FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kulturturism


Jean Sibelius gravsten. Ainola, Tusby. 22.5.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 143/366.

Idag blev det gjort, dvs. att besöka Jean Sibelius (1865-1957) hem i Tusby söder om Träskända, som jag och frun länge tänkt göra.

Stället ligger en halvtimmes bilkörning norrut från Helsingfors nära Tusby träsk som hyste en liten konstnärskoloni vid sekelskiftet 1800/1900-talet.

Det handlar om ett trivsamt stockhus där paret Sibelius bodde från 1904 tills han dog 97 år gammal. Fru Aino bodde ännu kvar tills hon dog 1969. Deras grav hittas i trädgården.

De hade gift sig i Tottesund, Maxmo i juni 1892 (grannkommunen till min egen hemkommun).

http://www.sibelius.fi/svenska/elamankaari/sib_kuolema.htm

Kompositörens slut var vackert. På sommaren 1957 dikterade Sibelius nya arrangemang av Kullervos klagan och sången Kom nu hit, död på begäran av sångaren Kim Borg. Jussi Jalas var sekreterare. Sibelius visade att han hållit sig fullkomligt arbetsför: hjärnan fungerade, även om händerna hade mycket svårt att skriva noter.

I september kom tranorna för att ta farväl. En av dem flög så nära över Ainola att kompositören såg en trana för första gången på flera år, trots sin starr. ”Där kommer de, min ungdoms fåglar”, konstaterade Sibelius förtjust.  

Den 20 september vaknade Sibelius och kände svindel. I sängen bläddrade han dock normalt i dagens tidningar: Uusi Suomi, Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat. Han klädde på sig och gick till frukostbordet efter tolvtiden. Ettiden, mitt under frukosten, segnade han ihop. Familjeläkaren var framme på en kvart.

Sibelius orkade ännu berätta att han kände igen Eva Paloheimo och Katarina Ilves, när döttrarna hade tillkallats. Vid niotiden på kvällen avled han. Samtidigt dirigerade Malcolm Sargent kompositörens femte symfoni i Helsingfors på en konsert som sändes i radio.

Inlagt 2016-05-22 20:44 | Läst 1347 ggr. | Permalink
Finns mycket av Sibelius jag tycker om, inte minst hans violinkonsert. Han har tex en unik känsla för den nordiska melankolin. Jag har aldrig spelar i orkester men spelar en del piano. Bland mina noter finns bla Svanen som jag spelar ibland - om det är i original för piano eller om det är ett arr för piano vet jag inte./ Björn T