Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FLYTTFÅGLARNA HÄR

***

Senaste veckorna har jag dagligen gjort en kort sväng ut till sankängarna utanför S:ta Maria för att se om jag kunde notera när de första flyttarna kom dit. Under slutet av veckan kom dom till ängarna utanför Bergs slussar och Vreta vid den stora sjön Roxen. I går söndag slutligen fanns ett helt gäng härute vid Risinge, mest grågäss och kanadagäss  förstås men också ett par vipor. Här finns ingen observationsplats, jag stannar till en stund på vägen bara och fåglarna håller sig förstås längst bort, för långt bort för att AF med zonramen ska funka, den låser på annat krafs så länge dom är på marken - i luften brukar det funka. Bilderna här är mest bara för att visa att dom är här. Alla bilder med 400 x 1,4 = 560 mm.

*

Grågäss och kanadagäss på land, croppat

*

Och i vattnet, croppat

*

Så här ser det ut ocroppat, fortf med 560 mm, jag bedömer att dom är 3-400 meter ut. Trots oskärpa ville jag kolla den här bilden närmare......

*

...och då ser det ut så här. Utan att vara säker gissar jag att det är parning på gång

*

*

Med fåglar i flykt hittar AF lättare rätt och ingen tvekan om att det är en tofsvipa

*

***

Inlagt 2024-02-26 23:16 | Läst 455 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt med vårfåglar Björn!

Såg min första tofsvipa i lördags. PÅ bilderna ser jag dock inga sädgäss utan grågäss. Bla den stora klara oranga näbben är ett tydligt tecken att det är grågås.
Mvh,

Daniel
Svar från Khalad 2024-02-27 08:54
Det är grågäss såklart. Grågäss jag såg och tänkte men när pennan kommer dit skriver jag alternativet sädgäss. Som jag sagt tidigare, man ska inte lita på 84-åringar. Har nu ändrat i texten. Stort tack Daniel!
Tack för ett fint vårtecken. Jag såg de första gässen i morse men hade bara 24-105 mm på kameran. Tofsvipor har jag inte sett än men de har rapporterats i artportalen.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2024-02-27 14:56
Det känns bra när dom kommer, det blir liksom mer liv i naturen då, tack Lena!
Va kul med tofsvipa. Det har jag inte sett än, den har kanske passerat här utan att jag märkt det?
Svar från Khalad 2024-02-27 14:57
Ja, det var årets första jag såg, tack Peter! :-)
Så trevligt vårtecken!
Det är så mycket snö än
Mina så långt är koltrast som jag inte ser här på vintern.
Sett rapport om fiskjuse redan neråt i landet. Då börjar det våras.
/N
Svar från Khalad 2024-02-27 14:59
Visst är det mysigt när dom kommer tillbaka, den stora stillheten är över :-) Tack Nini.
PS Du skriver att ni har mkt snö kvar, har inte klart för mig hur långt upp ni bor?
Fint med 'flyttfåglar' så här, som en bekräftelse på kommande tider! Själv har jag hört en Koltrast sjunga några kvällar här, den är mitt första vårtecken, även nån enstaka Talgoxe med sin vårtrudelutt har noterats, även om dom inte är 'flyttfåglar'..
Hälsn!
Svar från Khalad 2024-02-27 15:00
Flyttfåglar blir man alltid glad av. Säkert har några av de mindre också kommit men jag har dålig koll, har ingen matning alls på gång. Tack Jan!
Härligt att se..gäss har vi året runt i tiotusental och för två dagar sedan hörde jag Tranor. Så en förväntad vår är väl på gång men det blir säkert bakslag rätt som det är, minus 1-2 natten som gick.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2024-02-27 15:02
Här känns det extra roligt, det är ganska tyst och tomt på vintrarna. Jag har ingen matning i gång alls och dom största bukettaplarna som drog mkt fåglar fick vi ta ner Förstår att det sällan är tomt på vintrarna vid kusten, tack!
Vilka fina bilder på gässen Jag har inte sett tofsvipan än här så mycket vatten vissa vägar kan man inte köra dit och kolla Hoppas vattnet sjunker undan snart Hälsningar Gert