Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÄNGEN NEDANFÖR HYGGET

***

*

*

***

Postat 2017-08-04 00:28 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

AND SUDDENLY.............

***

....out of the child cocoon comes a radiant woman of 14......

*

*

***

Postat 2017-07-24 23:00 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

GAMLA BADHUSET - ELLER TIDEN OCH BILDERNA?

***

Perspektiven ändras med tiden. Undrar hur många tiotusen bilder på blommor, vattendroppar, spindelnät, landskap, rostiga spikar och okända människor jag tagit, alla med större eller mindre ambitioner att utveckla min fotografi till något mer allmängiltigt. Till skillnad mot familjebilderna, bilderna på kompisar och flickvänner, bilderna från första lägenheten och samhällena som sådana som jag fotograferade utan några andra ambitioner än att dokumentera det som var då. Bara för att så där sextio år senare upptäcka att jag saklöst sorterar bort alla blommor, grässtrån, vattendroppar och spindelnät när jag tittar på gama bilder. Och rostiga spikar. Däremot fastnar jag hela tiden för familjebilderna, bilderna från skolan och kompisarna, lägenheten eller huset och inte minst miljöerna som försvunnit. Förstå mig rätt - jag tar fortfarande bilder på grässtrån, vattendroppar och landskap. Men såna bilder har kortare livslängd. Möjligen har dom en bredare publik i stället, åtminstone om dom verkligen är bra. Familjebilderna är ju bara intressanta för familjen. Men å andra sidan är det ju ganska många som bor i Finspång. Typ 20 000. Kanske nån där gillar såna här gamla badhus.

*

Det här är gamla badhuset i Finspång. Alltså, det gammelgamla badhuset. Det som fanns före det dom nu kallar det gamla badhuset. Förbaskat vad gammal jag blivit, det folk nu kallar gamla badhuset, det är ju det nya badhuset. Fast jag vet, det är också rivet, för att ge plats åt växande Siemens i Finspång. Men det här det revs samma år, eller året efter vi kom till Finspång. Vi kom hit hösten 1965 och jag jobbade på Metallverkens laboratorium som låg (ligger) alldeles bredvid det här  gamla badhuset. Och det revs redan första vintern vi var här

Postat 2017-02-09 23:07 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

VIKTIGA BILDER - JUL OCH NYÅR 1957

***

Ju mer jag bläddrar bland dom gamla bilderna, desto mer fascinerad  blir jag. Fortfarande letar jag efter bilder till bokprojektet Mitt Ludvika på 50-talet och jag har en del ogjort. Här en liten serie om julen och nyårsaftonen 1957.

*

Dagen före julafton tror jag. Granen med (dom levande) ljusen är tänd. Som jag berättat tidigare var det en gammal och omodern lägenhet med högt i tak, 3,40 vet jag mamma mätte vid tillfälle. Bilderna är så obeskurna som rimligt, för mig är det viktigare att få med det som är intressant än att få till bästa kompositionen. Pianot som jag spelade (och fortfarande spelar) på står till höger om bilden, och en del av alla noter ligger travade på det lilla side-bordet. Av den gamla golvlampan som gav mig ljus till notläsningen ser man bara en pyttebit av skärmen.

*

Så har vi satt oss till kvällskaffe, det ska bli julklappsinslagning och versrimning. Mamma sitter i mitten och till vänster hennes pappa, min morfar, då 85, oklanderligt klädd i kostym, snygg slips och en mjuk väst. Till höger lillebror Dag. Jag har nyss fyllt 17 år och Dag är alltså 13. På bordet står en av dom tre-armade järnstakarna som nu står på spiselkransen här och på frisen till kakelugnen ett par tennstakar

*

Pappa sitter och julklappsrimmar. Det gjorde han alltid i sista stunden och det var viktigt för honom själv att få åtminstone några bra verser. En liten cigarr tycks han ha kostat på sig kvällen före julafon, annars var det cigarrcigaretten Rio eller pipan som gällde.

*

Nyårsaftonen, det här är säkert tolvslaget.  För pappa var traditionerna viktiga och här skålar han och mamma och önskar varandra gott nytt år

*

Mamma går fram till morfar för att önska också honom ett gott nytt år. Och jag kan höra henne säga "Nu vill jag önska far ett riktigt gott nytt år!" Hon tilltalade alltid morfar med far, sa aldrig du någon enda gång. Något har hänt med den här bilden, inte så bra tekniskt, men mig spelar det ingen roll.

*

Såvitt jag kan se är bilderna tagna i naturligt ljus, inte med blixt. Film Agfa Isopan V el U, ser inte vilket jag skrivit, framkallad i varm Microdol

***

Postat 2017-02-09 21:29 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EKÖN I VITT VÄDER

***

Sol skulle det varit idag enl väderleksrapporterna, men tji fick vi. Ett par grader kallt och vitt väder med rimfrost så det var fint ändå. Idag blev det ett par timmar ute p Ekön igen, ön som ligger i sjön Dovern (som gav namn åt  Sveriges första jetmotor, tänkt att placeras i A32 Lansen  som dock fick en motor från RR).

*

*

Eftersom jag hörde röster trodde jag först det fanns flera ute på ön men det visade sig vara ett par skridskoåkare. Det sög till i skridskohjärtat, det är nog fyra år sen nu.

*

Ekön är ju ett naturområde som ska behållas orört förutom betande djur. Gott om ek såklart, både stående och liggande

*

Vid norraänden av ön finns ett gammalt torp som jag antar är sommarhus för någon nu.

*

"Vägen" söderut, dvs på väg tillbaka!

*

***

Postat 2017-01-28 22:58 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa