Fotografera eller skriva, det är frågan

Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Bilder som berör

Två iaktagelser och en fråga

Iaktakgelse ett, på fotokursen
När jag i våras gick en fortsättningsfotokurs hade en av deltagarna just avslutat grundkursen och gick nu förtsättningskursen men förstod fortfarande inte varken sambandet mellan bländare och slutare eller vad skärpedjup var. Hon hade köpt sin systemkamera för att kunna ta bra bilder när hon lite senare på våren skulle åka till afrika och åka på safari.  Hennes högsta dröm var att kunna fotografera vilda djur i afrika.

Iaktagelse två, nummer 1, 2008 av DigitalFoto
Tidmingen innehåller ett bildreportage med bilder av apor, flodhästar, geparder och lejon. Och bilderna framställs som helt fantastiska.

Fråga, vad är det som är så märkvärdigt med vilda djur från afrika?
Visst, det kan vara svårt att fånga vilda djur på bild, men svårighet har aldrig gjort någonting bättre, varken bilder, cirkusnummer eller musik. Det måste vara ett innehåll som berör. Och jag blir inte ett dugg berörd av vilda djur. Jag har ingen relation till sånt. Däremot finns det massor med bilder på Fotosidan som berör mig. Bilder som fångar, beskriver eller för tankarna till ett svunnet Sverige. Bilder av människor som förmedlar glädje, sorg och lycka. Ge mig hellre en bild av Bertil utanför Statt i en svensk småstad en regnig novemberkväll än ett lejon som dricker vatten där man ser motljuset från solnedgången genom hans man.

Postat 2008-09-19 21:33 | Läst 2328 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera