Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Det roligaste jag gjort på länge

Ingen tvekan om att fotokursen på Kulturama - Grundkurs i Fotografi - är det roligaste jag gjort på länge. Den ha 2 ggr i veckan fått mig att åka till Sthlm, 36 mil per kväll, och komma hem nån gång mellan 23 och 01. Tom i förrgår i snöstormen åkte jag, men då tog det nästan 4 timmar dit istället för de knappt 2 det brukar ta! Jag har fotat sen jag var 12 vilket är väldigt längesen, men har aldrig gått en kurs och den här var värd varenda krona. Grundläggande kamerateknik kan jag ju, men studioteknik, ljussättning, kreativ ljussättning,  surrealistisk foto/montage och mycket, mycket mer. Festligt också att få återuppleva det klassiska våtmörkrummet igen, nytt för många men väldigt välbekannt för mig! Det bästa av allt var gemensskapen med dom andra kursdeltagarna. Totalt chosefritt, bara skoj! Men nu är den slut.

Vi som gått bearbetar just skolledningen för att få till en fortsättningskurs och den ser ut att bli av, det gäller att få ihop tilltäckligt med anmälningar, och just nu fattas nog bara ett par tre stycken.

Eftersom kursen är slut passar jag på att göra några återblickar. Det är ju en grundkurs vilket betyder att det är en del grundläggande kamerateknik också men det har också varit roligt. Första uppgiften handlade om skärpedjup. Banalt? Nä, det tycker jag inte!

Jag fokuserade (!) på en överblommad rudbeckia och provade ett par olika objektiv - det första var Sonys 70-200G/2,8G, inställt på 160 mm. Första bilden tänkte jag ge ett stort skärpedjup, alltså valde jag minsta möjliga bländare , 32, och som jag körde ISO 100 fick jg en tid på 0.8 s, hela tiden stativ förstås

#2809019 Och visst, bakgrunden är ju lite orolig.

Nästa bild (samma objektiv och avstånd) ville jag ge ett minimalt skärpedjup och valde alltså 2,8 vilket gav en mer normal tid, 1/160 s. Och ser man på - totalt utslätad och tilljämnad bakgrund!

#2809017

Blev själv lite överraskad - är effekten faktiskt så här stark? Inte en prick, inte en färgskiftning ens av de gula fläckarna nere till höger i bilden innan. Det enda jag gjort är lite kurvor i Photoshop, inget klonverktyg eller ngt annat liknande. Vad är det man säger - snygg bokeh? (jag vet, det är inte riktigt det här när jag inte har ngn bakgrundsstruktur alls).

Från tele till makro - kan jag åstadkomma tydliga skillnader i skärpedjup också med makro? Makro ger ju alltid korta skärpedjup. På med mitt Tamron 90/2,8! Börjar här med bl 2,8 och minsta möjliga skärpedjup

#2809022 Jo, nog är det kort skärpedjup alltid, i mitt tycke för kort för att ge ngn riktig känsla för blomman.

Därefter bl 32 och största möjliga skärpedjup men samma avstånd) och lång tid igen, 0.85 s

#2809024

Betydligt bättre tycker jag, även om nu bakgrunden inte är absolut "slät".

Visst har jag vetat hur jag varierar skärpedjupet tidigare, både genom val av bländare och brännvidd, ändå känner jag att uppgiften har tillfört mig något. Jag tog betydligt fler bilder av olika karaktär, lekte lite med samma avbildningsskala men via olika brännvidder och olika avstånd osv och i grund handlar det nog om att jag i fortsättningen känner att jag vill och kan använda mig av skärpedjupsval mer aktivt och medvetet (hoppas jag!).

Nöjer mig med skärpedjup just nu, men återkommer nog med fler erfarenheter medan det känns aktuellt. Ett tema har jag förresten redan kommenterat, kvällsbilder i oktober, 16:e tror jag det var.

 Gjorde första skidturen idag - perfekt före, -8C, sol - fantastiskt! Dock utan kamera.

Postat 2012-12-07 17:54 | Läst 2065 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera