FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Amerikabilder


Ur morfars fotoalbum. Reprofoto: Håkan Eklund.

"Tre smålänningar och en finländare" har morfar skrivit under bilden nere till vänster. De är alla invandrare/gästarbetare i Rockford, Illinois i början av 1920-talet. Morfar Arvid Bäck står längst till höger på den övre bilden (uppe till vänster) och sittande på bilden nedanför; han tillbingade 7 år i Amerika mellan 1915 och 1923 (var hem en gång i början av 20-talet). Det är svårt att tyda namnen på smålänningarna, men de två som står i mitten på den övre bilden heter tydligen Efraim och Ture Fleitser.
Under bilden uppe till höger står det "Lingonblads familj", men vem de är vet jag tyvärr inte. Det är sådana här gånger man saknar föräldragenerationen, som nog visste ...

Under den mellersta bilden nere står det Nils Hägg, Oskar Nygård och Gustaf Siffrén. Också den tagen i Rockford där morfar jobbade åt Siffrén som hade byggnadsfirma. Gust Siffrén var hemma i min hemby Kimo, och blev väl kvar i Amerika hela sitt liv. På bilden till höger (sittande) Ben Karlsson och morfar, stående Bernhard Josefson och Gust Siffrén. Jag gissar att Karlsson och Josefson var från Sverige.

Men, under de flesta bilder i albumet finns inget noterat. Som gör att ingen längre vet vem och vad bilderna föreställer. En tankeställare för oss alla dokumenterande fotografer ...

Inlagt 2012-10-30 16:42 | Läst 5779 ggr. | Permalink
Fina gamla bilder.
Får mig att vilja återgå till min bok. Läser just nu "kinesen" av Henning Mankell och i den handlar det även om en man som åkte till Amerika för att arbeta som förman vid ett järnvägsbygge. En mycket spännande bok som jag kan rekommendera.
Har även läst Wilhelm Mobergs böcker om utvandrarna, bättre kan det inte bli =)
Må så gott
/Lena
Svar från Håkan Eklund 2012-10-31 09:03
Jag hade många av Mobergs utvandrartrilogi (eg. fyra böcker) i min bokhylla, innan jag läste dem för 3-4 år sen. En lässkatt av guds nåde!

Själv blev jag inspirerad av den stora världen av just morfar, och har själv rest en del i hans och många andra emigranters fotspår i USA och Canada i början av 1980-talet.
- Hawk
Jag gillar gamla bilder och dokument som sätter igång fantasin. Viktiga är de också för att förstå oss själva. Det är många som släktforskat på olika håll i min släkt och då förkommer efternamnet med de mest konstigaste versionerna i de svenska böckerna från 1600-talet. inte lätt, borde heta Andersson istället. :-)
Ha det gott!
//ewa
Svar från Håkan Eklund 2012-10-31 09:05
Min morfar hette egentligen Agnisbäck i efternamn, men det var för invecklat för de engelskspråkiga. Han ändrade det till Beck i Amerika, och till Bäck när han kom hem igen.
- Hawk
Det är riktigt roligt med gamla bilder
Själv kommer jag från min morfars sida från en sjöfartssläkt på Åland, och har en sommarvilla där, på Vårdö. Jag känner igen problemet: VARFÖR hörde jag inte på när mormor och morfar och deras generation satt och pratade??
Nu får jag sitta och klia mig i huvudet, och undra vem som är vem, och vem som gjorde vad.
Svar från Håkan Eklund 2012-10-31 09:08
Ja, då när man själv är ung och ivrig har man ju inte riktigt tid och motivation att lyssna på de äldre. I det skedet känns ju livet oändligt, för alla. Men - sen när de äldre har dött bort (om man själv börjar stå i tur ...) inser man hur tillfälligt allt är, och hur mycket som försvinner med var och en ... Dock: bilderna består = ännu en orsak till att fotografera!
- Hawk
Vilken bildskatt du har! Jag sitter själv med en gammal chokladkartong med svartvita bilder som min pappa tog i sin ungdom. Värnplikt med gengaslastbilar och lantarbete med häst. TYvärr finns det väldigt lite information om vilka som är med på bilderna och ingen i livet som längre kan reda ut det. En tankeställare minsann .....om ansvar med att även nedteckna information, inte bara avbilda.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2012-10-31 09:11
Jag reprofotograferade bildskatten och överlämnade fotoalbumet (som mamma hade ärvt) till mammas bror som är enda kvar i livet av den generationen. Men när jag kollade med honom i somras, så visade det sig att hans minne inte längre är vad det varit ... (född i början av 1920-talet, när morfar var på hembesök till frun, efter de första fem åren i Amerika ...).
- Hawk