FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lyx i mörk skog


"Min" skog. Hirvensalo, Åbo 17.10.2016. Foto: Håkan Ekund.

Efter vår jorden-runt-resa 2014, när vi hälsade på släkt och vänner i vräkigt stora och fina hus i bl.a. Vancouver och Sydney, omgivna av miljoner andra stora hus, motorvägar, gator och ett enormt människomyller - kom jag till en insikt: att min fru och jag helhetsmässigt sett  ändå bor lyxigare.

Ok, vi bebor en helt vanlig radhuslägenhet, men omgivningen är desto "lyxigare". Och det är det som räknas för mig. Att från hemtrappan med goda vandringskängor dra till skogs, några hundra meter bort. Eller att med stativ och kamera i närmiljön hitta hur många fina fotoställen som helst, i natur med skog, kulturmarker, saltsjö och kustlokaler. Med Åbo centrum på 7 minuters avstånd med bil (utanför rusningstid ...).

Och nu har jag igen hittat lyckan att byta gymmet mot 1 h powerwalk/kväll i närskogen, där det finns en massa stigar i ojämn terräng. Dessutom har jag hittat charmen i att börja så sent att den sista halvtimmen försiggår i mörker; imponerad hur ögon anpassar sig till det sparsamma ljuset.

Som de flesta av oss alltför sällan testar.

Dessutom lyser de upptrampade stigarna som nu samlat en hel del ljusa höstlöv som en motorväg bland mörka trädstammar. Bara så skönt. Dessutom får man garanterat vandra ensam ...

Inlagt 2016-10-18 20:40 | Läst 2075 ggr. | Permalink
Ja, det är lyx. Ett liv med kvalitet. Just som jag själv vill ha det, naturen några minuter bort i lugn och ro.
Svar från Håkan Eklund 2016-10-19 09:35
Ja, kvalitet är inte alltid synonymt med mycket pengar ...
- hawk
En skogsbild av högsta klass. Tyvärr måste jag åka flera mil för att komma till något liknande.
Svar från Håkan Eklund 2016-10-19 09:41
Ja, men tyvärr handlar det om en 20 minuters skog ... (10 min tvärs över). Dvs. det tar mig 20 min att göra ett varv runt skogsbacken som egentligen är en ö, omgiven av öppna bebyggda områden som en gång i tiden var sjöbotten.

Men jag har tillgång till många likadana skogsholmar här utre på min (rätt urbana) ö, och känner mig privilegierad. Skogarna (ägs av staden Åbo) sköts inte som ekonomiskogar, utan utgör tydligen rekreationsområden. Vackert så. Och jag njuter vara minut i dessa områden, gärna med kameran.
- hawk
Ser nästan ut som hemma. Min närmaste skog ligger 50 meter bort och visst är det en lyx. Dessutom ligger Bottenviken bara ett par mil bort. Men vi människor är ändå bra konstigt funtade för nog längtar jag bort ibland till det öppna landskapet, eller till storstadsvimlet. Fast hemma är trots allt bäst.
Svar från Håkan Eklund 2016-10-19 09:44
Jag är själv uppvuxen i en ådal (i Österbotten) , med föräldragården mitt i ett odlingslandskap (med ortolansparv häckande 50 m bort; idag är de helt borta från området).

Gillar alla typer av landskap, men kanske bäst trivs jag ändå i skogen. Att bo på "landet" nära större orter är ofta en win-win situation, speciellt när havet och skärgården är en annan granne. Allt är nära. T.o.m. Stockholm (= en nattsömn bort).
- hawk