FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Jihadisternas återkomst


En arbetsplats. Arken, Åbo Akademi 16.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 320/364.

Hittade boken "Jihadisternas återkomst" (2015) av Patrick Cockburn. Skall försöka läsa mig in på det nya sunnimuslimska upproret och dess framväxt. Det blir knappast någon behaglig läsning.

Ok, midnatt. Har läst boken från början till slut. Mycket väl skriven av en garvad Mellanösternkorrespondent för Independent som vunnit en massa journalistpris.

En lärorik bok. Nu har jag äntligen en klar bild av vad det hela handlar om, och skall en förenkling göras så utgörs det onda av religion! Är inte det tragiskt?

Bland annat om kampen mellan shia- och sunnimuslimer, och om falskspelare som Saudiarabien (bl.a.) som finansierar kampen (stöder ISIS som är sunni ... som bekämpar shiamuslimer, och alla andra religioner också för den delen).

"Saudierna är wahhabiter och dess spridning inom traditionell sunniislam är en av de allra farligaste tendenserna i vår epok", skriver författaren.

Men allt detta är en lång och komplicerad historia, med människan som den svaga länken i kedjan ...

Inlagt 2015-11-16 14:56 | Läst 965 ggr. | Permalink
DN har haft flera bra historiska sammanfattningar, bla. en i söndags av Erik Ohlsson.
Fem sidor läsning.
/B.
Det är något som förvånar mig detta med sunni?
Jag skall också läsa mer nu om detta.
Är så nedstämd som det utvecklas nu.
Gun-Inger
Googlade häromdagen på jihad och blev positivt överraskad av en utförlig och uppdaterad info, däremot inte av det jag lärde mig/ Björn T