FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hittade några pusselbitar till


Nära riksdagshuset i Helsingfors. 17.2.2011. Foto: Håkan Eklund.

Besökte Brages pressarkiv i Helsingfors där jag hittade en del nya pusselbitar om fotografen Kaj Dahl. Fotograferade tidningsurklipp med den information som jag behöver för  tidskriften Skärgård. Enkelt, snabbt, billigt och bra.

Hittade i ett antikvariat två av "hans" böcker: "Finländska herrgårdar"  (http://www.ensipainos.fi/fi/historia/t_216) som utkom 1989 och  "Kungsvägen" som kom ut 1990. Kaj Dahl var fotograf och C.J. Gardberg författare. Böckerna är bra redigerade, allt i färg - och utgör typisk "torr men faktarik" sakprosa.

Kajs egna skägårdsböcker som utkom på samma förlag, är i mitt tycke mera unika och värdefulla - trots att förlaget gjorde ett betydligt sämre  jobb med dem ... och att recensionerna var sämre för de böckerna än de i färg.  Månne inte temat också hade sin inverkan; fattiga skärgårdsbor gentemot etablissemanget ...

Hittade också en liten bok om den svenska fotografen Hans Gedda. "Nuets ikoner" heter boken som  utkom i Lucida-serien "Scandinavian Photographers Classic and Contemporary" på Alfabeta bokförlag (1987). I boken finns ett 70-tal synnerligen intressanta och personliga porträtt av kända offentliga personer och konstnärer, bl.a. ett uppslag med president Urho Kekkonen på en sida och statsminister Olof Palme på den andra (tagna 1971 och 1986).

Sen hade jag min "mysstund". Hittade en lokal restaurang i närheten av antikvariatet, sökte upp ett fönsterbord, beställde in mat och öl, öppnade mina bokpaket, och började bläddra och ströläsa. Kan man ha det bättre en fredagseftermiddag?

Inlagt 2012-02-18 12:49 | Läst 2364 ggr. | Permalink