Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Skärpning i Aperture

Undertecknad jobbar uteslutande i Aperture i efterbehandlingen. Ett problem jag har haft är att få till en bra skärpning av bilderna. Aperture har visserligen en skärpningsfunktion men problemet är att den verkar på originalstorleken på bilden. Den är därför meningslös när det gäller att nedsampla och exportera bilder till nätet exempelvis. Tyvärr saknar Aperture en funktion för skärpning vid export. Men nu undrar jag om jag inte har kommit på en omväg. 

Tricket är att först exportera som TIFF-fil i den storlek man vill ha (1024 till denna blogg, exempelvis). Sedan importerar man in denna TIFF-fil i Aperture och så genomför man skärpningen på den. Efter det exporterar man filen som jpeg för uppladdning till nätet. Nedan följer några exempel: 

Raw --> jpeg. 

Raw --> TIFF + skärpning --> jpeg. 

Raw --> jpeg. 

Raw --> TIFF + skärpning --> jpeg. Här har jag krämat på lite mer. 

Tycker detta verkar ganska lovande. Genom att göra några lämpliga presets kan proceduren gå ganska snabbt. Är det någon som känner till en ännu bättre lösning? 

Inlagt 2012-08-12 00:50 | Läst 3392 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter listigt och rätt, Per. Tack för tipset - ska testa detta bums!
Svar från Iwa 2012-08-12 17:02
Hej Jimmy, kul!
/Per
Jag kör ett macro i Photoshop. Med en dropbox skulle de också funka med Apterture. Alltså att alla exporterade filer körs automatiskt igenom av Photoshop som skapar en webbversion. Det finns mycket man kan automatisera i Photoshop.
Svar från Iwa 2012-08-12 17:04
Hej Magnus, tack för tipset. Jag har inte Photoshop men kanske man måste ha det i arsenalen. En fundering är om man kan köra ett script med hjälp av Apples automatorfunktion.
/Per
froderberg 2012-08-12 17:55
Jag har inte testkört Aperture. Men jag har hört mycket gott om det. I Lightroom har jag för mig att man kan ställa in olika sorters skärpning för export i önskad storlek.
Svar från Iwa 2012-08-12 18:44
Tyvärr finns inte det i Aperture så därför måste man hitta en omväg.
Det är ju en bra variant Du har kommit på. Jag jobbar också i Aperture 3 och har dessutom Elements 10.
Jag har försökt förut att skicka en TIFF-bild till Elements och sedan skärper jag den där efter att ha förminskat den.
Men numera skärper jag endast i Aperture och förminskar den efteråt. På så sätt får jag en mjukare och lagom skärpning som räcker bra, tycker jag.
Svar från Iwa 2012-08-12 17:08
Hej Wolfgang, problemet som jag ser det är att om man kör skärpningen på originalfilen i Aperture märks inte resultatet på den nedsamplade exporterade filen. Men huvudsaken att man blir nöjd!
/Per