FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Äntligen pilgrimsfalk


Strax innan. Friskalavikens fågeltorn, Hirvensalo, Åbo. 5.9.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 248/365.

I timmar har jag under kvällar de senaste veckorna spanat efter flyttande pilgrimsfalkar, som  setts i Åbotrakten nästan varje dag. De flyttar som bäst, det gäller att passa på. En flyttande pilgrimsfalk är ju ett snabbt möte, ofta handlar det om sekunder när den fräser förbi.

Jag har en fin obs från Grönland i augusti, men den har saknats på min Finlandslista hittills i år. Normalt brukar jag ju inte bry mig om att räkna arter, men inspirerad av Patrik Larsson - för jag lista i år. Och det är kul, det aktiverar till utetimmar.

Men hur jag än spanat vid olika fågelvikar, har jag kammat noll. Ok, jag har sett en massa annat intressant, bl.a. en hel del fina vadare (rödspov, myrspov, småsnäppa, mosnäppa, kärrsnäppa etc.).

I kväll hade jag äntligen lite tur. Nöjde mig med fågelviken i grannskapet som ännu har en massa flyttande tofsvipor på strandängarna, i kväll ca 90, för några kvällar sen mer än 200. Hittade 2 mosnäppor, ett 10-tal brushanar, några enkelbeckasiner, 2 gråhägrar samt en massa simänder.

Kl. 19.30 passerade en lärkfalk i fint ljus, kl. 20 sjönk solen bakom skogskanten och jag skyndade mig att ta dagens bild (ovan), som höll på att kosta mig pilgrimsfalken.

Plötsligt när jag tar en bild till, ser jag falken, en kraftig och satt en = pilgrimen! Snabbt bort med kameran och kikaren i hand, hann till och med få in falken i tuben när den med kraftiga vingslag drog iväg bort över sundet intill, med kurs mot söder. Art nr 194 för i år; kändes som en arbetsseger.

Pilgrimsfalken som en gång i  tiden häckade överallt i skärgården och längs kusten i södra Finland, kom aldrig tillbaka efter sekellång förföljelse (kallades för viltvård!) som avslutades med giftdöden under 1950-60  talet. Alla berg med namn "Haukkavuori", "Falkberget" har stått tomma i sextio år.

De pilgrimsfalkar som överlevde giftdecennierna var myrhäckande fåglar uppe i norra Finland; det är där de fortfarande häckar. Som bl.a. dokumenterats i Jorma Luhtas fina bok "Muuttohaukka - taivaanjumala" (2007) med fantastiska bilder i en bok med härlig layout. (Titeln i svensk översättning =  Pilgrimsfalken - himmelsguden)

Inlagt 2017-09-05 20:42 | Läst 986 ggr. | Permalink
Arten har ju kommit igen tack vare hängivna insatser.

Jag (som inte är fågelskådare) har sett en pilgrimsfalk som ofta håller till på Rådhustornet här i Norrköping, centralare läge finns inte i stan. Försökte fota men det blev inget användbart.

Det stod om fågeln ifråga i tidningen. Falken föddes på Gasklockan i Göteborg den 16 juni 2014. Modern föddes på vattentornet i Kristianstad 2010. Urbaniseringen når även fåglarna.