Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FINSPÅNG IGEN - OCH OM ATT UTNYTTJA EN BLOGG

***

Gårdagens lite kritiska Finspångsblogg fick många läsare, många kommentarer (på FB framförallt) och en del diskussioner. I rättvisans namn var jag rätt noga med att först tala om vad mycket fint vi har här - det mesta faktiskt. Men det känns viktigt att också påtala det som inte är så bra, det som är urdåligt för att tala klartext och vad är bättre än att göra det i en blogg men både bild och text? 

*

Kanske nå´n på FS tycker att sånt där passar väl inte på en fotoblogg, där är ju bilderna huvudsaken och inte lokala landsortsdiskussioner. Inte för att nå´n kritiserat men ändå.... Nåväl, jag tycker precis tvärt om. En levande bloggportal tycker jag inte bara ska handla om kameror och teknik, genomtänkta och förmenta prisbilder in spe, jag tycker den ska spegla vardagen och verkligheten också, lokalt och storstadsmässigt. Och det gör den ju också, även om vissa inslag dominerar.  Allra roligast vore det ju om det kom in ett stort gäng ungdomar, vi pensionärer verkar ledsamt nog vara i övervikt

*

Och eftersom mycket jag bloggar om har lokal anknytning drar jag mig inte för att dela mina FS-bloggar i lämpliga FB-grupper. Det beteendet förklarade jag för vår danske vän Erik i en kommentar till hans kommentar så här

"Hej Erik, som jag berättat tidigare använder jag FS-bloggen med olika utgångspunkter. För det mesta är naturligtvis FS-läsarna den primära målgruppen men inte alltid. Även när FS-läsarna är primär målgrupp delar jag gärna bloggarna i en Ludvika-grupp eller en Finspångsgrupp på FB när innehållet har koppling dit. Det gör det roligare och det blir naturligvis fler inklick på bloggen. I och för sig är det inte antalet läsare eller inklick som är det viktiga men beskriver jag Finspångs gamla vackra historiska byggnader känns det självklart och stimulerande att dela den bloggen på en Finspångsida på FB. Den här bloggen har däremot inte FS-läsare som primär målgrupp utan det är just Finspångsborna. Jag tycker FS-bloggen är ett alldeles utmärkt verktyg för att ta upp aktuella, lokala frågor, där det är lätt att kombinera bild och text och ge det en rimlig design, för att sen genom delning i Finspångsgruppen på FB ge det stor lokal spridning. Den här bloggen har redan över 1500 läsare och har åstadkommit en hel del kommentarer och diskussion på FB. Så istället för att sen gå vidare till en lokalavis går jag direkt till Finspångsgruppen på FB och får diskussionen jag vill ha direkt :-) Hälsningar och tack för dina synpunkter Erik!/ Björn T "

Just nu har den fö drygt 2200 läsare

*

Men till sist åter till Finspång igen. Det här är den tredje sidan av Finspång - den där det nya är på väg. Här har nu dom gamla byggnaderna med gamla brandstationen och polishuset rivits och markarbetena för landstingets nya vårdcentrum är i full gång, ett halvmiljardprojekt. Och det ligger mitt i centrala Finspång och kommer naturligtvis ha stor betydelse för hur centrumbilden kommer se ut om några år. Skulle dessutom till sist Amastens centrumprojekt bli verklighet tror jag Finspång om tio år kommer att ha ett helt nytt ansikte för besökanden! Dom två panoramabilderna nedan är var och en sammansatt av tre helt vanliga bilder med A7:an - det tar typ 10 sekunder med LR:s sammanfogningsfunktion. Upplösningen blir en helt annan än om jag skulle använt panoreringsfunktionen i kameran och håller bra för uppförstoring!

*

*

***

Postat 2017-09-13 22:45 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

FINSPÅNG - DEN ANDRA BILDEN

***

Jag visar gärna bilder på allt vackert som finns i Finspång, vi har en fantastisk historisk miljö nära centrum. Mer än en gång har jag visat bilder från slottet och slottsparken, Bruksgatan och inte minst hela den gamla industrimiljön i mina bloggar och fått många kommentarer från kompisar och andra ute i landet - åh, har ni det så fint i Finspång, det måste jag se nå´n gång. Naturen i kommunen skäms inte precis för sig heller.

*

Men sanningen är ju att det bara är ena sidan eller ena bilden av Finspång. Den andra sidan är inte lika rolig att prata om, men börjar nu bli så påtaglig att den inte går att bortse från. Stora delar av centrala Finspång börjar se utarmat och nedgånget ut. Nedgånget, slitet och dåligt underhållet.

*

Vore jag nyutexaminerad ingenjör igen skulle jag nog tänka mig för två gånger innan jag flyttade till Finspång, även om jag hade ett jobberbjudande här. Kanske skulle jag tacka nej och fortsätta att söka tills jag hittar en plats som ser roligare ut och om jag ändå tog platsen fick nog bostadsorten bli Svärtinge eller Norrköping, där verkar det som det som man bryr sig om hur det ser ut.

*

Jag fattar att varje fastighet har en ägare och att det är fastighetsägarna och inte kommunen som har ansvaret för resp fastighet men nånting från kommunens sida måste vara fel när ett helt centrum på säg en tioårsperiod går ner sig. Jag vet också att fastighetsbolaget Amasten har köpt upp en massa lägenheter i centrum 0ch talar om en större omvandling av centrum, men det har man gjort länge nu och hittills är det bara prat. Under tiden gapar mängder av tomma affärslokaler mot alla som gör en vända i centrum. Själv har jag i stort sett slutat göra det, det är inte roligt längre.

*

Finspång är ju en ort som växer, det skulle inte behöva se ut så här. Jag som ofta är i Smedjebacken; Fagersta och andra ställen i södra Dalarna vet ju att det ser likadant ut där, men det är orter som tappat  upp mot 20 % av sin befolkning och stora delar av sin sysselsättningsindustri under de senaste decennierna så det är lättare att förstå problemen där. Här skulle det helt enkelt inte behövas. Som det nu är, är jag övertygad om vi i Finspång inte får det ökade skatteunderlag vi skulle kunna få med tanke på nyanställningar i industrin därför att man väljer att bosätta sig i Norrköping eller tom Linköping i stället. Det är synd tycker jag.

Igenslaget

*

Inte så rolig längre

*

Igenslaget och tomt

*

En stor, förhållandevis ny fastighet mitt i centrum, till övervägande del tom

*

Skulle kunna stå över hela centrum

*

Inte bara affärsfastigheter

*

Tjusigt precis mitt i centrum

*

Nästan lika tjusigt, också mitt i centrum

*

Jag sätter mitt hopp till ungdomarna

*

***

Postat 2017-09-12 15:31 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

LILLSKIRENTUREN IGÅR

***

Som sagt, när jag kom upp till det fina området runt Lillskiren igår började det regna, och som jag gick i skjortärmarna och var i andra änden av sjön i förhållande till fiskestugan fick jag vackert stå under en tall tills det värsta gått förbi. Men så tittade solen så småningom fram ändå och gav det där fina, sneda eftermiddagsljuset

*

Pssst, det blir bättre förstorat!

*

Nu är allting vått och som jag bara orkar sitta på huk en ganska kort stund (jag måste stå på knä eller sitta när jag kör med makro)

 blir det bara nån enstaka bild på det som jag tänkt ägna mer tid åt, mossan

*

Innan jag ger mig blir det också nån bild på dom där pyttesmå svamparna som finns nästan överallt. Ni kan ju jämföra med tallbarren för att få en känsla för storleken

*

Jag fortsätter och färger finns det överallt, på ljungen och på björklöven

*

Ljungen får mig att gå ner på huk igen......

*

.....och när jag går riktigt nära ser jag alla detaljer lite bättre

*

Så går jag ett stycke igen och det räcker med att titta neråt för att hitta nya fotomotov

*

Ormbunkarna är oemotståndliga....

*

....och ställer jag mig på huk igen och går närmare känns det som att komma in i en tät sagodjungel

*

Så är det så småningom dags att använda spängerna för att mig tillbaka mot bilen...... 

*

.....och så dags lyser solen intensivt på nya moln över myrmarken

*

Kanoneftermiddag var det!

***

Postat 2017-09-11 14:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

LILLSKIREN - ORMBUNKAR

***

Det var ett tag sen jag var uppe vid Lillskiren men idag blev det av. Fint och växlande väder - det började med att jag fick ta skydd under en tall medan regnet sakta drog förbi, jag gick i skjortan bara, det tog nog en dryg halvtimme. Men sen kom solen som kompensation, det passade bra eftersom jag var ute med makrot och behövde så mkt ljus som möjligt. Det blev bilder på lite av varje, men nöjer mig med ett par ormbunksbilder här.

*

Och som vanligt blir det bättre förstorat!

*

*

***

Postat 2017-09-10 23:04 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

NÄSTAN ETT HELT LIV

***

Det står tomt nu, pappas skrivbord. Det är här jag minns honom, vid skrivbordet i rummet som både var hans arbetsrum och sovrum hemma på Karlavägen i Ludvika. Arbetsrum eftersom han hade expeditionen hemma. Ofta var han på tj-resa, han var skolinspektör för Dalarnas södra inspektionsområde. Men skrivbordet var hans bas, jag tror det var ännu mer, det var centrum i hans värld. Pappa var inte så fysisk, inte med dagens mått i alla fall. Jag kan inte minnas att jag  någonsin sett honom med en hammare i handen tex. Och jag vet mig aldrig ha suttit i hans knä eller kramats. Jag skulle säga att han undvek allt som kunde bli - eller kännas - känslosamt. Det hade han inga redskap för, jag vet att han var extremt ensam som liten. Han var intellektuell skulle man nog kunna säga, han levde mycket i böckernas och papperens värld. Och att skriva var för honom något absolut självklart. 

*

Att han använde sina almanackor för att skriva i visste jag förstås, tom dagböcker skrev han tidvis.  Men omfattningen har jag inte haft klart för mig. Förra veckan var jag som ni kanske kommer ihåg och hämtade material från mamma och pappa som min storasyster Sigbrit haft, mammas bröllopsfoto tex visade jag ju här för knappt en vecka sen. Nu har jag tittat på dagböckerna. Jag säger tittat på, inte läst, det är en del och till att börja med vill jag se vilka år de omfattar

*

Det har ösregnat hela dagen och är alltså en perfekt dag för det här. Såvitt jag kan se är det med undantag för några år i mitten av trettiotalet en kontinuerlig serie från 1921 till 1992 , dvs drygt 70 år. Jag tror inte det är särskilt vanligt med så lång serie och känner på mig att det är en skatt. Ändå har jag ingen ambition att läsa allt, det känns inte meningsfullt, jag lever mitt liv nu. Men jag funderar på om materialet inte borde sparas för framtiden på något sätt. Självklart ska jag göra några nedslag i materialet

*

Allra första nerslaget blir i fickalmanackan för 1940 (mitt födelseår) 

*

Och kort och lakoniskt , men det står det ändå - Lillpojken född

*

Ett hopp fram till en tjockare dagbok, 1959 när han var 57 och mitt i livet

*

Här är det tätskrivna sidor fyllda med hans drivna handstil

*

Ytterligare ett hopp, nu fram till 1992, det år han fyllde 90 år

*

Och visst skriver han fortfarande. Inte så långa essäer men han skriver, fortfarande drivet

*

Men här tar det slut, det sista jag kan se han skrivit är från den 3:e november det året och han ska fylla sina 90 år samma månad. Och dom sista raderna råkar vara om mig  "Björn fyllt 52 idag och blivit uppvaktad", det har hamnat på den 3:e i stället för dagen innan som är min födelsedag. Det gör inget pappa!

*

Pappa levde ytterligare 10 månader och dog i början av september 1993. Jag kommer inte ihåg vilket datum, mina almanackor har bara gällt jobbet......

**

Postat 2017-09-04 16:40 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 160 Nästa