Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GODNATTPUSSEN

***

Ibland har jag svårt för att transformera till svv och få det som jag vill. Oftast är det när det är svagt ljus. Den här bilden är ett bra exempel. Första upplagan är som jag  tycker den borde vara - jag har behållit känslan av lågt ljus, har valt aningens softning eftersom de är ett "mjukt"och nära motiv, liksom lätt sepia. Men det blir ganska dött, även om den är någorlunda ok när jag förstorar. Försöker jag dra upp kontrasten en smula blir det genast ljusblänk i hyn och  känslan av skymning försvinner. Sista bilden är "originalet" även om jag fått dra ner både på mättnad och justera vitbalansen något. Förslag?

*

Så medan jag sitter och skriver bloggen och resonerar med er (mig själv) slår det mig att jag borde kunna behålla allt som i första bilden men bara öka svärtan (i ställer för kontrasten som jag gjorde i andra bilden). Och det blir nästan som jag vill ha den. Eller vad säger expertisen?

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-08-17 23:56 | Läst 2754 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har du prövat att ta in bilden i PS, byta till lab color, kasta a och b-kanalerna och sedan gå tillbaka till gråskala? Det går ju att lägga på ett kurvlager efter och dra lite också. Dock går kurvan "baklänges" i gråskala, så vill man får gå till RGB efter gråskala om det ska gå som man är van vid.
Här kommer några knep du kan prova.

Acros blev snabbt en favorit för svartvitt i Fujikamerorna. Så också hos mig.Jag gick in och tittade på hur Adobe matchade detta i LR. Sedan skapade jag en egen Acros profil för min Canon 5Ds r.
Receptet du skriver in i B&W i LR är:
Red -11, Orange -21, Yellow -25, Green -28. Aqua -17, Blue +12, Purple +17 Magenta +3.
Skapa sedan en preset av detta. Det ger en bra utgångspunkt.

För spit toning använder jag ofta Michael Reichmanns favorit som han kallade 50-50.
Dra hue för både Highlights och Shadow till ton 50. Sätt sedan saturation till runt 10 för båda.
Skapa en preset.
Man kan sedan välja om den skall påverka båda eller bara highlights eller bara shadows.
Det ger en fin sepia ton.

Slutligen ett Jeff Schewe knep.

Corn sharpening. Detta är ett knep för att ge intryck av högre skärpa genom lägga på ett fint korn.
Sätt Grain amount till cirka 9, Size till 7 och roughness till 72.

Här en länk till en bild från i går där jag nu använt samtliga dessa knep.
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/375331/3662143.htm
Jag tycker svv är svårt att få till. Bild 2 tycker jag blev bäst.
Hej, Björn.
Först vill jag säga att jag tycker oerhört om ämnet och situationen. Då vill jag säga att jag inte är "expertisen" :-) Men vågar att peka på nummer 2.
Med många vänliga foto hälsningar från Erik i Roskilde / DK.
Jag känner mig utanför, inte mitt område om man säger. Men originalbilden är fin, och jag tror sista.
Tack för alla kommentarer och tips! Jag uttryckte mig lite otydligt och kopierar här samma text som jag gav som en kommentar på LO:s blog närmast efter min (i tid, bloggen ovanför min alltså)
"Tack för info LO. Kör ju Silver Efex och är ju nöjd med det nästan jämt. Eftersom jag tror du satt in den hör bloggen lite som svar på min nyss vill jag förtydliga mig. Egentligen är det inte hanteringen jag behöver hjälp med utan synpunkter på hur en bra bild som uttrycker värme och närhet kan se ut. Jag har tänkt mig en medvetet ganska mjuk bild eftersom det är mor och barn. Din bild äralldeles utmärkt som den är men beskriver ett manligt, lite ”slitet” ansikte där den väl genomtecknade men ändå kontrastrika bilden passar utmärkt. Nu ör det alltså inte en sån jag vill ha med mor och dotter utan ngt mjukt och inkännande. Hur får jag det utan att helt tappa liv o känsla i bilden? Mindre intresserad av exakt hur jag gör, mera av hur bilden ”ska” se ut, hälsningar och tack!/ Björn T"
Jag tycker andra bilden är OK, Man kan ju inte berätta för andra vad dom ska tycka, bara att prova olika vägar tills man är nöjd. Jag la precis in en Godnattbild som är softad, den tycker jag är rätt bra, kolla på den, hälsn, LO