Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TREDJE CHAKRAT

***

Tredje chakrat är kroppens kraftcentrum - solarplexus. Här samlas mycket - fysisk och mental kraft, vilja, självkänsla, självständighet. Associerat element är eld.

Jag kan tänka att jag har en boll av eld i solarplexus som jag kan använda 

*

Tredje chakrat ger oss förmåga att själva styra de förändringar och transformationer andra chakrat ger möjlighet till, förmåga att rikta energi. Kraft kan enkelt beskrivas som riktad energi. Och inte bara fysisk kraft, också tankekraft, vilja, go finns där i tredje chakrat, liksom det som hör ihop med vår förmåga att känna och utnyttja vår kraft - självkänsla. Och när det inte fungerar - skam.

Ett tredje chakra som är öppet är en grund för Jag kan

*

Att tredje chakrat är lokaliserat till solarplexus  framstår ju inte som konstigt precis - när jag vrålar av mina lungors fulla kraft, i ilska eller för att påkalla uppmärksamhet är det inte bara lungorna som används, mellangärdets stora muskel utnyttjas till max. Precis som hos en tyngdlyftare - kolla magmusklerna vid en stöt, det är mer än ben-och armmuskler som behövs.

*

Eftersom tredje chakrat handlar om kraft är det med tredje chakrats hjälp vi också söker tecken på och orsaker till kraftlöshet. Att  förneka eller stänga inne känslor är ett effektivt sätt att blockera vår kraft och vår energi och alltså åstadkomma både fysiska och mentala låsningar. När jag är rädd eller spänd eller obekväm av något annat skäl känns hela mellangärdet som en klump.  

*

Och obekväm är ibland ett alldeles otillräckligt ord, ibland tar smärtan i sig själv över, smärtan över något som känns där i solarplexus

*

Föraktets pilar träffar klockrent

hånet förgiftar min själ

Vreden är okränkbar

förnuft finns inte

*

Sårad när jag borde veta

mitt värde bara är

Din vrede är din

Min vrede är bara smärta

Du är min befriares ängel 

*

*

Men hur är det, stänger vi verkligen in känslorna då? Mycket mer än vi tror, tror jag. Efter förra inlägget om andra chakrat var det flera som kommenterade att det är nog fler än man tror som känner osäkerhet  och tvivel - men inte visar det. Annorlunda uttryckt, osäkerhetskänslorna stängs inne. Liksom sorg och nedstämdhet. Ännu vanligare är att inte låta ilskan komma fram, ilska, dåligt humör, är ju inte så uppskattat i vårt väluppfostrade samhälle. Men ska vi verkligen ösa ut vår ilska på alla runt omkring? Nej, det ska vi inte, men ta första tillfälle i akt att gå ner i källaren eller ut i skogen och vråla ut vår ilska, besvikelse eller sorg det vet jag fungerar. Och ett hjärtligt skratt som får  magen att bubbla funkar också bra, det kan för en stund lösa upp den hårdaste magkramp! 

*

Ni har väl förresten sett dom där Buddhabilderna där Buddha sitter med en rejäl mage och skrattar - Laughing Buddha? Dom har en mening - dom visar att när man nått full insikt har man dels förstått att inte ta livet så allvarligt, dels att den frid och ro man funnit också manifesteras i en kropp som kan vara totalt avslappnad och låta glädjen fylla hela kroppen.  

*

Men skratt kan  ju inte bara beställas fram, i stället finns en fantastisk meditation - Dynamic i fem faser som hjälper till att lösa upp mycket som är instängt och tillknäppt. Det blir för långt att gå in detalj här, men varje fas är ca 12 minuter (en timme totalt) och kort:

1 Intensiv, oregelbunden andning med fokus på utandning

2 Katharsis, utlevelse av ilska, sorg, glädje vad du än känner - gråt, skrik, skratt, slå (en kudde)

3 Hopp (hjälper oss känna kontakt med mark eller golv -  grundning)

4 Stillhet - absolut tystnad och stillhet

5 Celebration - stilla dans - möt dagen och nuet i glädje och tacksamhet

*

Du kommer bli svettig, men jag lovar - gör du en sån här meditation på morgonen kommer din dag bli annorlunda och mer levande

*

Suss gott alla!

*

Postat 2015-03-01 00:36 | Läst 5535 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9