Annons

Proffsfoto

Artiklar > TEST: Canon 1D X Mark II

TEST: Canon 1D X Mark II

Föregångaren Eos 1D X blev så bra att den räddade Canons ställning bland proffsen för fyra år sedan. Vi har testat efterföljaren 1D X Mark II som är förbättrad på en lång rad punkter.

Läs även:
Canon 1D X Mark II mot Nikon D5
Test: Nikon D5

Sida: 1 2 3 Nästa sida Visa alla 

Canon passar på att lansera en ny sport- och presskamera inför sommar-OS, 1D X Mark II,  precis som de gjorde med 1D X för fyra år sedan. 1D X blev en helt ny konstruktion jämfört med föregångaren 1D Mark IV, som inte helt föll kunderna i smaken eftersom den inte hade en sensor i fullformat. Canon fick inte misslyckas med 1D X, och de gjorde de inte heller. Kameran blev en succé och anses bra än idag.

Hur ska man då göra om man ska ersätta en lyckad modell? Jo, man behåller kamerahuset och finputsar funktioner och prestanda. Listan över alla förbättringar är lång och sammantaget så blir skillnaden mellan 1D X och 1D X Mark II påtaglig. Störst skillnader hittar vi på videosidan.

Klart bättre videokamera

Skillnaden i autofokushastighet i live view-läge är som natt och dag. Bäst fungerar det med STM-objektiv och USM-objektiv introducerade efter 2009. Snabbheten gör att fler kommer att använda autofokus vid videofilmning. För att underlätta detta ytterligare har kameran pekskärm så att man kan markera vad som ska bli skarpt. Tyvärr går det inte att nyttja pekfunktionen till så mycket annat. Varför inte använda pekskärmen för att visa och beskära bilder eller snabbt ändra inställningar?

Kameran har fått uttag för hörlurar och bildkvaliteten i full-HD-läge har förbättrats något.

Dessutom finns 4K-video som ger ett kraftigt kliv uppåt i bildkvalitet. Men eftersom 1D X Mark II lagrar varje bildruta som en 8 megapixel jpeg-bild (Motion-jpeg) så blir videofilerna flera GB per minut. 50 fps och 4K-storlek ger en bitrate på 800 Mbit/s. 25 fps ger cirka 500 Mbit/s, ungefär som 24 fps med Eos-1D C. Vi hade gärna sett att mer komprimerande 4K-format funnits som alternativ.

En fördel med Motion-jpeg är att det är lätt att plocka ut stillbilder ur en 4K-film. Det kan vara lämpligt för en nyhetsfotograf som både måste leverera stillbild och video från en kort intervju med en kändis.

1D X Mark II efterträder både 1D X och videomodellen 1D C, men saknar proffsvideo-funktionen C-log som finns i 1D C. C-log gör det möjligt att finjustera videofilmernas utseende på en lång rad punkter. Vår slutsats av detta är att det kan komma en ännu mer videoinriktad stillbildskamera framöver.

Full-HD 1920x1080/50p. Bildkvaliteten vid full-HD är något bättre än för 1D X. En tillgång är möjligheten att filma full-HD med 100 bildrutor per sekund för slow motion.

Ultra HD 4096x2160/50p nedskalat till 1920x1080. Varje bildruta en högkvalitativ jpeg-bild. Det är lätt att plocka ut en nästan stillbild med utmärkt bildkvalitet. Datahastigheten är upp till 800 Mbit/s vilket snabbt slukar minneskort. Båda bilderna är uppskärpta lika försiktigt och det skarpa objektivet EF 100/2,8L IS USM har använts.

Som synes utnyttjar inte UHD-läget hela sensorytan, till skillnad mot exempelvis Sony A7S II. 1D X har en beskärningsfaktor på 1,4x mot 1,3x för föregångaren 1D C. Skillnaden beror på att bilden läses ut pixel för pixel. 1D X Mark II har högre pixeltäthet och då blir den aktiva ytan mindre.

Sida: 1 2 3 Nästa sida Visa alla 



Publicerad 2016-08-06.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

Canon EOS 1D X Mark II
Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS