Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

CLEOPATRAS ÄLSKARE eller ALEXANDRA LEAVING

***

Under snart 20 år har jag lärt mig älska Leonard Cohens musik. Jag hade hört honom tidigare då och då men det är framförallt hans musik efter många år i buddhistiskt kloster jag tycker om, både texter och musik har djupnat. Efter dom här åren  tror jag mig också börja förstå hans texter som har många bottnar. Det betyder  inte att jag förstår allt. Rubriken är titeln på en av hans låtar från albumet Ten New Songs. Inte så svår att förstå på ytan, ändå har jag känt på mig att jag inte riktigt förstått hans tankar. Som så ofta när jag lyssnar på musik med vettig text googlar jag på musikens titel och lyrics och vips får man hela texten, i kväll sökte jag just på Alexandra Leaving (här). Det har jag gjort tidigare, men nu hittade jag en länk som gav mig bakgrunden. Det visar sig att Cohen här har utgått från ett poem - The God Abandons Antony - skrivet av den grekisk-egyptiska poeten Cavafy 1911. Och det visar sig att Antony här är Marcus Antonius, Cleopatras älskare, och staden Alexandria har i Cohens version blivit kvinnan Alexandra (här). En pusselbit till.....

*

*

***

Inlagt 2020-03-03 00:10 | Läst 2262 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant! Jag är också väldigt förtjust i Cohen. Har dock i allmänhet svårt att lyssna på sångtexter då jag alltid irrar bort mig i en basgång eller stråkarrangemang. Men med en ledtråd som här, finns det mycket att gå på.
Svar från Khalad 2020-03-03 20:27
Tack Mattias, Cohens texter har ju alltid ett innehåll att fundera på, men visst är det sången och musiken som är det primära!
Jag upptäckte Leonard framför allt genom hans sista album, You Want It Darker. Leonard var jude, och albumet är fyllt av bibliska referenser. För att inte tala om en annan låt - Halleluja. Leonard "brottades" hela livet med Abrahams, Isaks och Jakobs Gud.

Och hans fantastiska röst sen!

Och din härliga bild sen!
Svar från Khalad 2020-03-03 20:48
Tack för intressant kommentar Ragnar! Och det gjorde han säkert, brottades med sin(a) religion(er) och sin gud. Och också med kärleken, sexualiteten och ensamheten. Och tack för fint omdöme! :-)
Jag är ingen fan av Cohen men jag vet i alla fall vem det är och har har skön röst. Jag fastnade för bilden och att du valt att göra den i stående format med det motivet.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-03-03 20:52
Hej Lena, tack för kommentar ända från andra sidan klotet! Såklart är smaken olika, och Cohen är varken särskilt munter eller lättillgänglig, inte texternna i alla fall.. Bilden är några år, en färgbild som jag visade då :-)
Lena Holm 2020-03-03 21:49
Hej Björn,
jag är hemma nu, sedan i torsdags.
Hälsningar Lena
”Alexandra leaving” med Sharon Robinson är bland det vackraste jag vet.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Khalad 2020-03-03 20:54
Hej Per-Erik, tack för trevlig kommentar! Sharon känner jag bara som back-stage-sångerska eller vad det heter, till Cohen. Ska lyssna på hennes version :-)
per-erik åström 2020-03-03 21:34
Hon jobbade nära Cohen under många år och skrev flera låtar tillsammans med honom. Har gjort ett par egna, lite mer jazziga album. Väl värda att lyssna till.
Han har fin röst men förövrigt ingen favorit. Däremot så är det alltid intressant och ibland viktigt att kolla bakgrundsfakta i diverse ämnen..
En intressant och vacker bild som illustration, skulle göra sig även i kvadratiskt format.
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-03-03 21:31
Hej Gunte. Han är ju inte lättsam precis men jag gillar hans ibland svårbegripliga texter, Och kvadratiskt format ja, det sa Lena också, eller hon var i alla fall förvånad över det stående formatet :-)
gunte 2020-03-03 23:46
Se där..kanske skulle man läsa dom andra innan man skriver ;)
Ja, det blir aldrig fel när Cohen tar över ljudlandskapet!
- hawk
Svar från Khalad 2020-03-03 21:32
Vi är helt överens, tack Håkan!
Leonard Cohen tillhör också en av mina favoriter och jag håller med dig om att det hände något efter tiden i klostret. Jag hann tyvärr aldrig se honom "live" men jag kan rekommendera en väldigt bra DVD "Live In London" från 2008. Fin bild, den passar bra. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2020-03-05 23:42
Vi verkar vara överens, har fö inte heller sett honom live. Tack Mats!
En nyckel till Leonard Cohens livsverk hette Marianne....

https://m.youtube.com/watch?v=EsRNV1cJ-jA
Svar från Khalad 2020-03-05 23:43
Jo, henne känner jag till, norskan, tack per-erik!