Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LOKALPRODUCERAT - ORANGERIET

***

Orangeriet hör ju till Finspång slott och ligger i slottsparken. Medan slottet började byggas redan 1668 uppfördes orangeriet först 1832, dvs knappt 165 år senare. Bilden tog jag i november i höstas och det är disigt och gråmulet med dämpade färger och ljus. Därför gillar jag bilden och jag har tänkt att den ska vara med bland dom bilder jag ställer ut på Finspångs konstförenings utställning Lokalproducerat som går dom första veckorna i september här i Finspång. Oftast håller jag mig till naturbilder men den här gången blir det också två bilder med klassiska Finspångsmotiv

*

*

***

Postat 2019-08-22 22:35 | Läst 3536 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

VADDÅ, SELFIE? 1955

***

Tror det var 1955 jag köpte min första småbildskamera, en Robot IIa. Det var en liten behändig kamera, i storlek ungefär som dagens kompakter. Formatet var 24x24 på vanlig 135 småbildsfilm, 54 rutor blev det. Lite omständlig eftersom den inte hade standardkassetter, jag fick spola om filmen jag köpte till kamerans kassett. Ovanpå kamerahuset fanns en stor skruv, fullt uppdragen kunde jag ta upp mot 20 bilder utan att själv behöva dra fram filmen mellan tagningarna. Optiken, som visserligen var utbytbar med en vanlig skruvfattning, var en Xenar 37,5/2,8, jag hade aldrig någon annan optik till den här. Så här nästan 65 år efteråt har jag sett att jag aldrig fick skarpa bilder som höll för förstoring. Om det var optiken eller mitt sätt att hantera kameran som var orsaken har jag aldrig förstått. Nu tycker jag inte skärpan är det viktigaste, jag är glad för min selfie, tagen som en alldeles vanlig selfie, utan selfiepinne med utsträckta armar. Om det var 1955 är det 64 år sen och jag var 15, men det kan slå på ett år framåt eller bakåt. Och ingen visste förstås då vad en selfie var......

*

*

***

Postat 2019-08-21 23:20 | Läst 2883 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

FANTASIES MADE REAL

***

*

Förstora och se

*

***

Postat 2019-08-21 00:07 | Läst 2203 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

DET MÄRKVÄRDIGA LIVET

***
Ja, jag tänker nu inte i första hand på livet i Elsa Anderssons konditori där i Norberg, det flyter på precis som vanligt, blåbärspajen är superb. Mera på hur det är ute universum. Vi letar och letar, vi lyssnar och tittar, men än har vi inte hittat något tecken eller så, även om en och annan tror sig ha sett UFOs eller små gröna. Och det trots att det tycks finnas gott om möjligheter. Jag läste häromdagen att astronomerna räknar med att det finns ca 2000 miljarder galaxer därute och varje galax innehåller sådär 100 miljarder stjärnor - vår egen galax, Vintergatan, beräknas ha mellan 200 och 400 miljarder stjärnor........Men alltså, 2000 miljarder galaxer med vardera 100 miljarder stjärnor, det blir 2*1023  stjärnor vilket nog är mer än vi förstår.  I alla fall mer än jag har någon riktig känsla för. Och många av dom, om än inte alla, har nog planeter som cirklar runt sina solar. Så även om bara en promille av solarna har planeter och bara en på millionen av planetsystemen har liv skulle det finnas 2*1014 , alltså 100 milliarder, planetsystem med liv.

*

Men som sagt, vi har inte hittat något än. Och det är ju det där med avstånden, dom är också lite svåra att greppa. Vår närmsta stjärna är Alpha i Centauri, drygt 4 ljusår bort. 4 ljusår, det kan väl inte vara så mycket? Vår egen Vintergata har en diameter på 120 000 ljusår, det är nått det. Men man får komma ihåg att jorden ligger bara 8 ljusminuter från solen. Det betyder att vår närmaste stjärna ligger ungefär 276 000 gånger längre bort än solen. Nog med siffror, än har vi alla fall inte hittat liv nån annanstans. Livet kan också vara ännu ovanligare än vad vi tror? Kanske är vi faktiskt alldeles ensamma vid liv här på jorden, ingen vet riktigt säkert. Det skulle betyda att livet här är unikt, mer unikt än vi nånsin trott. Och så tänkt börjar kännas lite ensamt, eller?

*

I alla fall har jag lätt att förstå att varje antydan till liv på andra himlakroppar blir föremål för funderingar och utforskning, just nu är ju en av Saturnus månar högintressant, där tycks finna gott om vatten. Och vatten är ju förutsättning för liv, sådant som vi känner det. Så nog finns plats för många funderingar alltid. Och det där vi letar efter, liv alltså, vad är det? Jag menar, vad är det egentligen?

*

Tur att vi inte har nå´t prov på det här i morgon. Det går lika bra att bara dricka kaffe på Elsa Anderssons konditori utan funderingar.

*

***

Postat 2019-08-20 12:23 | Läst 2469 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

INTERIÖR

***

Insidan av stora sjömagasinet i Grangärde. Som ena långsidan av magasinet går ut i vattnet (Bysjön) kunde båtarna som skulle lastas lägga till direkt vid magasinet och lastas genom  tex den här öppningen . Egentligen är det utsidan jag vill visa, den kommer i nästa blogg, jag gillar inte att blanda färg och svartvitt i samma blogg. Och den här rena insidan med vackert trägolv och massiva träbalkar i taket har sin egen skönhet. Jag hade lite tur, har aldrig varit in tidigare, men nu var det öppet eftersom en annan/riktig(!) fotograf höll på och fotade en familj som fått sitt femte barn. Och jag är mer och mer tillfreds med min vidvinkel, den sitter numera på jämt, dvs när jag inte av ngt särskilt skäl valt ett annat objektiv.

*

*

***

Postat 2019-08-19 23:54 | Läst 2219 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa