 2017-12-09 00:31
Jag ser en tydlig parallell, när det gäller människohandel och utnytjande av de utsatta och svaga. Om jag på försök skulle rimma: Vissa tvingas tigga andra tvingas ligga. Tiggeriförbud i svedala, hindrar nog inte svettiga feta gubbar att resa med fickan full av Viagra. Sov gott.
Detta om detta.
/ Bengt H
syntax 2017-12-09 09:32
Ha, ha... Kanske det finns ett samband - men väl så svagt. Likväl tycker jag att den föreslagna lagen som skall kriminalisera sexköp utomlands är befängd, vilket de flesta remissinstanser även har kommit fram till.
Hela saken är ett uttryck för den hybris som råder i regeringskorridorerna hos "Den moraliska stormakten". Man vill hävda jurisdiktion över andra länders territorium, när man inte ens har kontroll över det egna.
Nu blir det ju aldrig av, eftersom regeringen faller till hösten – och den tillträdande nya regeringen kommer att ha en annan syn på saken.

Om nu även jag skulle frestas till ett rim så får det bli: Munnen tar man full som fan – ramlar från höjderna endera dan.
Jag tror alla människor med normal empati och ett fungerande känsloliv blir djupt berörda av allt elände som finns, både det vi har in på oss och det vi upplever via media. Jag tror också dom flesta försöker bidra på något sätt, även om det säkert inte alltid är i samma proportion till inkomsten. Att det sen finns olika syn på hur man tror att dom pengar man ger kommer bäst till nytta är inte särskilt konstigt, det finns väldigt många vägar och många organisationer. Och väldigt, väldigt många nödlidande individer - jag har varit rätt mycket i Indien, huvudsakligen på tj-resor men också privat, jag vet att det finns VÄLDIGT många människor som äter en bråkdel av vad tiggarna i Sverige gör. Samtidigt är det också självklart att en medmänniska framför mig på min egen gata utanför min egen affär kan jag hjälpa med ett mål mat nu och i morgon. Och få ett leende till tack. Ibland, om hon orkar just idag.
1 Man uppskattar att det idag finns ca 840 miljoner som inte har tillräckligt att äta, som hungrar. De flesta finns i Asien. Det är ca 155 miljoner färre än 1990, trots att jordens befolkning växer, och särskilt minskar hungern i Asien just.
2 I början av det här året rapporteras att människor i Sydsudan dör av svält (som är ett "värre" begrepp än hunger) och det är första gången sen 2011 som det anses råda svält någonstans i världen. Samtidigt befinner sig länderna Somalia, Nigeria och Jemen i riskzonen. Få hjälpinatser är jag fö så imponerad av som personliga insatser som Daniel Steens arbete tillsammans med en av alla frikyrkoförsamlingarna i Växsjö (jag som annars är så negativ mot religiositet), jag hopas ni läser hans bloggar här på FS om hur dom bygger väg i Sydsudan för att mattransporter ska kunna komma fram till dom mest avlägsna byarna
3 Varje dag VARJE DAG dör 15 000 barn under 5 år i världen, hälften av dom under sin första månad. Det är över 5 miljoner barn om året. De flesta dör av sjukdomar som lätt går att förebygga som lunginflammation, diarre och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Ändå går utvecklingen åt rätt håll - för 27 år sedan dog 13 miljoner barn under 5 år varje år.
4 Jag tror det är uppenbart att pengar som används i ett bra program, som hjälper till att lösa problemen på sikt med rent vatten, mat och sjukvård har större "specifik" livräddande effekt än pengar som hjälper till att ge mat för dagen. Detta säger jag inte för att tala emot att skänka pengar till tiggare, det gör jag också och med konstant dåligt samvette för att det är för sällan, men det kan vara bra att veta.
5 Min personliga åsikt är att krig och religionsmotsättningar är dom två största hindren för att mer systematiskt och långsiktigt hjälpa till att förändra nöden och fattigdomen i i stora delar av världen, inte bara den underutvecklade delen utan också i Europa tex
6 Också min personliga åsikt är det att det sämsta vi kan göra är att slänga ur oss negativa åsikter om dom "andra" och deras sätt att tänka - staten, eliten, andra medbloggare eller vad det nu är - så länge också dom försöker hjälpa till så gott dom kan efter "sitt" tänk. Och tänk, jag tror dom flesta gör mer än vi anar
7 Utan avsikt att kritisera bengt undrar jag ofta när jag ser bilder på tiggare här hemma viken nytta såna bilder gör. Vi ser dom ju varje dag irl, vid varje affärsbesök, i Finspång som i Stockholm. Och jag ger ibland, en tiokrona ibland, en hundring ibland och har konstant dåligt samvete när jag inte gör det vilket ju är det vanligaste, trots att jag tror pengarna skulle göra större nytta om dom skänktes till dom organisationer som arbetar i Rumänien tex. Och kanske tror jag det vore rätt med ett tiggeriförbud om jag fortsatta med att skänka motsvarande pengar ändå - till Rumänien. Eller till dom svältande barnen i Afrika
/ Björn T
Svar från bassa 2017-12-08 22:00
Fint skrivet Björn. . Men bilder ska tas. .utan bilder kan det enkelt glömmas och i vissa fall,berättelser utan bild påstås som beskyllningar eller påhitt som aldrig existerat .
/ Bengt H.
syntax 2017-12-08 23:54
Björn - det finns så mycket som man kan göra. Det är saker som hjälper någon millimeter, eller ett par på sikt. I det stora hela blir det slag i luften. Det finns bara en sak som kunde tänkas ge effekt: Att få stopp på den skenande befolkningsökningen, och att inom rimlig tid vända den kurvan. Detta framstår dock som så omöjligt att man inte ens pratar om det.
Bortsett från den moraliska politiska diskussionen ( det görs faktiskt en del i Rumänien, Bulgarien på flera samhällsnivåer vilket man inte tror, men så är det faktiskt), din bild har en speciell kvalitet i skildringen. Den är knasterskarp och färg. spegelbilden ger berättelsen en extra dimension. Den aningen snäva beskärningen skapar en aning närvaro och intimitet. Bra bild!
Svar från bassa 2017-12-08 23:38
Tack Gunnar. Jag tror nog att fattigdom och elände , går att rätta till utan förbud. Jag vill ta den här typen av bilder utan spekulativa vinningar. Fint att du tycker bilden är ok.
/ bengt