Intryck avtryck från gator och torg. Intressant diskussion om gatufoto.

Det var intressant att följa diskussionen vad är gatufoto. Ett ämne som dyker upp då och då.

  En sak som jag själv tycker har glömts bort, är att dokumentera mode och trender.

 Jag tror att att vi vänjer oss väldigt fort med trenderna och därmed inte reagerar.

Hur många gånger har vi inte tänkt när vi sett bilder från förr, att dom klädde sig så.Unga kvinnor i strikta dräkter, unga män i glencheckkostymer trenscout och  hatt.  Eller när grabbarna fick långt hår som en självklarhet efter Beatles genombrott. Nu är det helt borta, och vi ler när vi ser  bilder från den tiden. Är det då gatufoto eller bara dokumentation? Ja, för mig är det gatufoto,egentligen inte konstigare än att jag tar bilder som intresserar mig. Självklart vill jag få bilder som är estetiskt snygga, men händelsen är det viktigaste för mig. Här några bilder på dagens mode och trender.Hur ser vi på dom bilderna om tjugo trettio år om dom finns kvar då? Ha det bra. Snart dags igen och gå ut på jakt.

/Bengt H.

Inlagt 2019-05-05 08:22 | Läst 265 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var verkligen en färgsprakande modekavalkad. Riktigt roligt att ta del av. När jag ser den äldre damen med kassarna tänker jag på min mormor. Det som är ganska lika är kanske skona. Men mormors var nog lite kraftigare. Kappa, hatt och den obligatoriska handväskan. Allt i grått.
Den här damen var lite mer vågad och trendig.
Sten
Svar från bassa   2019-05-05 10:53
Hej Sten .Även de äldre sticker ut då och då i dag.. Kul att du gillade bilderna.
/Bengt H.
Hej,
Vi delar uppfattning här. Dokumentation är en viktig del av gatufoto. Blir det sedan lite kul så är jag glad Jag imponeras av din snabba iakttagelseförmåga. Dessutom ditt stora antal bra bilder. Även om du går en mil om dagen så måste du va observant.
Modet du visar är ju slående självcentrerat. Jakten på att vara unik leder till bisarra figurer. Många fler än jag ser i vår by.

Du är en mycket skicklig fotograf och personligen anser jag att du är den mest intressanta fotografen här på fotosidan.

Ha det gott
Bob
Svar från bassa   2019-05-05 10:58
Tack så hemskt mycket! Vi tänker lika.Självklart är det större möjligheter att följa trender och mode i storstaden. Men minst lika viktigt att dokumentera händelser i småstäder.
Ha det bra.Bengt H.
Hej Bengt, häftig, rolig, intressant och bildserie! Lärorik också tycker jag. Bra helt enkelt.Och visst är dokumentaionen en viktig del i gatufotandet, jag skulle säga i nästan allt fotande. Och apropå diskussion, vad är egentligen bakgrunden till att gatufoto blivit så noga med definitionen, åtminstone hos vissa? Motsvarande diskussion finns ju nästan inte alls vad gäller naturfoto tex. En naturfotograf som Mats Andersson har fått (ytterst välförtjänt tycker jag) en rad utmärkelser med bilder som skiljer sig påtagligt från "klassiskt" naturfoto men ingen diskussion - är detta verkligen naturfoto. Samma gäller portträttfotografi, arkitektur, you name it. Varför har det blivit så här? Du är ju en duktig gatufotograf som inte fastnat i en stil, hälsningar/ Björn T
Svar från bassa   2019-05-05 11:39
Hej Björn.Tack kul att du gillade bilderna. Varför har det blivit så här, skriver du.Jag kan förstå Joakim. När jag hade min sida tidigare, som fungerade som gatufotopool, var jag tvungen att förtydliga vad poolens syfte var (spontana bilder, estetiskt snygga berättande men inte arrangerade). Anledningen till det var att det laddades upp semesterbilder, där folk skålade mot fotografen, bilder på någon uppvisande inköp av en kul T-shirt, bilder från hotellets balkong där det skålades osv. Dom bilderna var inte dåliga på något sätt, ofta smittande glada, men jag kände ändå att jag måste påpeka syftet med poolen och plocka bort dom. Alltså tvunget med vissa regler..
Men att ständigt sträva efter de stora mästarnas form och ideal tror jag begränsar. Bland annat för att vi lever i en annan tid. Jag undrar om det inte finns en omedveten längtan att nostalgiskt uppnå lugnet och stillheten som speglar de gamla mästarnas svartvita bilder.
Det är nog svårt att nå dit, med mobilernas och stressens nutida påverkan. Därför väljer jag att dokumentera nutid, gärna berättande, med en knorr och helst om möjligt en snygg, genomtänkt komposition.
Ha det bra, Björn. Ser fram emot dina fina bilder, som jag gärna följer i din blogg och på instagram
/ Bengt.
Det gäller att sticka ut! 😊får nog fixa till min vårgarderob lite...
Påpassliga bilder!
Svar från bassa   2019-05-05 11:41
Hej Lena. Det måste du göra Ett måste!
Ha det bra
/Bengt H.
Fascinerande bildkavalkad du bjuder på! Helt klart värt en guldstjärna! ⭐️
Svar från bassa   2019-05-05 11:43
Hej Ragnar Tack! Kul att du gillade dom!
Ha det fint Bengt H.
hehe..En härlig bildkavalkad, i storstan kan man visst försvinna i mängden hur man än sticker ut.Här på landet är det dåligt med såna..
Mv/Gunte..
Svar från bassa   2019-05-05 11:45
Hej Gunte. Tack!.
Så rätt, snart vet nog inte folk hur de ska bete sig för att synas.
Ha det bra
Bengt H.
Lysande bildkavalkad! Högsta betyg. Intressanta tankar i texten - dagens bilder är ju morgondagens historia.
Svar från bassa   2019-05-05 11:46
Hej Jan. Tack!. Dagens bilder är morgonsdagens historia. Så är det.
Ha det bra
/Bengt H.
Kan nog känna mig lugn om jag är ute på stan, för jag lär inte hamna framför din kameralins. Vågar inte ta ut svängarna så där i min stil, det var många udda personligheter du funnit och många bilder man tittar lite längre på. gillar dem mycket.
Just det där som du nämner om, hur det var förr, missar vi ibland. Fick mig en tankeställare för några år sedan då vi plockade fram diaprojektorn och tittade på bilder med våra barn som då var tonåringar. Det som de reagerade mest på och kommenterade var olika saker som förändrats i vårt hem. Titta, där hade vi den där soffan, var är den där prylen nu o.s.v. Att de själva vuxit upp och förändrats var inte lika intressant som de kläder de hade på sig.
Svar från bassa   2019-05-05 11:50
Hej Margareta.Tack! Saker och ting ändras , Det går ganska fort.Trenderna slängs på oss ständigt.
Ha det bra.
/Bengt H.
Intressant samling av bilder. I min värld finns det inte bara en slags gatufoton. En del handlar om form och där de dokumentära kvaliteterna bara är en bonus. Andra fångar situationer eller personligheter och har ett mer direkt dokumentärt syfte.
Svar från bassa   2019-05-05 11:54
Hej Magnus Tack. Tur att det finns mångfald, men arrangerade bilder tar vi avstånd från.
Ha det bra Bengt H.
He he, många fina bilder här från gatorna! Det är sånt som jag också gillar att fota, folk som sticker ut helt enkelt, och det kan vara på många olika sätt!, inte minst 'modemässigt'.. Kul att bilderna är i färg också, annars hade det blivit mer dystert, och lite poänglöst.. De här bilderna blir också fina tidsdokument för framtiden, efter ett par decennier. Samma som när man tittar på bilderna nu från det förra seklet! Men det måste ju gå en del år innan dom blir 'tidsdokument'.. Kul!
Hälsn!
Svar från bassa   2019-05-05 15:08
Hej Jan Tack! Visst behöver vissa bilder tid.Men kul också att bilderna i nuet kan roa.
Ha det fint Bengt H.
Käre Bengt vad är det för härligt folk ni har där uppe än det inte är karneval....du skulle komma ner till mig och se att här går det inte hitta något som kunde bli så intressanta bilder av en vanlig dag.. kanske när vi har hårdrock på torget och stadsfest med öltält då kan de dyka upp samt på Hästveda marknad när alla udda människor kommer dit.
Orkar inte läsa debatter längre beror på åldern ..
Gun-Inger
Svar från bassa   2019-05-05 23:38
Hej Gun-Inger. Även där finns det säkert intressanta motiv.
Ha det bra
/Bengt H.
Många färgglada människor som du fångat på bästa sätt, väl sätt som sagt! Hils, LO
Svar från bassa   2019-05-05 23:40
Hej LO Kul att du gillade bilderna. Du sporrar mig till nya bilder!
Ha det fint.
/Bengt H