Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Träna 10 000 timmar


I gryningen. Friskala, Åbo 18.11.2015. Foto: Håkan Eklund.

Råkade höra en diskussion på bilradion om en svensk forskare, Anders Ericsson, som studerat detta med att träna. Bara så roligt att få något bekräftat som jag alltid själv trott på. För att bli duktig inom något speciellt område, gäller det att öva. Att aldrig sluta öva - dessutom motiverat.

Gäller förstås också fotografering.

Hittade bl.a. följande på nätet:

http://www.svd.se/ovning-i-10-000-timmar-slar-medfodd-begavning

- - - "Medfödd begåvning spelar liten roll. I stället handlar framgång om intensiv övning – som 10 000 timmar. Det menar Anders Ericsson, en av världens främsta forskare på expertprestationer. Till exempel ingår fotboll, schack, kirurgi och musik i hans studier.

– Med rätt motivation kan många bli väldigt duktiga inom ett område.
- - -
Betydelsen av medfödd begåvning är oerhört överskattad. De mest framgångsrika inom olika områden har genomgått mycket mer träning, för att bli så skickliga, än de flesta föreställer sig, säger Anders Ericsson, professor i psykologi vid Florida State University.

Han är svensk, men bor och arbetar i USA sedan 30 år. Större delen av sin forskning har han ägnat åt frågan vad som gör att någon blir extremt skicklig på något. I dag är Anders Ericsson en av de världsledande på ämnet expertprestationer och hans forskningsresultat ligger bland annat till grund för Malcolm Gladwells bästsäljande bok Framgångsfaktorn." - - - 

Postat 2015-11-18 20:09 | Läst 781 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Motiv överallt


Utanför domkyrkan. Åbo 18.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 322/365.

Igen en fotogenisk morgon och förmiddag med fin dimma, till och med i stan, när temperaturen sjunkit efter nattens regn. Massor av motiv överallt.

Postat 2015-11-18 13:53 | Läst 530 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En komplicerad värld


Med prislapp runt nacken. Åbo 17.11.2015. Nr  321/364.

Det är ibland svårt att från det dagliga informationsflödet bilda sig en helhetsuppfattning om olika politiska skeenden i världen. Ibland behövs det också ett visst tidsperspektiv för att förstå hur saker och ting hänger ihop, och att känna till ett områdes tidigare historia.

Det är här som böcker kommer till sin rätt, som den jag läste senaste natt (Jihadisternas återkomst).

För en som inte närmare intresserat sig för de olika religionernas förvirrande värld, är det ju lätt att betrakta en "muslim som muslim". Så är det inte.

Jag har jobbat med muslimer (inom biståndsprojekt), har haft muslimer som goda grannar (Fiji) och vänner, och först nu  - efter att ha läst Patrick Cockburns bok om ISIS och det nya sunnimuslimska upproret, blir jag i efterhand nyfiken: tillhörde de månne sunni- eller shia ...?

Patrick Cockburn skriver att sunnimuslimerna i de oljerika arabländerna betraktar shiamuslimer som "kättare, som förtjänar att dö" (ex. iranier, och de shiiter som efter "amerikanerna krig" tog över Irak). Nu har sunnimuslimerna i Irak allierat sig med ISIS, och tagit över stora delar av landet (och sunnijihadisterna har hittat ett nytt slagfält i Syrien).

Under senare årtionden har wahhabismen blivit en huvudfåra inom sunniislam, som Saudiarabien understöder. Denna huvudfåra är rena rama medeltiden, en fundamentalism som praktiserar sharialagar, degraderar kvinnor till andra klassens medborgare och betraktar shiiter och sufier som icke-muslimer vilka bör förföljas i likhet med kristna och judar (som ISIS idag hyllar).

Saudiska präster har bl.a. utfärdat ett antal fatwor där shiiter görs till måltavlor som icke-muslimer. De anser att ett närmande mellan shiiter och sunnier är nästan samma sak som att närma kristendom och islam. Här hittas en av bakgrundsfaktorerna till alla stridigheter i Mellanöstern, Libyen, Syrien osv.

Cockburn skriver också om amerikanernas (republikanernas) enorma misstag att efter 9/11 inleda krig mot länder som inte hade något med terrorattacken att göra (Irak, Afganistan), det var helt och hållet ett felaktigt spår. Femton av de nitton flygplanskaparna kom från Saudiarabien och Bin Laden tillhörde den saudiska eliten.

Cockburna skriver: "Senare har officiella dokument från USA upprepade gånger betonat att al-Qaida och andra jihadistgrupper finansierats av Saudiarabien och monarkierna vid Persiska viken."

Han skriver också att sunnijihadisternas fundmentalistiska idévärld effektivt sprids via dagens effektiva mediekanaler; så länge det finns verkningsfulla propagandakanaler kommer dessa grupper aldrig att sakna resurser och rekryter. "Jihad är till femtio procent medier", en hatpropaganda riktad mot shiiter, kristna och judar och manar till heligt krig mot alla som inte accepterar deras idéer.

Se här en frontlinje som är svår att bekämpa med gammalmodig krigsföring (ex. flyganfall ...); då tror jag mera på att sabotera deras internetflöde, att inte släppa in de som krigat i ex. Syrien tillbaka till våra samhällen, och att på lång sikt se  till att integrera (och utbilda) invandrare i vår kultur - att de inte känner sig som åsidosatta medborgare. Vi får inte låta grogrundar med missanpassade människor skapas, som den i Bryssel ...



Postat 2015-11-17 14:01 | Läst 605 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jihadisternas återkomst


En arbetsplats. Arken, Åbo Akademi 16.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 320/364.

Hittade boken "Jihadisternas återkomst" (2015) av Patrick Cockburn. Skall försöka läsa mig in på det nya sunnimuslimska upproret och dess framväxt. Det blir knappast någon behaglig läsning.

Ok, midnatt. Har läst boken från början till slut. Mycket väl skriven av en garvad Mellanösternkorrespondent för Independent som vunnit en massa journalistpris.

En lärorik bok. Nu har jag äntligen en klar bild av vad det hela handlar om, och skall en förenkling göras så utgörs det onda av religion! Är inte det tragiskt?

Bland annat om kampen mellan shia- och sunnimuslimer, och om falskspelare som Saudiarabien (bl.a.) som finansierar kampen (stöder ISIS som är sunni ... som bekämpar shiamuslimer, och alla andra religioner också för den delen).

"Saudierna är wahhabiter och dess spridning inom traditionell sunniislam är en av de allra farligaste tendenserna i vår epok", skriver författaren.

Men allt detta är en lång och komplicerad historia, med människan som den svaga länken i kedjan ...

Postat 2015-11-16 14:56 | Läst 964 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Primitiva människor


Novembermorgon. Hirvensalo, Åbo. 15.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 319/364.

Trots alla nya fina uppfinningar, ny teknologi, mediciner - you name it, verkar många människor ha stannat helt i utvecklingen och är precis lika primitiva som sekler tillbaka.

Å ena sidan har vi en massa obildade, missanpassade testosteronstinna massmördare som verkar ha död och förintelse som hobby, som gömmer sig bakom olika religiösa grupperingar.

Å andra sidan har vi högutbildade, välanpassade men självupptagna politiker som verkar ha smutskastning, manipulation, mobbning och populistisk struntprat som hobby, som gömmer sig bakom olika partipolitiska grupperingar.

Presidentvalet i USA är ett exempel, Putins lögnindustri en annan - och i våra nordiska länder är också våra politiska aktörer ofta ytliga populister, när det tjänar deras egna grupperingars smala intressen.

Egentligen är vi människor patetiska varelser som borde skämmas över våra primitiva handlingar; inget att vara stolt över precis.

Postat 2015-11-15 10:19 | Läst 941 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 517 518 519 ... 954 Nästa