FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När idioter väljer


Mot det okända. Sagu 19.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 50/366.

Läser om Trump i Amerika och Putin i Ryssland och kan inte låta bli att citera Bertrand Russell, Nobelpristagare i litterartur 1950: "Skillnaden mellan demokrati och diktatur är att i en demokrati får idioterna välja, i en diktatur regerar de".

Kan dessa två "fenomen" beskrivas tydligare?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell

"Russell är berömd för sin förmåga som författare av populärvetenskaplig litteratur. Hans båda böcker Problems of Philosophy (1912) och History of Western Philosophy (1946) är än idag mycket lästa och respekterade introduktioner till filosofi. Russell kom att skriva om många andra ämnen än filosofi: ateism, icke-kristen moral och nya idéer om äktenskap var ämnen han gärna skrev om. Hans bok Till lättjans lov utmanade konventionella synsätt på arbete och arbetets värde. Russell var en uttalad ateist.

I boken "Political Ideals" lade Russell fram en syndikalistiskt inspirerad, decentralistisk vision om ett samhälle där den mänskliga kreativiteten är det som bör främjas och där människans underkastelse under ekonomiska nödvändigheter är undanröjd.

Verket History of Western Philosophy anses starkt ha bidragit till att Russell fick Nobelpriset i litteratur 1950. Verket är översatt till en rad språk och sålt i stora upplagor. Verket är även bland annat översatt till tyska, franska, spanska, svenska, danska, finska, ryska (1997), kinesiska (1996), portugisiska, italienska, polska (1990) och nederländska. Den svenska översättningen gjordes av professor Alf Ahlberg.

Aktvism för fred och mot kärnvapen kom att uppta en stor del av Russells sista år, vilket gjorde honom betydligt mer känd än hans arbeten inom filosofi och matematik hade gjort. 1955 skrev han tillsammans med Albert Einstein ett manifest som ledde till Pugwashrörelsens grundande. Han tog också initiativ till den så kallade Russelltribunalen, som hölls 1967 i Stockholm och Roskilde om USA:s agerande i Vietnamkriget."

Inlagt 2016-02-19 22:13 | Läst 1712 ggr. | Permalink
Ja det var otroligt klokt formulerat, nu verkar ju hela svenska folket inne på en Batrapolitik, vilket är för mig synnerligen märkligt, ja det mesta verkar vara ur led, både Trump och Putin är ju helgalna, men har många entusiastiska följare, bådar inte gott, må gott, LO