FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om ofrihet och livegenskap


Maktens pelare. Riksdagshuset, Helsingfors. Foto: Håkan Eklund.

Var på väg till ett årsmöte ikväll, men blev kvar i bilen en stund för att lyssna färdigt på en intressant kolumnist (Kerstin Kronvall) i Radio Vega (Svenskfinland) som filosoferade kring detta med ofrihet och livegenskap.

Den tredje mars 2011 är det exakt 150 år sedan livegenskapen upphävdes i Ryssland. Det skedde utgående från ett manifest som kejsar Alexander II avgav i slutet av februari och före den 17 mars 1863 skulle alla livegna vara fria .
Kolumnisten berättade hur svårt det var att få det beslutet igenom: adelsskapet motsatte sig förstås förslaget, det var ju de som berikade sig på de livegnas bekostnad.

Så här sade Kronvall:
"Och det handlade inte om något litet beslut då livegenskapen upphävdes; av Rysslands dåvarande befolkning på ungefär 65 miljoner var 45-50 miljoner livegna. Livegenskapen hade inneburit att de livegna helt konkret ägdes av de adelsmän på vilkas marker de levde. Ägaren bestämde om vem de fick gifta sig med, var de fick bo, om kroppsaga och andra straff samt om de skulle skickas iväg att göra militärtjänst, som på den tiden var 25 år."

Sen fortsatte ofriheten i nya former under Sovjettiden. Än idag är inte ryssarna helt fria, och de är inte ensamma.

Samma ofrihet har alla f.d. kolonier fått uppleva, bl.a. i Sydafrika fram till 1994 när de svarta fick rösta för första gången! Och i många f.d. kolonier stals självständigheten av envåldsärskare, som först nu håller på att falla (Tunisien, Egypten, Libyen ...). Många står i kö; också länder långt nere i det riktiga Afrika.

Och allt handlar om pengar och maktbegär. Därför har jag aldrig imponerats av glitter, palats och herrgårdar. Eller de kritstrecksrandiga. De representerar oftast översitteri och exploatering av människor och kapital, också på våra breddgrader, i tid och rum.

De flesta i kritstrecksrandigt i våra moderna samhällen representerar också olika former av exploatering och maktmissbruk/ekonomiskt missbruk. Det är de som orsakat de senaste årens ekonomiska katastrofer.

Ändå är det så många människor som aldrig genomskådar dessa bluffmakare och lögnare; de som har pengar drar till sig vänner och beundrare. Precis överallt.

Få se hur länge Gadaffis makt och förmögenhet skall hålla honom flytande?

Inlagt 2011-03-01 19:56 | Läst 3347 ggr. | Permalink