Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

CARCASSONNE?

***

Världen är en orolig plats. Har nog alltid varit. Det slår det mig när jag tittar på dom här bilderna. Inte ens här, i en småstad i sydfrankrike 1959, är det lugnt. Vi är fortfarande på bilsemester i Frankrike (jag har skrivit 1960 förut, men det måste vara 1959) och vi undviker dom stora städerna men stannar gärna i dom små. Jag är inte säker på var detta är men jag gissar på Carcassonne.

*

Här sitter vi - mamma, lillbrorsan Dag och jag - på ett hett småstadstorg. Mamma kollar i Guide Michelin som var hennes bibel på Frankrikeresorna. Vi verkar vara på väg mot Pyreneérna, åtminstone är det den delen hon läser i. Jag är 19 och måste ha gett pappa kameran eftersom bilden finns på min filmrulle.

*

Här händer det något, soldater finns där, men vad?

*

Fler soldater, en ångvält spärrar gatan. Lite spänt verkar det som. Faktum är att jag inte alls kommer ihåg situationen, det är prick 60 år sen. Men Algerietkrisen är inte löst och FLN var en orosfaktor också i Frankrike.

*

Det är av den här bilden jag gissar på Carcassonne, hela gamla stan är ju omgiven av befästningsverk, påbörjade redan under romartiden.

*

Mamma tar igen sig någonstans inne i befästningsbyggnaderna

*

Kanske nå´n har någon annan ide´om vad som orsakade pådraget?

***

Inlagt 2019-09-22 23:51 | Läst 3136 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt fina bilder, gillas mycket! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2019-09-23 14:25
Roligt, tack för det LO!
Otroligt vilken fin kvalité på dessa 60 åriga bilder!
Svar från Khalad 2019-09-23 14:26
Tack Ragnar!
Hej,
Mycket bra bilder från en befäst stad. Uppenbart då och långt tidigare. Det är en intressant stad som vår familj besökte 1977. Då vi bodde i Toulouse. Då var det en lugn stad utan polis.
Ditt besök är precis under Algeriet krisen. Många ”svartfötter” kom till syd Frankrike från krisen i Alger. Vi glömmer lätt den här tiden då nyhetsflödet bara kom med radio och lite TV.

Dina bilder är tekniskt bra, jag är inte förvånad. Ty den tidens kameror var mycket bra.

Ha det bra
Bob
Svar från Khalad 2019-09-23 14:27
Tack för fin kommentar Bob. Bilderna blir också mkt bättre efter bildbehandling på datorn, dom var inte i närheten så bra när jag gjorde pappersbilder :-)
Imponerande bilder..måste vara kul att botanisera bland dessa...
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Khalad 2019-09-23 14:28
Det är roligt, tack Gunte. Vissa bilder har jag knappt "gjort" tidigare :-)
Fantastiskt fina bilder. Den andra bilden är en favorit där spänningen ligger i luften.
Svar från Khalad 2019-09-23 14:29
Roligt att du uppskattar dom, tack Torbjörn! Jag valde mellan den bilden och och den tredje som nu blev puffbild!
Ja, det här var ju både vackra och spännande bilder, med hög kvalitet dessutom! Kul!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-09-23 14:29
Tack för det Jan!
Kul med lite äldre semesterbilder, Vi hade inte råd med bil, men kan inte minnas jag saknade det, Det gick lika bra ändå.
Svar från Khalad 2019-09-23 15:20
Tack Stefan. Huvudskälet till att pappa köpte bil var alla hans tj-resor på landsbygden i västerdalarna som skolinsp. Den sparade massor av tid och övernattningar.
Vassa bilder ur flera perspektiv. OAS var väl en organisation som deltog i Algerieproblematiken. De Gaulle hade mycket trubbel med dem har jag för mig.
/MA
Svar från Khalad 2019-09-23 20:47
Hej Mats, tack för kommentar! OAS ville väl behålla Algeriet franskt också när de Gaulle var på väg att acceptera dess självständighet? Definitivt inblandade.
Finfina bilder och särskilt kul att se bilder med lite historisk doft. Man kan göra en hel del i datorn men det behövs bra råvaror.