Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FÖR ELLER EMOT? VINDKRAFT OCH MILANKOVIC-CYKLER

***

Däruppe på Ljungåsen, varifrån jag visade soliga vinterbilder i går, finns också ett antal vindkraftverk, noga räknat 17 stycken. Mig stör dom inte alls även om jag ser dom eller är såpass nära att jag hör dom. Faktiskt blir jag lite glad när jag ser dom och tänker vad bra, ren elproduktion, utan problem med lagring av utbrända bränslestavar. Eller kraftverksdammar. Jag har svårt att tänka mig att vi kan skaffa energi utan att det märks alls, alltså har jag tolerans för dom här tornen. Glädjande är ju också att solenergin de senaste åren blivit konkurrenskraftig mot både olja och kärnkraft helt utan subventioner och nu expanderar snabbare(egentligen har högre investeringstakt) än alla andra energislag tillsammans.

*

Det löser nu inte alla miljöproblem. Det är bra att vi åker mer kommunalt, men det stora problemet är väl att stora delar av Kinas, Indiens och Afrikas befolkningar nu också vill ha tvättmaskin och bil, precis som vi haft i kanske ett halvsekel. Och lite varmare kalla årstider och lite kallare under varma årstider. Och varför skulle inte dom få det, om vi har det?

*

 Att vi befinner oss i en tid av temperaturstegring orsakad av människan är de flesta överens om. Ändå får det för mig ett annat perspektiv när jag tittar längre tillbaka, till exempel läser Lars Branders utmärkta översikt i Allt om vetenskap från 2010

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/isens-historia-pa-jorden

Jorden har haft många växthusperioder och många istider. Faktum är att vi nu lever i en istid som började för knappt 2,6 miljoner år sen men där nedisningarna nu är begränsade till Arktis och Antarktis. Den senaste stora nedisningen i Europa var för 18-20 000 år sen. Under vissa växthusperioder uppskattas jordens medeltemperatur varit ca 6 grader högre än idag och havsnivån 40 m högre. Och omvänt tycks det funnits perioder då hela jorden täckts av is. Koldioxidhalterna i atmosfären verkar vara avgörande för de långa förloppen medan jordbanans form och jordaxelns lutning verkar styra de kortare förloppen (kort förlopp ca 100 000 år), det som också kallas Milankovic-cyklerna. Jorden är gammal, typ 4,5 miljarder år, och vad som är normalt är ju inte helt självklart. 

*

Idag var det "vitt" väder däruppe på Ljungåsen

*

Här finns lite fakta om vindkraftsparken uppe vid Ljungåsen, totalt 110 miljoner kWh per år

***

Inlagt 2018-02-14 22:24 | Läst 2039 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det där stämmer ju i ett geologiskt perspektiv. Skandinavien låg ju tämligen nära sydpolen en gång i tiden, kalkstensbergen och Gotland byggdes upp då vi passerade ekvatorn och nu är vi på väg mot nordost.

I ett mer mänskligt perspektiv är det desto viktigare att bromsa klimatförändringarna.

Egentligen räcker det med att stänga 10 000 kolgruvor och inte öppna några nya. Men det går inte. Alternativa energislag - sol, vind och vatten - kan möjligen ta över. Tekniskt/ekonomiskt fullt hanterbart om vi slutar kriga och använder de resurserna till att ta vara på planeten.
Svar från Khalad 2018-02-15 10:01
Instämmer i allt :-) / Björn T
Jag instämmer helt i att nyttan med vindkraft höjer toleransnivån. Ljudet kanske inte stör en skogsvandrare mycket, men det är nog inte kul att bo i närheten. Folk som har gjort det säger att efter någon vecka blir man halvt vansinnig - och börja planera flytten.

Koldioxidens mer exakta roll är faktiskt inte klarlagd (ref. Kungl vetenskapsakademiens genomgång av klimatforskningen). Sedan är vi inte så stora utsläppsmatadorer som vanligen hävdas. Sett lite över tid är nog vulkanerna värre, och det har vi inte den minsta koll på. Stoftet från vulkanerna har en avkylande effekt, liksom svaveldioxiden - och det är väl antagligen därför man inte alltid får den förväntade växthuseffekten vid koldioxidökningar. Man skulle kunna säga att vi har en historiskt sett måttlig koldioxidförhöjning i atmosfären, men om vi har några "lyckade" vulkansäsonger så bli det inte någon temperaturhöjning - kanske istället en sänkning.
Som du konstaterar lever vi under en istid. Den gjorde sig senast påmind under 1600-talet med vad som kallades "lilla istiden". Det var då som Karl X Gustav tågade med hela armén, fanor och klingande spel över Bält. Även under 1700-talet hade vi några fnurror.
Så, gott folk - bli inte förvånade om ni till midsommar vaknar till en frosttäckt gräsmatta. Allt kan hända - koldioxidhojtandet och den förment globala uppvärmningen till trots... :-)
Svar från Khalad 2018-02-15 23:01
Just därför ligger dom här vindkraftverken bra till - inte ett bostadshus på säkert 10 kilometer.
Nej, därför skriver jag "verkar vara av avgörande betydelse", alltså inte fastlagt (koldioxidhalterna)
Funderade just på att nämna Tamboroutbrottet 1815 som sänkte temperaturen i bla hela Europa under ett par års tid
Tack Peter!