Oftast bilder från naturen men ibland något annat

Utskrift på annorlunda papper

För några år sedan när jag var i Göteborg besökte jag en konstnärshandel, hittade några spännande papper som ser handgjorda ut och jag köpte några i storlekar A4 & A3. Igår när jag tittade i mina lådor hittade jag dessa papper och tänkte att jag skulle göra en utskrift på ett av dom i storlek A3. Bilden jag valde blev också den som jag visade i gårdagens blogg, den rostiga detaljen. Ett motiv som jag kände skulle passa på den lite ruggiga strukturen som pappret har samt att kanterna även är lite åt det fransiga hållet.

Lite närbilder på hur papprets kanter ser ut samt strukturen. Det är däremot inte detta pappret som är på den utskrivna bilden sen, jag gjorde en miss i inställningarna så fick ta ett nytt.

 

Färdig utskrift på A3 papper, helt klart en annorlunda känsla. Hur färger och så varar över tid är ju svårt att säga, däremot har jag skrivit ut på den här typen av papper tidigare fast då på A4 och jag har inte märkt att något förändrats färgmässigt. Jag gör det ju för min egen skull och tycker att det är roligt att skriva ut på annat material än just bara fotopapper. Jag har även tidigare gjort ett blogginlägg om att skriva ut på akvarellpapper. 

Inlagt 2022-01-29 12:24 | Läst 1290 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag tycker detta ser ut som ett koppartryckspapper, med lite grövre gräng och även annan limning än akvarell. Jag provade också att skriva ut bilder på ett sånt handgjort från min hemorts handpappersbruk här i Lessebo. Det var både svartvitt och färg men det blev lite lägre kontrast och bläcket fastnade inte så bra så jag beställde en vätska man kunde stryka på innan utskriften gjordes, från USA, för att det skulle gå bättre. Det blev bättre kontrast då också men jag fick inte det att bli jämnt över papperet. Provade även andra papper akvarell och något skisspapper, vilket blev bättre men fortfarande lägre kontrast. Iofs kan det bli fint för vissa bilder det också. jag hade kontakt med Sveriges utskriftsnestor nr ett, Stefan Ohlsson, innan han gick bort. Vi talade om Lessebopapperet och utskrift på det och han lovade göra skrivarprofil för deras olika handgjorda papper, men sen blev han tyvärr sjuk och gick bort, så det blev inget med det. Jag förmedlade annars kontakten mellan honom och handpappersbrukets dåvarande ägare, men tror aldrig han kom till skott innan sjukdomen. Dina bilder ser ut att göra sig väldigt bra på det papperet du använt.
https://www.sfoto.se/forbundsnytt/in-memoriam-stefan-ohlsson/
https://www.sfoto.se/redaktionellt/analogkungen-som-blev-digital-2/
Svar från mojje 2022-01-29 21:57
Tack Nils för en intressant och givande kommentar. Kul att höra du också experimenterat med utskrift på annat papper. Jag ska kolla länkarna du bifogade.
Nils Bergqvist 2022-01-29 22:34
Länkarna var ju bara för att visa vem Stefan var, synd att han gick bort alldeles för tidigt. Han hade säkert kunnat bidra till att göra utskrifter på de här speciella papperna betydligt bättre. men man får experimentera vidare själv. Min Epson A3-skrivare som jag använde då har jag dock avyttrat. Nu håller jag på att experimentera med att stryka ut silveremulsion på Lessebo-papperet istället och sedan kopiera på det i mörkrummet. Men jag har inte kommit så långt än, bara ett 10-tal bilder.
Ser riktigt snyggt ut!!

Daniel
Svar från mojje 2022-01-29 22:00
Tack Daniel, ja men faktiskt tycker jag det blev fint. Det är roligt att prova lite olika papper och bilden som jag länkar till då jag skriver ut på akvarellpapper hade jag med på en fotoutställning i höstas. Det var kul att visa och diskutera lite kring en utskrift på annat än just fotopapper.