Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FINSPÅNGSFORSENS BRUS OCH LITE OM ENERGIBESPARING

***

Också vi lyckades bra med energisparandet ifjol. Sanningen är väl att jag tidigare år inte har varit så noga med elförbrukningen. I Finspång låg årsutfallet på 59% av året innan och i Korsheden på 58%, alltså en besparing på drygt 40 % på båda ställena. I Korsheden behöver jag komma ner mer, decembernotan låg alldeles för högt med hänsyn till att vi inte varit där alls. Här i Finspång har vi dragit ner temperaturen, stängt av golvvärmen i hallen och i mitt sovrum som har husets enda elelement (vi tog bort den vattenburna värmen där vid en ombyggnad) är elelementet helt avstängt hela vintern. Det funkar bra, en extra filt och jag sover gott.

Jag tog en video med A7RIII:an häromdagen på Finspångsforsen (vid slottet). Normalt finns inget vatten alls där eftersom det numera går en omväg och genom en turbin men nu är vattenflödena så höga att man inte kan ta till vara på allt vatten. Energislöseri, javisst, men för att inte orsaka översvämningar. Tyckte det var trevligt att höra forsens brus. Vet inte hur jag får med en stillbild härnere men länken tror jag funkar.

*

Här nedanför kan ni titta på och framförallt lyssna på bruset från forsen just nu om ni klickar härnedanför

här

*

*

***

Inlagt 2023-01-21 23:17 | Läst 661 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tror att det vi inte vill tänka på, att spara el och kanske ändra livsstil, ännu inte kommit i ropet! Vi tror att med batterier så kan vi fortsätta att leva som vi gjort tidigare! Det tror inte jag!
/B
Svar från Khalad 2023-01-22 14:35
Hej Bengt, tack för intressanta synpunkter! Inte heller jag tror att vi kan fortsätta som nu men kanske främsta av miljöskäl, andra än klimatfrågorna. Att många djurarter är på väg att försvinna är uppenbart och detta med arter, individrikedom(-fattigdom) och krympande biotoper tror jag är det som är mest bråttom. Där fungerar heller inte dom vanliga prismekanismerna. Vad det gäller energitillgången tror jag prismekanismerna funkar bra. Övergången till elbilar är högst tveksam ur miljösynpunkt. Elmotorer (magneterna) och batterierna kräver mängder av sällsynta jordartsmetaller liksom kobolt och litium för batterierna. Vad som händer när stora mängder stora bilbatterier ska skrotas tror jag ingen överblickar än.
Gott om vatten där, rensar vattendragen. Enligt tidningarna har svenska folket sparat på el alldeles oväntat bra, plånboken är ett effektivt argument. Bara man sparar på rätt sätt så inget kommer till skada, vattenrör t.ex.
Svar från Khalad 2023-01-22 14:37
Hej Stefan, precis. Det finns uppenbart en stor potential i att spara el, säkert inte bara el förresten, tack!
Ja det var fart på vattnet där, tänk vad fort allting vände egentligen. Strax innan december var det ju nästan öken i naturen sen vände allt väldigt fort till att svämma över. -Kul med film!
Svar från Khalad 2023-01-22 14:38
Det är det, riktigt roligt ur trivselsynpunkt! Tack Morgan!
Bra fart i turbulensen skulle man kunna säga! Vi sparar också för fullt, och hoppas intensivt på en mild februari och varm mars.
Svar från Khalad 2023-01-22 16:48
Det är det, tack Christer! Lycka till med elsparandet! Det kan vi nalla behöva.
Det var ändå rejäla besparingar du lyckats med! Själv bor jag litet och har bara LED-lampor eller solcellsdrivna sådana (på balkongen). Det enda som drar lite extra är nog 'kyl och frys', spisen och kanske min nu 2 år gamla 65-tums Sony TV, men den har jag inte koll på vad den drar.. Sedan drar min AC en hel del (1000 W) om/när den skulle behövas under månaderna juni/juli/augusti.. om/när ett högtryck kanske lägger sig stabilt.. Hälsn!

Och först nu såg jag filmen också.. det blev bra, ett tillskott i bildvisningen helt klart! Vet inte om det är mobilen.. men den funkar också bra till det, har jag själv noterat.. Aha det var kameran tydligen!
Svar från Khalad 2023-01-23 12:36
Hej Jan! Vi har nog varit lite slösaktiga tidigare är jag rädd. I Finspång är det inte svårt att spara el, huset har i grund kommunal fjärrvärme, det vi nu gjort är att stängs av den el golvvärmen i hallen o jag har stängt av det enda elelementet som är i mitt sovrum ( vi byggde om och drog inte in ny vattenburen i det rummet), vidare har vi ganska envetet släckt ner. Korsheden är svårare, det är inte så väl isolerat som det borde vara för året runt användning (vi byggde om en sommarstuga) men det funkar numera för året runt. Med tidigare elpriser har det varit ok men nu blir det dyrare. Att vi ändå fått ner förbrukningen där beror på att jag ställt ner underhållsvärmen när vi inte är där plus att vi inte varit där mycket i höst.
Stämmer, jag tog filmen med kameran, la in den i Youtube o därifrån till bloggen, tack Jan!