Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ETT RIKARE LIV - A CUP OF TEA

*** 

Det är nästan konstigt - trots att jag är fysiker, med både kärnfysik och atomfysik i bagaget, har jag den vägen inte lärt mig ett skvatt om livet. Och det är naturligtvis en orimlig tanke att tro att man kan lära sig nå´t om livet i böcker.  Det finns ett enda sätt att lära sig nå´t om livet på, och det är genom att leva. Inte minst genom misstagen och misslyckandena. Framgångarna lär man sig nog inte så mycket av, i alla fall inte jag 

*

Jag är otroligt tröglärd och särskilt svårt har jag att lära mig sånt jag inte vill förstå. Jag håller emot bara så mycket det går, klackarna i, jag har tusen invändningar och tiotusen frågor som alla gjorde att jag inte förstod. Och ändå är det är ju egentligen bara att ta in, att se och att lyssna. Men det tog sin tid, i över sextio år var jag helt upptagen med allt viktigt jag skulle göra

*

Nu läser jag med stor glädje och igenkännande A Cup of Tea igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte 

               1 Obey no orders except those from within

              2 The only God is life itself

              3 Truth is within, do not look for it elsewhere

             4 Love is prayer

             5 Emptiness is the door to truth, it is the means, the end and the achievement

            6 Life is here and now

            7 Live FULLY awake 

           8 Do not swim, float

           9 Die each moment so that you are renewed each moment

         10 Stop seeking. That which is, is: STOP and see

                                 Osho: A Cup of Tea           

*

*

***

Inlagt 2016-02-26 23:34 | Läst 4209 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket klokt Björn. Jag kan känna igen mig själv i det mesta. Jag har inte pysslat med atomer. Däremot räknat bits i alldeles för många år. Gått den riktigt långa vägen, och fått börja om ibland. Framgångarna är mödosamma men ändock enkla på sitt sätt. Misstagen är de som som får en människa att ta nästa trappsteg uppåt, om man inser dem. Det är mycket som är viktigt här i livet. Kanske är de enklaste ting viktigast?
Svar från Khalad 2016-02-27 20:01
Tack för ett fint inlägg Ingemar, uppskattas! Atomerna fick vara i fred för mig också :-), det blev fasta tillståndet fysik och material i stället , och lite foto vid sidan av förstås. Och dom enkla tingen är definitivt viktigast!/ Björn T
"...Och det är naturligtvis en orimlig tanke att tro att man kan lära sig nå´t om livet i böcker. "
Som du vet Björn, så tycker jag att detta är ett rent befängt påstående - dessutom helt låst och ultimativt. Du underkänner stora kunskapsområden som litteratur, filosofi, historia, med mera. Det skulle vara kul att veta vilka storheter du ruva på, som gör det möjligt att inta en sådan ståndpunkt?
Som jag ser det är kunskapsakumulation alltid en kombination mellan det man kan inhämta i böcker och de egna erfarenheterna - en växelverkan. Det skrivna ordet är ju inte annat än andra människors kunskaper och erfarenheter. Varför underkänner du så ultimativt andra människors tankar?
Svar från Khalad 2016-02-27 11:00
Är precis på väg ut för att sticka in till Ludvika men bara några ord. Självklart underkänner jag inte allt det människor gjort och dokumenterar i böcker, även om det skrivs enorma mängder skräp också. Och visst kan man läsa om hur andra människor gjort och hanterat SINA liv. Jag menar att jag kan aldrig lära mig något om hur hur jag ska hantera mitt liv i böcker.Alla stora frågor som födelse och död, kärlek, frihet (eller frånvaro av kärlek och frihet tex) och mycket mer kan man bara få insikt i genom att leva själv.
Misstänker jag har fler synpunkter som inte stämmer med dina. Tex har kunskap inte ett skvatt med vishet att göra.Det finna gott om exempel på mycket mycket lärda människor som har svårt att hantera sitt eget liv, och andras också för den delen. Titta på det iranska revolutionsrådet tex, sprängfullt med män som alla är sprängfyllda med kunskap om islam men som inte förstått vad kärlek och respekt för andra människor är, något som är centralt också inom islam. Det är tom så att ju mer kunskap vi har, desto mindre öppna är vi för världen och livet eftersom vi redan bestämt oss (lärt oss) hur saker och ting är.

Ha det gott, måste iväg nu!/ Björn T
syntax 2016-02-27 11:38
Jag har nog en mera holistisk livssyn.
Man kan besitta kunskap utan visdom (ayatollorna) – men man kan inte besitta visdom utan att besitta kunskap. Kunskapsinsamlandet om livet och dess natur tillsammans med de egna upplevda livserfarenheterna leder förhoppningsvis till en nivå där visdom inträder. Ingen visdom utan förstadiet av kunskapsinhämtning – och där ingår den bokliga bildningen i form av andras erfarenheter. Det är därför som din tes ovan (som du nog tvingas backa ifrån - du har ju redan börjat) är helt orimlig.

Hjalmar Bergman låter i sin roman; ”Farmor och vår Herre” - farmor säga; ”...man skall ha förstånd för att förstå, och begrepp för att begripa...” Förvisso en sentens att suga länge på!
Svar från Khalad 2016-02-27 15:18
Du är inte bäst på att läsa innantill Peter. Att jag inte tycker allt människor skrivit är värdelöst betyder inte att jag backat en millimeter på det enkla faktum att vi inte kan lära oss något om livets grundläggande villkor och om oss själva genom att läsa i böcker, det är orimligt.
Och självklart kan man vara vis utan att ha läst en enda bok, annars underkänner du nivån på alla naturfolk nu liksom alla tidiga kulturer före skrivkonsten
Och mörk väl, jag säger inte kunskap är onyttig, den är bra när man ska skaffa sig ett yrke, bygga ett hus, en bro och en skyskrapa, eller en atombomb, men inte om man vill förstå livet. Jag har ganska gott om boklig bildning som jag både är glad för och stolt över men det har tagit mig ett tag att förstå att den inte bara är värdelös på att lära mig ngt om livet, den tom hindrar mig från att ta till mig det livet hela tiden tillhandahåller. Nog för mig i den här dikussionen
syntax 2016-02-27 18:47
Jo - även för mig känns det som att denna diskussion har kommit till vägs ände. Dels är det inte rätt forum. Dels, med förlov sagt, är du inte alltid så bra heller på att rätt föra fram vad jag skriver. Framför allt får det jag skriver inte dom implifikationer som du påstår (ex. vishet inom naturfolk funkar inom den kultursfären, inte generellt).
Den här sortens diskussion borde föras muntligen på två man hand, så att man snabbt kan neutralisera felaktiga sidospår.