Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLOGGAR, SOCIALA MEDIER OCH ANNAT

***

Jag har nog inte riktigt fattat vilken genomslagskraft sociala medier faktiskt har. Lite börjar dock gå upp. Papperstidningarna tappar läsare i snabb takt medan  plattorna tar över. Den dagsaktuella politiken diskuteras på Twitter innan tidningarna skrivits, ännu mindre kommit ut. På FB håller man dagsaktuell kontakt med hundratals vänner och även om långt ifrån allt är tvåvägskommunikation har man koll på vad andra gör och tycker. Annonspengar flyttas i snabb takt över från tidningar och TV till  just sociala medier som Twitter, FB och Instagram. I stället för att titta på fasta TV-kanalers utbud väljer man just dom program man är intresserad av på datorn, oavsett från vilken källa dom kommer. Bra eller dåligt? Jag gissar att det är ungefär som med vetenskap, den är inte bra eller dålig i sig, det beror på vad man använder den till. Eller somt tycker jag om men inte du och tvärtom.

*

Frågan är - rör det mig? Det gör det säkert, men född i en annan tid tar det ibland tid att vänja sig, tid att inse om jag har nytta eller inte av det nya. Om man nu över huvud taget vill ha kontakt med detta nya. Senaste veckan har jag alldeles spontant fått upp ögonen för några aspekter jag inte funderat på.

*

Redan tidigare har jag fått frågan varför jag inte visar mina, eller några bilder, i FB-gruppen "Finspång i mitt hjärta". Den är avsedd för alla som bor, har bott här eller på annat sätt kan sägas ha Finspång i sitt hjärta. Och förra veckan gick jag med i gruppen och delade för första gången några av mina blogginlägg (tex blåsippor, Risingebygen, S:ta Maria kyrkan) som har med trakten att göra. Det är ju lättare att dela en blogg än att göra nya. Och helt plötsligt ökade antalet läsare rejält på dom bloggarna. Inte vet jag vad ni säger, fusk kanske? Det gör inte jag. Det finurliga var att jag började inte dela bloggarna för att det skulle ge mig fler läsare utan för att jag tänkte att är det några som skulle kunna tänkas titta på mina bilder från just Risingebygden, S:ta Maria och blåsippor från Mäseln så är det ju Finspångsborna. Och det verkar stämma bra.

*

Nu har jag tänkt ett varv till. Finspång är en liten ort, relativt många vet vem jag är även om vi inte känner varann. Och bokhandel finns inte i Finspång längre, också en effekt av den nya tekniken. Så inte ens i Finspång har jag sålt så många ex av min bok. Och jag kan tom säga att just sälja är inte det viktigaste, det viktiga är att jag vill nå ut med det jag gjort. Så nu tänker jag köra en serie bloggar där jag tar en sida (ett uppslag, bild + text) av boken per blogg, och dela den med Finspånggruppen på FB. Om det blir hela boken vet jag inte, det beror väl på vad responsen blir.

Just den blogg ni nu läser delar jag inte och därför passar jag på att säga att jag såklart vet jag  att ni kunnat se det mesta av boken tidigare. Men det gör ju inget, det är bara att hoppa förbi, man läser ju dom bloggar man vill.  Men bara så inte ni tror jag fått fnatt, kommer han inte ihåg att han sagt och visat detta förut? Och självklart kommer jag skriva andra bloggar också, och dela en del som jag tycker passar att dela i den gruppen.

*

Den nya generationen. Och jag har många att fråga när jag behöver hjälp!

*

***

Inlagt 2016-04-26 19:35 | Läst 1302 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Klart det inte är fusk att dela bloggen på fejjan - det är ju sånt fejjan är till för :)
Svar från Khalad 2016-04-26 20:46
Skönt, tack Anders!/ Björn T
Bloggar ja, och sociala medier...
Fort och mycket, men vart tar allt vägen se'n? ;)
Har suttit och läst på nätet i dag, men även i DN-papper.
Att läsa på papper det gör jag när det e viktigt!
Och hittar jag nå't viktigt på nätet, så printar jag ut det! :)
/B
Svar från Khalad 2016-04-26 20:43
Var det tar vägen ja, inte vet jag. Men det är nog inget nytt problem att somt går lika fort ut genom andra örat som det kom in i första. Och tidning på papper läser jag med, skulle aldrig falla mig in att läsa på plat....hmf, det gör jag också ibland på kvällarna. Allvarligt talat, det flödar av skräp på många håll, text som bilder. Men nu kan alla komma till tals, man behöver inte vara varken akademiker är fotografiskolad och det ÄR mer demokratiskt, och det blir svårare att hinna sovra för man får sovra själv, auktoriteterna har fått kliva ner från sina piedestaler, ingen kan tala om för mig........Ja, du vet/ Björn T
Intressanta inlägg Björn.
Jag lägger alla mina blogginlägg på min facebooksida . Så de flesta av min familj och nærmesrte vänner kan se vad jag spenderar tiden på.
Hälsningar från Erik.
PS: Jag har också några ungdomar för att hjälpa och support..
Svar från Khalad 2016-04-26 22:11
Tack Erik. Får se vart det bär så småningom. Och du kan ju se om du verkligen vill ha den :-) / Björn T
Ibland lägger jag ut blogginlägg på fejjan, OM jag tycker att det angår det stora flertalet ;)), annars inte. Som Anders säger, det är ju sånt som FB är till för! Jag har dock inte märkt av någon större tillströmning vid dessa tillfället förutom dagen efter branden på Elsas konditori då jag lade ut mina gamla bilder på det, den blev ganska viral. Annars tycker jag att det är roligare att "hänga" här på Fs än på FB. Det är lite "lugnare" här om du förstår vad jag menar...! Allt gott! /Tommy.
Svar från Khalad 2016-04-26 22:12
Tror inte det skulle göra större skillnad för mig heller om jag la ut den på min FB-sida, nu lägger jag den i en grupp som har rätt många medlemmar.
Håhå, jaja - ibland kan man bli rent av snurrig av all "information". Själv tar jag time out fyra månader om året. På min sommarvilla på Åland finns det ingen dator, ingen mobil, och inte ens en TV - därför att jag har bestämt att medlet av 1900-talet skall leva kvar där. Vi sticker snart ut - puh!
Svar från Khalad 2016-04-27 08:55
Det räcker med att gå en vända i skogen så är jag utan kommunikation. Jag har ganska stort behov av tystnad och är gärna för mig själv några dagar eller en vecka med jämna mellanrum men i mitt fall betyder inte det att jag övriga tider känner behov av att stänga ute media och kommunikation, tvärtom trivs jag med att ha det också. Men eftersom info flödar är jag ganska selektiv med vad jag tar in, tack Peter! Hälsningar/ Björn T
Sociala medier är väl bra på många vis om man använder det på rätt sätt. ( vad nu det är :-) )
Men jag tycker nog att det går lite för fort i utvecklingen.
ing-marie
Svar från Khalad 2016-04-27 08:56
Ungefär så är det jag menar, tack Ing-Marie!/ Björn T