Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

På kändisjakt med New Yorks paparazzi

För ett tag sen var jag i New York. Jag var uppe tidigt i ottan, ty jag ville plåta. 

Jag befinner mig i Midtown. Skolbussarna hämtar sina elever. Går till FN-skrapan, men där finns inget liv. FN-byråkraterna sover ännu. Går längs fyrtioandra gatan. Passerar Grand Central Station, där newyorkborna väller ut, hastar till jobbet. Hamnar så småningom vid Times Square. 

Trots den tidiga timmen är det fullt pådrag. Souvenirförsäljarna är ute. Va' e're som händer? 

TV-bolaget ABC har sina lokaler vid Times Square. Morgonshowen Good Morning America sänder live, utomhus. Fullt med åskådare. Entusiastiska på amerikanens vis. George Stephanopolos, den gamle Bill Clinton-medarbetaren är där och agerar värd tillsammans med några kollegor. Som åskådare hamnar man mitt i the set. Festligt, folkligt, fullsatt. TV-personligheter, celebrities, såpastjärnor. Uppsminkning i det fria. Ändå får man känslan att det inte är the main event. Vem är morgonens stjärngäst? 

Då kommer hon: Katie Holmes! Skådespelerskan som gifte sig med Tom Cruise. 

Ännu en bild på Katie! 

Katie intervjuas. Efter ett tag går hon och sätter sig i en lite mer avskild del. Man har placerat några konstgjorda buskar vid kanten till studioområdet för att skapa en avskild yta. Jag smyger omkring, kliver in i buskarna. Se, där är Katie! Lyckas plåta en candid. Märker att en vakt närmar sig. Kliver ut ur buskarna. Då hör jag någon ropa: 

- Hey! You! 

Blir nervös. Vänder mig om: 

- You talkin' to me? 
-  Yes, you! Come over here! 

Det är dock ingen vakt. Det är den svarte killen i bilden. 

You come over here. Yeah, that's right, you stand here with us and then you hold the camera like this (visar porträttläge), so you get a good shot. Like a paparazzi, hahaha!

Det är New Yorks paparazzi som bjuder in mig att plåta med dem! Det här är stort! Antagligen såg den svarte killen mig när jag smög omkring i buskarna med ett teleobjektiv. Han förstod att jag var en själsfrände.

New Yorks paparazzi på rad för att plåta Katie när hon ska gå tillbaka till ABC:s studiolokaler. Lägg märke till killen längst bort. Hur många celebrities har den killen under sitt bälte? 

Spana in paparazzo-riggen. Blixt naturligtvis, men inte i sko utan i skena. I yrket kan som bekant handgemäng uppstå och då måste grejerna sitta stadigt. 

Vad gör kollegan i svängdörren? Katie hade gått in och kollegan försöker få en bild. USA har som bekant hårda lagar för trespassing. Befinner man sig utanför på gatan kan man göra vad man vill. Men om man är innanför kan ägaren i stället göra vad han vill. Då kan de skjuta en. 

Här ser man mångfalden hos New Yorks paparazzi-kommunitet. En svart, en jude, en asiat, en hispanic. Och så en svensk. 

Jag och the boys står vid svängdörrarna, försöker få en bild på Katie. Mänskor passerar bakom: 

- Who are they?
- Oh, they're paparazzi.  

Det här var helt klart höjdpunkten på min resa till New York. Ett äventyr att berätta om för barnbarnen. Och jag är säker på att av oss paparazzi var det ingen som fick en så bra bild som min candid på Katie. 

Inlagt 2018-03-13 08:16 | Läst 2170 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul story och fina bilder.
//Anders
Svar från Iwa 2018-03-13 08:54
Tack Anders!
Hej,
Bra reportage. Man skulle blivit en Papp, ständigt på jakt.
Ha det gott
Bob
Svar från Iwa 2018-03-13 21:06
Hej Bob, ha det gott!
Anledningen att kändisfotografer har blixten på skena intill objektivet beror på att de ofta tar bilder i höjdformat och då vill de att skuggan från näsa och haka inte ska hamna snett utan rakt neråt. Det är i alla fall den förklaring jag fått. Men det kanske dessutom sitter stadigare.
Svar från Iwa 2018-03-13 21:10
Okej, det synkar med att man uppmanade mig att plåta i porträttläge. Det är kändisfotografens signum.
Tack tack det var en fin dokumentation du visar här. Den uppskattar jag mycket.
Ha det bra
Gun-Inger
Svar från Iwa 2018-03-13 21:10
Ha det bra själv Gun-Inger!
Kul upplevelse.
Jag ska till NY i juni.
Så nu vet jag vart vi ska gå.
Svar från Iwa 2018-03-13 21:28
Times Square är aldrig fel. Håll reda på Good Morning America's sändningstider :-)