Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nya Photoshop CC säljs bara som prenumeration

Nya Photoshop CC säljs bara som prenumeration

Adobe lägger ner CS-sviten där Photoshop ingår, och kommer bara sälja programmen som prenumerationer under namnet Creative Cloud - CC. Lightroom påverkas inte.

Sedan ett år tillbaka har Adobe erbjudit prenumerationstjänsten Creative Cloud som ett alternativ till CS6-sviten. Nu när det är dags för en större programuppdatering har Adobe bestämt att sluta sälja programmen som produkter med ett engångspris.

Nu tvingas alla som vill ha den senaste versionen av Photoshop – Photoshop CC – att skaffa ett Creative Cloud-abonnemang. Det går att teckna abonnemang för enskilda program eller hela CC-sviten med program som Illustrator CC, Indesign CC med flera motsvarande Master Collection.

Som abonnent får man alltid tillgång till den senaste programversionen. Creative Cloud kräver inte att man jobbar uppkopplad mot internet, utan det är installation och uppgradering som sker över nätet.

Grundpriset för hela CC-sviten är 566 kronor per månad inklusive moms. Priset för Photoshop CC är 229 kronor per månad. Den som har CS3 eller nyare version får rabatt. Det finns även rabatt för studenter. Läs mer här.

CS6-programmen kommer att säljas en tid framöver. Adobe Lightroom kommer även framöver säljas till engångspris.

Nya Photoshop CC innehåller en del nya funktioner och råkonverteringsprogrammet Adobe Camera Raw 8 som kan användas som ett lager i Photoshop. Bland de nya funktionerna hittar vi bättre uppskalning och skärpning, fler funktioner för vektorgrafik, reducering av skakningsoskärpa, utökat stöd för smarta objekt, villkorsstyrda makron mer mera. Läs mer här.

Uppdatering: I Creative Cloud ingår även tillgång till en community, tusentals Adobe-typsnitt, appar och några olika tjänster.

Nya Adobe Creative Cloud blir tillgängligt i mitten av juni.

Adobe överväger en rabatt för pensionärer, likt rabatten för studenter.

Adobe Camera Raw får mer avancerad upprätning av linjer och radiell markering, precis som Lightroom 5 beta har. Lightroom 5 kommer att ingå i Creative Cloud, men även säljas separat till engångspris.

I vårt forum kan du diskutera saken.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2013-05-06. Läst av 27305 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

(Artikeln är stängd för nya kommentarer)
2013-05-06 23:05   Christer Törnkvist
Jag får bilden att Adobe nischar PS mot grafikindustrin och att LR tar över fotografin. Detta med tanke på hur funktionerna utvecklats, åtminstone vad jag kan se om PSCC resp LR5 i den senaste tidens previews.
Andreas Lindhé   2013-05-06 23:08
Intressant tanke!
Svar från froderberg   2013-05-06 23:15
Photoshop är inte ett program för bara fotografer, utan för alla som jobbar med pixelbaserad grafik. Programmet används av forskare, forensiker, ingenjörer och många andra yrkesgrupper. Sedan några år tillbaka finns det även en del vektorgrafik i programmet.

Lightroom är fokuserat på en fotografs arbetsflöde, men frågan om Lightroom någonsin kommer att erbjuda en fotograf allt som denne kan behöva göra (och gör i PS idag).
2013-05-06 23:07   Andreas Lindhé
Tråkigt att höra. Gillar att äga saker på ett sådant sätt att det inte kan förändras eller tas bort från mig hur som helst. Och dessutom kunna köras 100% offline. Gott att man hunnit köpa CS6 MC.

Vad kommer förresten studentpriset vara? För Master Collection är det 85% av priset jämfört med det vanliga; ca 6000 kr.
reboot81   2013-05-06 23:35
Studenter och lärare: 185,73kr/månad.
Jungis   2013-05-07 04:21
Håller med dig Andreas.
Just att man inte behöver vara online för att köra programmet är en styrka.
Vad händer den dagen då man måste använda programmet och onlineuppkopplingen inte fungerar. Då sitter man i rävsaxen.
Ett annat exempel är E-tidningar som många gånger inte fungerar för att det är strul med någon server eller uppkopplingen.
Det är nog bra med fysiska produkter också tror jag så inte allt ligger i moln.
Calle S   2013-05-07 05:44
Från Adobes faq. http://www.adobe.com/se/products/creativecloud/faq.html

"Måste jag alltid vara ansluten till internet för att kunna använda Creative Suite-programmen?

Nej. Creative Cloud-programmen (till exempel Photoshop och Illustrator) installeras direkt i din dator, så att du inte behöver någon internetförbindelse när du använder dem.

Du måste vara uppkopplad när du installerar programvaran och hämtar licensen till denna. Om du har ett årsmedlemskap måste du koppla upp dig var 30:e dag för att validera licensen. Men du kan ändå använda programmen i 180 dagar utan uppkoppling."
gatosi   2013-05-07 06:44
>Om du har ett årsmedlemskap måste du koppla upp dig var 30:e dag för att validera licensen. Men du kan ändå använda programmen i 180 dagar utan uppkoppling<

Fattar jag rätt att om jag inte ställer väckarklockan så blir jag av med det jag faktiskt betalar för? Det gör det lite olustigt.
Håller med Christian lite längre ner: Tråkigt att ändra sina vanor och lära om igen men det finns kanske programtillverkare som inte tror att alla användare är lika flashiga som de själva. Jag använder PS mest för avancerad skärpning och selektiva redigeringar. Kan finnas annat också i längden.

/Katja
Calle S   2013-05-07 07:41
Vet inte exakt hur det fungerar. Går det helt automatiskt är det ju inga problem eftersom jag alltid är uppkopplad. Är man inte det kommer det med all säkerhet påminnelsemail när det är dags.

Jag tycker att 229 spänn i månaden för världens mest avancerade mörkrum som ständigt uppdateras är helt ok. Blir nog att skaffa när jag uppdaterad dator. Jag gillar idén!
2013-05-06 23:59   Krille
Det här blir en öppning för andra programtillverkare. En chans att bryta Adobes dominans. Gonatt Photoshop...
Svar från froderberg   2013-05-07 08:28
Jag kan tänka mig att många av dem som idag inte betalar för Photoshop prövar något annat, alternativt går över mer till Lightroom och nöjde sig med äldre version av Ps. Eller så knäcker någon systemet och så blir allt som vanligt igen. Positivt att man kan hyra programmet för en kort period om man har en praktikant eller tar in extra folk tillfälligt.
FaniSkogen   2013-05-07 11:30
I.o.m att det handlar om en installation och sen användning i 30 dagar offline så är det nog inga problem för piratkopiering här tror jag.

Själv ser jag inga direkta nackdelar med detta. Enda problemet jag kan se är om man tänker bosätta sig någonstans helt utan internet en längre tid, alternativt på resande fot utan någon som helst tillgång till Internet. Men då kanske CS6 fortsättningsvis kan duga också.
Om man absolut måste ha CC(CS7) utan internet en längre tid så finns det nog en enkel crack att bruka för slippa aktiveringstvånget var 30e dag.

I övrigt tycker jag molnet är en mycket bra idé. Mycket billigare för de som bara vill testa programmen. Jag räknade även ut förut har jag för mig att det blir billigare att prenumerera via molnet den tid en viss CS-version är aktuell än att köpa loss den och sen köpa nästa CS-version när den kommer.
Då räknade jag mellan CS5 och 6 tror jag. Kan vara ute och cykla här också.
Svar från froderberg   2013-05-07 12:53
Enligt Adobe ska det gå att jobba helt utan internet. För större organisationer (storkundsavtal) går det att stänga av kommunikationen mot internet. För andra har Adobe en lista över vad som ska spärras i brandväggen. Bäst helt enkelt att kontakta Adobe Nordic om man har den typen av önskemål.

Adobe verkar inte så bekymrade över piratkopiering. PR-chefen nämnde själv att det bara var att regga ett nytt konto så har man ytterligare 30 dagar. Så länge proffsen betalar sina licenser så går affären ihop. För att få fler betalande så skulle de behöva dumpa priserna till en tiondel.
Num Wistbacka   2013-05-08 00:17
Adobe är fullt medvetna om hur deras varor piratiseras. De tar detta som PR på ett sätt pga av att många av de som börjar med exempelvis foto på hobbynivå använder sig av pirat PS. När steget till proffsfoto (dvs kunna tjäna pengar på foto) så är det PS och inget annat som gäller.
2013-05-07 07:10   Mesch
Jag kan ju inte påstå att jag älskar den här ide'n. Gillar att äga mina prylar.
Fast om man tycker att det faktum att man behöver vara uppkopplad var 180:e dag är en dealbreaker så är man i mitt tycke bakåtsträvande i överkant.
Själv kollar jag mail automatiskt var 15:e minut dygnet runt.
Uppdaterar mjukvaran i datorn automatiskt 1 gång per dygn.
Jag kollar efter uppdateringar till adobe varje gång programmet startar, osv
gatosi   2013-05-07 07:35
Uppkopplad är jag jämt och ständigt. Men jag uppfattade det som att man måste vara uppkopplad till Adobes sajt, logga in där eller vad som helst som krävs vid alla möjliga andra sorters prenumerationer redan nu.
gunnargren   2013-05-07 08:41
@Katja Jag kör CC nu och jag behöver inte göra någonting utan allt sker i bakgrunden, tycker det fungerar hur bra som helst.
Calle S   2013-05-07 08:46
Ok, så betalning sker via autogiro? Och du behöver inte registrera programvaran med jämna mellanrum?
gunnargren   2013-05-07 08:59
Betalningen dras från mitt kreditkort, men som någon skrev tidigare så måste du vara uppkopplad för att validera licensen. Men det sker i bakgrunden, och inget du märker av.
iSolen.se   2013-05-07 09:10
Går det att betala med paypal?
Calle S   2013-05-07 09:12
> Men det sker i bakgrunden, och inget du märker av.
Låter praktiskt, tack!
gunnargren   2013-05-07 09:19
@Ola Osäker om det går att betala med PayPal, kommer inte ihåg om det valet fanns när man skulle registrera betalningsmetod.
gunnargren   2013-05-07 09:21
@Ola Tyvärr verkar det inte gå:

"Varför kan jag inte betala med PayPal?

I en del länder godkänns PayPal för köp av programvara, böcker, support och teckensnitt, men inte för prenumerationer. Detta beror på de tidsbegränsningar som gäller vid godkännande av PayPal-betalningar."
iSolen.se   2013-05-07 10:18
Jag betalar spotify med paypal...tickar på helt automatiskt.
FaniSkogen   2013-05-07 11:32
Det gör även ett helt vanligt autogiro.
2013-05-07 07:33   Kemal Sahacic
Detta kommer säkert att ses som en utmaning för hackers. :o)
Rutquist   2013-05-07 09:07
Varje ny version av Photoshop är en utmaning för hackers. (Det ligger stor prestige i att vara först att knäcka den nya versionen.) Om Adobe väljer att ta betalt per månad eller som engångspris påverkar inte hur svårt det är att ta sig förbi kopieringsskyddet.
2013-05-07 09:07   iSolen.se
229kr per månad känns överkomligt, det är drygt två luncher. Vanliga CS6 kostar 7-8000, och även om man använder det mycket en stor utgift.

CC kostar $20/mån om man signar upp sig med dollar istället för kronor och inte har behov att dra av momsen.

Kan man använda CC på flera datorer? Jag har två arbetsplatser.
Calle S   2013-05-07 09:12
http://www.adobe.com/se/products/creativecloud/faq.html

" Kan jag använda programvara jag laddat ned från Creative Cloud i flera datorer?

Ja, den person som medlemskapet gäller kan använda Creative Cloud-programmen i två datorer samtidigt oberoende av operativsystem. Mer information finns i licensavtalet."
Svar från froderberg   2013-05-07 12:57
Om du har fler än två datorer ska det gå enkelt att aktivera/avaktivera sina installationer så att man hela tiden har max två installationer igång samtidigt.
2013-05-07 09:14   Betacam_SP
Sunkigt av Adobe.. det får väl bli Gimp...
Gillar inte detta
2013-05-07 09:29   Sten-Åke Sändh
Det är väl inte så konstigt det här. Det finns väl fler som gör så här idag med olika varianter. FotoWare t.ex. låter en ju bara komma åt nya versioner om man har ett serviceavtal. När man installerar en Fotostation (för Windows eller Mac) så får man en testmånad men sedan måste man använda den kod man fått med avtalet och kan bara installera så många instanser man har avtal för - allt kollas mot licensserver hos tillverkaren.

Andra som säljer "lösnummer" lägger ofta ut en starkt strypt teaser som man sedan måste låsa upp genom att betala in en viss summa och först därefter kommer koden som sedan motläses mot tillverkarens server vid aktivering av programvaran.

Det enda som Adobe verkar tillfört i i jämförelse med de flesta andra är väl att de dessutom håller på programkoden i molnet om jag fattat det rätt. Men att man måste synka med en licensserver initialt eller med jämna mellanrum är inget nytt och användarna kommer nog inte se någon större skillnad. Det är väl mer regel än undantag idag att man laddar ner program istället för att få dem distribuerade via DVD eller annat media så det är ju inte så mycket materiellt i detta för de som är särskilt glada i "ägande". Ägt har man väl aldrig gjort i ordets riktiga bemärkelse när det gällt programvara.
2013-05-07 09:37   Nils-Erik Larsson
Det här känns helt fel. Får köra min SC5 i hundra år till som jag är hyfsat nöjd med. Med det här upplägget kan Adobe göra stora förändringar över en natt i programvaran. Och en morgon måste man ägna några dagar åt uppdateringen innan man kan jobba vidare. Det får med tiden bli Gimp eller nåt annat.
Svar från froderberg   2013-05-07 09:43
Jag tror inte att uppdateringarna sker automatiskt. Det skulle ju kunna vara förödande om man sitter på en långsam dyrbar uppkoppling utomlands. Ska kolla detta på pressmötet.
tettimul   2013-05-07 12:07
Du väljer själv vilka uppdateringar du ska göra precis som nu.
2013-05-07 10:51   Limegreen
Nu kanske jag kan googla på detta själv, men spontant känns det som att man förlorar om man har tidigare versioner av programvarorna, eller finns det CC-subscription med upgrade-priser? Normalt är det ju så att man pungar ut med storsumman första gången man köper in programvaran, sen fyller man på med upgrades till ett mycket lägre pris för att hålla systemet ajour. Cirka 7000:- per år kanske är rimligt, men det känns som man blir mer styrd. Som det är nu har man ju kunnat hoppa t.ex. 5.5 och gå direkt från 5 till 6 eller hur man nu vill göra, för att spara sina slantar lite. Det jag stör mig mest på är att det är så jäkla mycket (i samhället i stort) som går åt att det fria valet blir mer och mer inskränkt. Det finns inget på marknaden idag som kan matcha adobe så man får väl ta en tugga av det sura äpplet, igen.
Svar från froderberg   2013-05-07 11:01
Om du har CS3 eller senare får du rabatt på CC under en tid. Som CC-prenumerant har du alltid tillgång till de senaste versionerna av programmen.
2013-05-07 11:45   Jonas Nimmersjö
Tror inte bara det är piratkopieringen de vill komma åt. Adobe programmen i sig har varit så bra att mindre redaktioner, företag med mera inte behöver uppdatera varje gång det kommer en ny version.

Jag har jobbat (under 2012) på redaktioner som fortfarande gör dagstidning i Indesign CS (första versionen). Och använder dagligen på ett av mina jobb CS4 ... Nu måste tidningar och företag betala varje månad, det vill säga uppdatera varje installation regelbundet. Man kan inte spara pengar och installera var tredje version.
Svar från froderberg   2013-05-07 13:05
Det finns nog både plus och minus här. Det är rätt rörigt idag där folk kör med olika versioner av Indesign. Nu kommer säker fler köra samma = den nyaste versionen.

Samtidigt har det varit ett bekymmer med nya versioner för större tidningar/förlag/byråer. Det är inte bara uppgraderingen som kostat utan även allt konsultarbete i form av tester och installering. Det kommer att gå att hoppa över installationer, men inte att komma undan prenumerationskostnaden.
Jonas Nimmersjö   2013-05-07 13:37
Jo, det är sant ... rörigt är det idag med alla versionerna som fortfarande används skarpt. Vi har till exempel problem med annonsörer som gjort annonserna i för oss "för nya" versioner ... :(

Och CS4 (Photoshop/Camera RAW) klarar inte av min nya kamera utan att jag konverterar filerna till .DNG ...
2013-05-07 12:30   Leaflet
Hur många fotografer behöver alla dessa tusentals finesser i Photoshop egentligen? Och hur många användare har verkligen betalat de 9.275 kr som det kostade i standardversion när det kom? (eller kostnaden för uppgradering). Antar att det dräller av crackade program och användare som "bara ska ha" det senaste utan att kunna utnyttja den fulla potentialen.

För egen del som använder LR till 80 procent så kanske PS Elements fixar resten......
Bussmicke   2013-05-07 12:42
Beror på vad man kan göra med Element om jag går över dit. Gillar inte detta.
Element kan man väl inte jobba med 16-bits bilder?
Och bildtexter med på svart fält man får genom utökad arbetsyta, kan man göra det i Elements?
se här vad jag menar: http://daniel.nordling.nu/bildredigeringsskolan/l13/
2013-05-07 13:33   alfred k
Uppdateringar.....
Jovisst förstår jag Adobe´s arbetsätt men.

Andra områden med liknande funktioner har problem.
De nya uppdateringarna slår ut plugins! Dvs stop i arbetsflödet innan allt
är fungerande igen.

Har själv idag problem där plugins inte fungerar i den senaste versionen av PS. Det betyder att den nya Nikon D-4 vilar i väskan alltför ofta.
Ska inte ta alla detaljer här men i mitt fall blir det bara nytt tjaffs istället för bildskapande som ger mig mat på bordet...
2013-05-07 13:49   unoengborg
Adobe försöker komma åt de som uppgraderar sällan. Piraterna hittar alltid vägar in i vilket fall. Om det här är bra eller dåligt beror på om de tar gisslan eller inte. Dvs. om man kan fortsätta använda senaste versionen som installerats, även sedan prenumerationen upphört även om man då naturligtvis inte får några uppdateringar.
2013-05-07 14:21   Gården
Jag skulle kunna tänka mig att prova detta. Då jag använder engelsk version av PS, vill jag även tanka ner den på engelska från molnet.

Men varför i hela friden ska det skilja över 200 sek /mån mellan att ladda hem här eller från US ?? ( 50 usd ) Känns som snikenhet från Adobe.
Anders F. Eriksson   2013-05-07 14:55
Momsen gör väl sitt till för prisskillnaden ...

Du kan för övrigt köra den engelska versionen också om du handlar från svenska Adobe Store.
2013-05-07 15:06   esbtse
jag har tänkt att uppgradera till CS6 om ett år när jag byter dator till 64bitar och byter kamera till D800E.
Går det inte att uppgradera min CS5 så tappar Photoshop mig som kund.
Jag vill arbeta separerad från nätet och har två datorer där CS6 skall insaleras i.
/Thomas
gunnargren   2013-05-07 15:27
Som sagts tidigare behöver du inte vara uppkopplad hela tiden, ser det svårt i dagens läge att helt vara separerad från nätet. Sen kan du ha det installerat på två datrorer.

"Ja, den person som medlemskapet gäller kan använda Creative Cloud-programmen i två datorer samtidigt oberoende av operativsystem. Mer information finns i licensavtalet.""
esbtse   2013-05-07 15:36
Vill inte ha massor med löpande utgifter som man tappar översikten på.
jag vill äga min licens betala direkt och gradera upp nar jag själv bedömer det nödvändigt.
Nu tvingas jag köpa CS6 uppgradering ett år tidigare.

By By PS ni kan dra åt HE.

Stora kosnaden ligger i den ständigt ökade kraven på ny Hårdvara. Detta är typiskt tecken på hur ekonomer styr ett företag. mjölka ut så mycket som möjligt ur kunderna och ge inget extra tillbaka. Maktens arogans.bli synbar. Jag kommer jaga alternativ men tillsvidare blir det mitt befintliga CS5.
Svar från froderberg   2013-05-07 16:00
CS6 kommer att finnas under en längre tid framöver och även uppdateras för kommande versioner av Windows och OS X. Däremot är det inte troligt att Camera Raw 7 i CS6 ommer att få stöd för fler kameror. De uppgifterna fick jag från Adobe Nordic idag.
esbtse   2013-05-07 16:27
Alla uppgreaderingar till CS6 extended är bortagna från
Scandinavian photo så detta gäller inte längre.

Om proffs vill abonera på CC så får de göra detta. Som amatör har jag inte råd att uppdatera hårdvara och mjukvara ofta. Jag behöver inte all nya fläshiga funktioner till minna bilder. Ett bättre brusredusering vore bra men inte till vilket pris som hällst..
iSolen.se   2013-05-08 09:14
Det är väl ändå en av finnesserna med prenumerationen. Att få en hanterbar förutsägbar månadskostnad (och alltid nyaste versionen) istället för en stor klump var tredje år.
gatosi   2013-05-08 18:19
Inget fel på att få välja.
2013-05-07 15:38   Krisiun
"Gör piratkopiering betydligt svårare"...mmm, tjena, lär väl ta några dagar till sedan är det knäckt. Blir väl som DRM i spelindustrin att de som har piratade versioner sitter och spelar glatt och de som betalat sitter och svär när servrarna är nere :) Jaja, ett nytt grepp av Adobe, kanske funkar, den som lever får se.
2013-05-07 15:50   Christer Törnkvist
Funderade på vad händer med Aperture. Är det en serös konkurent till PS?
Jag menar om nu PSCC blir ett haveri som Windows 8.
Vad säger ni som använt bägge programmen?
Jonas Nimmersjö   2013-05-07 16:30
Aperture är inget egentligt alternativ till PS.
Det programmet tävlar snarare mot Adobe Lightroom.
Num Wistbacka   2013-05-08 00:29
Vadå Win 8 haveri? Problemet med Win 8 är att det är opraktiskt på desktop och normala laptops. Men i och med att pekskärms laptops blir vanligare och vanligare så har det sin betydelse. Dock håller jag med om att Win8 borde ha gjorts i Touch och Desktoputförande. Skall snart formatera om min desktop-dator och det blir sannerligen Win7. Win8 vill jag däremot ha i planerade pekplattan.
2013-05-07 17:32   alfin
Adobe har ju alla chanser att rätta till sitt misstag längre fram. Det är ju bara att släppa köpversionerna igen, till skillnad från Microsoft som får göra om sitt operativsystem helt om försäljningen ska återgå till forna siffror.
2013-05-07 18:06   JensEkberg
Fy fan vad negativa ni är... Har kört CS6 Sviten som CC-medlem sen den kom och det fungerar ypperligt. Hela programsviten för knappa 500 spänn i månaden är jäkligt billigt i förhållande till vad man får. Småuppdateringar under året bestämmer man själv när man installerar. Det går att köra på två maskiner och det går utmärkt att köra offline.

Misstänker att det bara är gnällspikar med piratkopior som gnäller.
Det är bara att börja betala. Vad säger ni själv annars om någon kommer och snor era bilder ? Eller det är fritt fram ?

WAY TO GO ADOBE!
Calle S   2013-05-07 18:23
Håller med, jag tycker det verkar vettigt. Jag är ju så gammal att jag vet vad det kostade förr att ha labb. Riktig penningslukare.

229 spänn i månaden för världens mest avancerade mörkrum är inte mycket.
alfred k   2013-05-07 20:04
Nej, jag kör inte piratkopior utan betalar för PS. Det har jag råd med.
Har råd att köpa vad faan som helst men det är inte problemet.
Det handlar om andra saker. Inte bara mina funderingar utan mycket av det som skrivits i tråden är fullt relevant ;-)
2013-05-07 18:52   John Rönnbäck
För mig spelar det ingen roll om jag köper och äger eller om jag hyr, och tekniskt sett fungerar det säkert utmärkt att ladda ned nya versioner från nätet per (halv)automatik. Men däremot kommer det helt plötsligt att bli mycket dyrare för mig och det gillar jag inte. Jag är en amatör som har köpt PS för länge sedan och sedan uppgraderat "vid behov" var annan/var tredje ny version. Jämför jag med mina löpande kostnader så här långt så blir den nya modellen klart dyrare. Och när man en gång går i pension kan den löpande kostnaden bli ganska hög jämförelsevis. Trist. Gillar tanken att ha en version som fungerar till jag lägger näsan i vädret utan ytterligare kostnad om jag inte vill uppgradera mer. Får nog hålla kvar vid min CS5 så länge det går...
2013-05-07 19:00   Bjarne
Tydligen gäller bara uppgraderingsrabatten från CS3 och framåt om man köper hela paketet såvitt jag förstår från Adobes hemsida, inte om man bara vill ha Photoshop CC. Jag betalade runt 2600 kr för att uppgradera från CS5 till CS6. Om man räknar med att det kommer en ny photoshopversion vartannat år så är kostnaden för två års abonnemang 229*24 = c:a 5500 kr, alltså dubbelt så dyrt. Tveksamt om jag kommer att fortsätta med Photoshop.
Svar från froderberg   2013-05-07 19:43
Tiden mellan Photoshop 13.0 (CS6) och 14.0 (CC) är 12-13 månader. Det brukar gå 1-1,5 år mellan CS-versionerna.

Det verkar en bättre affär att gå från CS6 Master Collection eller CS6 Design Suite till Creative Cloud än bara från ett enstaka program. Adobe ger rabatt de 12 första månaderna om man skaffar hela Creative Cloud. Att uppgradera Master Collection var inte billigt.
Bjarne   2013-05-07 20:01
Okej, det har visst tätnat. Från att ha varit 1½-2 år så har det varit ett år på senare tid enligt denna länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop_release_history
2013-05-07 19:26   jouni
Detta är dyrt, ett år Photoshop kostar 2748:-, fem år blir 13740:- och tio år är 27480:-, och om jag slutar beställa detta, då har jag bara tomma händer. Detta är drömläge till konkurranter skapa program med alla väsentligaste egenskaper. Phase One saknar inte många finesser när man klarar med den allt, coh den kostar lite under 2000:-, Fujiman
Svar från froderberg   2013-05-07 19:35
Du glömmer ju räkna med kostnaden för uppgradering.

Om du inte är intresserad av uppgraderingar de närmaste fem åren så kan du fortfarande köpa CS6 och sen tillkommer inga kostnader.

Men för att vara ständigt uppdaterad så fick du tidigare köpa nya versioner av CS. De har kommit med 1 till 1,5 års mellanrum. Nu får man det genom Creative Cloud.
esbtse   2013-05-07 20:08
som avanserad amatör har jag pacerat stadiumet där man ville ha det absolut senaste. Nu styr ekonomin och det är vissa grundläggande funktioner som man behöver. Det räcker inte bara meed lightroom.
Jag behöver inte uppgradera varje gång. utan jag uppdaterar när man har ett behov och då man måste för att få behålla rabbaten på uppgraderingarna. Nu försvinner detta och jag graderar upp till CS6 genom Adobe men avstår CC. Förr dyrt, frör omständigt och ser inte mervärdet. Jag får använda en raw konverterare för att generera TIFF som sedan kan bearbetas i CS5 eller CS6.
Mesch   2013-05-08 09:20
Fast det finns ju rätt många som kör CS3 och inte är ett dugg intresserade av att uppgradera. Den kategorin kommer i framtiden tvingas betala om de vill köra CS.
Nu menar jag alltså de som efter CS6 bortgång vill göra en engångsinvestering och sedan inte uppgradera på 6-7 år.
2013-05-07 21:42   Måns H
Kampen mot kunderna har tagit ett nytt stort steg framåt. Verkligen tråkigt.

Man får hoppas att det kommer ännu mer independentprogram till överkomliga priser.
2013-05-07 21:46   dokido
har alltid hävdat att photoshop är enda ritprogrammet värt, fast jag börjar inse nu att jag inte använt photoshop på 1 år, det är för segt och de funktioner jag använder är desamma som fanns för 10 år sen, finns ju ingen ide att uppgradera eg.

sen finns det ju andra program adobe har som är fräscha, after effects är oslagbart
2013-05-07 22:20   Jimmy Nordström
Det skulle varit ett specialpris för privatpersoner som inte tjänar en krona på sina bilder. Då kunde de plocka bort elements...

I övrigt tycker jag det är är helt rätt väg att gå.
Svar från froderberg   2013-05-07 22:31
Det är sällsynt att produkter kostar olika beroende på vad kunden tjänar, men Adobe har rabatter för studenter och överväger rabatt för pensionärer.
Num Wistbacka   2013-05-08 00:33
@ Magnus:

Jag har inte kollat deras senaste klausuler, men var det inte så att student-versioner inte tillåter att bilderna får användas i penga-tjänande syfte? Klart att inget egentligen hindrar en, men av princip skäl
2013-05-08 00:21   Num Wistbacka
Kan inte riktigt bestämma mig huruvida detta är bra eller dåligt. På något sätt får jag bilden av att alla Adobe program plötsligt blev betydligt dyrare i längden. I och för sig motsvarar gamla PS pro priset på 999 dollar ca 3 års abonemang med denna listade månadsavgift på 229 kr/månad.

Vet nån om man är bunden nån viss tid med detta, eller kan man betala för en månad, och sedan vara oanvänd i ett par månader och sedan betala igen?
Svar från froderberg   2013-05-08 00:24
Det går att betala för bara en månad. En fördel med det är om ett företag tillfälligt tar in mer folk eller en praktikant. För företag finns det en rad andra fördelar .

Förloraren är den som bara köper ett program och brukar hoppa över en eller två generationer.
2013-05-08 07:20   hbengtsson
Jag har kört månadsabonnemang en period innan jag köpte CS6. Överlag funkade det väl bra men ibland kunde servern för kontroll strula och PS vägrade starta! Varenda svordom tillgänglig for ut genom munnen kan jag säga. Minsta lilla problem med detta kan få helt sjuka konsekvenser. Att ha sitt arbetsmaterial kidnappat av Adobe känns inte lustigt. Det var därför jag valde att köpa boxen och slippa sånt.
Jungis   2013-05-08 07:50
Det är just det jag vänder mig emot att när det strular (och det kommer det att göra) då kan man inte göra något.
Sen blir det dyrare att andvända Creative Cloud om man inte uppdaterar så ofta. Man är fast i en prenumeration där man måste betala för att kunna använda programmet annars har man inget.
iSolen.se   2013-05-08 09:06
Vanliga photoshop ska också aktiveras och uppdateras. Jag ser inget som helst problem med att behöva vara uppkopplad på internet med max 6 månaders mellanrum. Re-aktiveringen görs f ö automatiskt så du behöver inte tänka på det.
gunnargren   2013-05-08 10:21
Jag håller med Jens, tycker inte heller det är speciellt dyrt med tanke på vad man får. Har haft det sen det kom, och för mig har det inte strulat en enda gång.
2013-05-08 10:09   JensEkberg
230 Spänn i månaden för världens modernaste mörkrum... eller 500 för hela sviten – Jag förstår ärligt talat inte att någon kan tycka det är dyrt?
2800 om året, motsvara väl ungefär 10-15 rullar film med framkallning...

Det är ju bara att se det som en förlängning av kameran på samma sätt som film och mörkrum tidigare var den naturliga förlängningen.

Ni som tycker det är dyrt hur mycket får en kamera kosta ?
När blir in-enheten för dyr?

En enda gång det här året har verifieringen över nätet strulat, häromdagen faktiskt – då gjorde jag om verifieringen en gång till och det funkade. Så strular gör det inte.
2013-05-08 12:14   Anders F. Eriksson
Christer Törnkvist   2013-05-08 13:00
Det svaret visar att Adobe tänker sig att fotografer skall använda LR, vilket var min inledande kommentar.

PS är till för alla andra som behöver fixa med bilder, typ som Fröderberg kommenterade. Dvs då höjer de priset för att täcka förlusten av kunder och får ett jämnt kassaflöde av pren avgifter.

Dvs då löser det sig för mig. Det räcker med att uppdatera LR och ligga kvar med CS6 ett antal år. Adobe lovade också att uppdatera CS6 till och med nästa operativsystem release. (Alla vita versioner f.ö.)
2013-05-08 13:31   Måns H
Läste Adobes svar på DP Review. Det mest positiva för oss som inte vill att Adobe ska ha direkta kanaler till våra plånböcker var att
"In addition, DNG Converter will remain a free option to convert new Raw file formats for use in older versions of Photoshop."

Det näst bästa var att dom ställer upp med nästa version av Camera Raw också.

Man kan alltså behålla CS6 och ändå skaffa en ny kamera.
2013-05-08 13:47   Director
Det är bara att hoppas att folk struntar i att köpa tjänsten, så att de tvingas tänka om. Gillar inte alls detta med molntjänster, där de stora amerikanska företagen vill ha full kontroll över allt och alla. Samma med Adobe som med Google och Microsoft. Ingen vidare utveckling.
2013-05-08 14:39   jdandanell
Jag har försökt sortera in de som har antytt att de ser detta som något negativt i en ålderskategori och med något enstaka undantag så är det folk som är ca 45 år och uppåt som ser detta som negativt. De som inte hade angivit ålder gissade jag mig till ålder baserad på deras profilbild. Säkert vissa som har sorterats in fel men jag misstänker att jag är väldigt nära sanningen att det är äldre människor som har svårt med denna förändring.

Är detta en generationsfråga?

Personligen är jag 44 år och har inga problem med att betala för nyttjande snarare än ägande. Det gör jag redan på en hel del annat och ser inga problem med detta.
Leaflet   2013-05-08 16:47
Sååå....om drygt ett år så är du negativ också då?? ;-)
Anders F. Eriksson   2013-05-08 16:50
Jag är det enstaka undantaget, eftersom jag fyllde 45 i november :D
Calle S   2013-05-08 17:10
44 här också. Och ska regga Photoshop framöver:-)
gatosi   2013-05-08 18:17
Kan vara en generationsfråga. Och? Då är vi helt enkelt kunder av en viss generation. Det är ju till kunder man vill sälja, eller?
jdandanell   2013-05-08 18:20
Katja... tja, om man för varje negativ äldre person fyller på med en positivt inställd ung person så har man ju minst samma läge som innan.
Anders F. Eriksson   2013-05-08 18:49
Man vill förstås sälja till kunder, men jag tycker mig kunna läsa mellan raderna att det där med försäljningen till hobbyfotografer och privatpersoner inte är så himla intressant för Adobe. Majoriteten av den kundgruppen var inte villiga att betala vad programmet kostade förut, och det har länge varit möjligt att köra demoversioner hur länge som helst (om man orkar registrera sig på nytt hos adobe).

Jag tror att den nya prismodellen kommer fungera bättre för företagskunder och yrkesfotografer som inte vill betala nästan 40 K för hela programsviten och sedan ett gäng tusenlappar när de vill uppgradera.

Kontentan av mitt resonemang är att Adobe helt enkelt struntar i de privatanvändare som tycker den nya licensieringen är för dyr, och jag tror de gör rätt i det.
2013-05-08 15:12   hbengtsson
Det som gör folk upprörda (oavsett ålder) är sannolikt inte förändringsmotstånd eller prisvärdet per se utan det faktum att Adobe fråntar konsumenten friheten att välja. Vi tvingas in i ett månadsabonnemang som hela tiden håller Photoshop i senaste versionen. För väldigt många är konsekventa uppgraderingar till senaste versionen förhållandevis onödigt och det är dessa Adobe vill "knipa åt" får man ju känslan av.

Eller ett annat exempel...anta att jag vid ett tillfälle har ett bra läge och vill investera i Photoshop som en engångsbetalning up front...det går inte...man dras med kostnaden varje månad istället. Och Adobe säljer ju som bekant inte äldre versioner så skall man in i karusellen har man inget val.
iSolen.se   2013-05-08 16:07
Om det nu är negativt att betala per månad istället för i en klump (det brukar vara utspridda utgifter/avbetalning som folk vill ha) kan man väl sätta undan 8-9000 på ett konto var tredje år och köra autogiro för att få precis samma effekt som idag, dvs en stor kapitalutgift på en gång. Sen kan man låta bli att använda sig av uppdateringarna och köra på den upp till tre år gamla versionen om man tycker det är störande att få tillgång till nya features då och då.

Nej det där argumentet köper jag inte.
hbengtsson   2013-05-08 16:42
Av samma anledning föredrar jag att betala försäkringar och annat på helår. Jag vill få det undan på en gång så är det klart. Menar du att jag då lika gärna kan sätta upp ett särskilt konto, köra autogiro på allt och sedan göra "engångsbetalningar" till det kontot och låtsas att jag betalar helår och kostnaden är klar?

Visst, teoretiskt korrekt men så ser jag det inte i praktiken. Men alla är olika och poängen är fortfarande att Adobe begränsar konsumentens val att köpa och hantera sin licens.

Visst kan jag avstå från uppdateringar i CC men då blir Photoshop väldigt dyrt efter 3 år. Och om jag då av olika anledningar inte vill eller kan betala längre så har jag inte ett jota kvar. Bottom line; Photoshop kan inte köpas längre. Det hyrs och funkar så länge man har pengar på kontot. Visst, i praktiken en liten summa men vem kan förutspå framtiden då varenda krona räknas?
iSolen.se   2013-05-08 19:04
Photoshop har aldrig kunnat köpas. Du betalar för en licens, rätten att använda programmet. Skillnaden är bara om du betalar per månad eller varje gång du uppgraderar en major version (CS4,5, 6), eller varannan eller hur du nu brukar uppgradera.
Anders F. Eriksson   2013-05-08 19:12
Det som sålts tidigare (och säljs fortfarande) är en s.k. perpetual license som gäller för all framtid för just den versionen. Hårklyverier om man köper programmet eller rätten att använda det tycker jag mest är fånigt).
2013-05-08 16:32   Anders F. Eriksson
De som blir surast är kanske de som tidigare kunnat köpa en billig studentlicens genom att anmäla sig till en distanskurs på högskolan, och sedan köra på den licensen i några år och sedan uppgradera den till en full vanlig licens för ett par tusenlappar - sånt kommer ju inte vara möjligt med den nya licensieringen.

Själv uppgraderade jag för ett år sedan den studentlicens för PS CS4 jag använt till hela CC, och det har fungerat utmärkt hela tiden fram till förra månaden, då jag inte längre hade kvar det kreditkort som använts tidigare. Det gick dock snabbt att få igång det igen genom att logga in och ange ett annat kort.
2013-05-08 16:57   Anders F. Eriksson
Jag skapade en forumtråd för detta också, om någon är intresserad av att diskutera där i stället för i artikelkommentarerna: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=152369 :)

Fram med läsk och popcorn ...
David Elmfeldt   2013-05-08 19:38
Stänger för nya kommentarer här.

Merläsning

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Test: Nikon Z6

Plus Nikon Z6 är mycket lik sitt dyrare och mer högupplösta syskon Nikon Z7. Frågan som många ställer är förstås hur bra den står sig mot konkurrenter som Sony A7 III, och inte minst Nikons egen D750. Läs mer... 2

Nytt Otus-tele från Zeiss

Zeiss utökar sin prestigefyllda Otus-serie med ett nytt teleobjektiv. Zeiss Otus 100 mm f/1,4 är det fjärde objektivet i serien. Läs mer...

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 2

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 15

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 15

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes