** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

När skönheten kom till byn


Ännu rena. Åbotrakten 24.3.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 84/366.

Ett bra fotogömsle är en bil på en vägkant med aktiv trafik. Som under eftermiddagen idag. Jag passerade en stubbåker med en sångsvanflock, körde förbi, sen tänkte jag  - de var rätt nära vägen. Kunde fotograferas. Sagt och gjort, stannande, svängde, körde tillbaka.

Stannade först längre bort, att de fick vänja sig, sen när andra bilar körde förbi körde jag närmare, och till slut kunde jag stanna alldeles mittför. Först var de lite misstänksamma, sen slappnade de av och glömde mig. Medan bilar susade förbi på den smala vägen. De hittade ätbart i stubbåkern, tittade då och då upp för att kolla läget.  Ibland fyllde de hela "rutan" (= uttryck från den analoga tiden ...), jag hade 500 mm på.

Eftersom åkrarna ännu är rätt frusna är också svanarna rena och vita. Och fina. Ibland brukar de bli rätt smutsiga i vårleriga marker. Sammanlagt ett 30-tal sångsvanar i flocken.

En bit längre bort på åkern betade också ett 10-tal sädgäss. När jag nu  tittar på bilderna i datorn och kollar in näbben liknar de den tundrahäckande rasen "rossicus"  som har kortare näbb och mindre orange på näbben.

Inlagt 2016-03-24 21:01 | Läst 1198 ggr. | Permalink
Vackert.
Ja en fin helg på dig
Gun-Inger
Svar från Håkan Eklund 2016-03-25 11:26
Tack och glad påsk!
- hawk
Bilen är ett mycket bra gömsle, det har jag praktiserat många gånger. Fin bild du fått till. Håller med om att svanarna gör sig bäst när de är rena och vita, det gör väldigt mycket.
Svar från Håkan Eklund 2016-03-25 11:27
Bildmässigt helt ok att fota från bil, men i sanningens namn känns det inte alltid "rätt", dvs. inte ger den rätta natur- och "fotojakt"känslan.
- hawk
För några dagar sedan rensade vi en låda böcker från min svärmor. Där fanns bl.a. Yrjö Kokkos Sångsvanens land. Finskspråkig . Tänk vilken spridning sångsvanen fått sedan den tiden. I början av 70 talet var det mycket hemlighetsmakeri när man misstänkte att den häckade i Dalälven. I slutet av 90 talet var jag med att inventerade svanen i alla sjöar och tjänar i min närhet. Vi hittade den häckande i många sjöar och även många som man kunde misstänka kunde komma att häcka. Idag syns dom varje dag på åkrarna.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2016-03-25 11:33
Har du läst boken på svenska? Det är den bästa och mest litterära "fågelfotorapport" som existerar!
Han sökte häckande sångsvan från och med våren 1945, i början av 1950-talet nappade det, och han fick sina bilder (= de första bilder av häckande sångsvan som tagits).

Han hade Bengt Bergs bilder av häckande knölsvan som modell. Boken är helt enkelt fantastisk! Bilderna dock urusla, han kunde ha fått bra bilder på slutet - men då slutade han. Orsaken hittas i boken (= etik på högsta nivå ...).
- hawk
Sten Björklund 2016-03-25 11:56
Nej jag har inte läst den. Ska göra det om jag får tillfälle.
Sten
Dom är verkligen vackra och allra vackrast i luften. Glad Påsk!/ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2016-03-25 11:33
Ja, jag såg din bild! Om också himlen/molnen ger ett "landskap" brukar det bli bra.
- hawk
Visst är dom vita och vackra !
Och bilen är bra till mycket, men många gånger önskade jag att man även kunde veva ner framrutan :-)
ing-marie
Svar från Håkan Eklund 2016-03-25 11:34
Så sant, sådan bilar borde göras för fotografer!
- hawk