Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RESDAGS - GÖTEBORGS CENTRALSTATION

***

Canons tidiga kompakter var utmärkta enl min mening, bilden, tagen 2008, är tagen med min Canon Ixus 960 IS

*

*

***

Postat 2023-12-18 15:30 | Läst 488 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

COP 28

***

Som jag förväntat mig kom man aldrig fram till några skarpa överenskommelser vid COP 28. Många som hoppats på eller krävt sådana är besvikna. I min värld är förväntan att vi i år skulle fastlagt en tidplan för utfasning av fossila bränslen helt orealistisk och ett tecken på att man inte förstått innebörden av att 84 % av all global energi idag är fossil och vad som skulle ske om den på säg ett årtionde skulle fasas ut. Länder som Kina och Indien ser i stället ut att fortsätta öka mängden fossila bränslen som utnyttjas ytterligare en tid. Det ser uppenbart heller inte ut som om det är stor brådska - fortfarande ökar skördarna, minskar antalet pga av naturkatastrofer omkomna, minskar ökenarealen, ökar förgröningen och har inte frekvensen/amplituden av stormar, översvämningar, torrperioder, tornados mm påverkats globalt statistiskt påvisbart, detta trots att vi i det närmaste redan "uppnått" en temperaturhöjning på 1,5 C.

*

Ambitionerna som uttryckts tycker jag är utmärkta. På längre sikt måste ökningen av koldioxid avstanna och så småningom sjunka och för första gången är detta, utfasningen av fossila bränslen, officiellt accepterat. Att UAE formellt tillkännager att man är medveten om att COP 28-överenskommelsen innebär ett paradigmskifte är både stort och oerhört betydelsefullt. "With an unprecedented reference to transitioning away from all fossile fuels, The UAE Consensus is delivering a paradigm shift that has the potential to redefine our economies"  the summit´s UAE presidency said on social media.

*

Vill ni ha lite roligare läsning runt detta tema föreslår jag ni följer länken (här).Fastna bara inte på första sidan, den är roligare och mer omfattande än det först verkar, scrolla på ner bara! Läs och titta gärna med eftertanke.

*

*

***

Postat 2023-12-17 21:34 | Läst 416 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

SMÅTT OCH GOTT

***

Nu har jag tröttnat på mina egna gråa bilder av decembers alla gråvädersdagar utan varken sol eller stjärnor. Det finns mkt ogjort sen i somras som kan plockas fram. Bilderna är från mitten av juli hemma på ängen i Korsheden

*

Dom första bilderna - ett purpurljusmott, en dagflygande nattfjäril, allmän i stora delar av Sverige. Som framgår av första bilden ganska liten, vingbredd 15-19 mm. Vackert purpurfärgad

*

*

Nästa här är en vanlig dagfjäril, ängspärlemorfjäril tycker jag mig se

*

*

Skogsgräsfjäril tror jag, med de vita markeringarna på bakvingens undersida. 

*

För övrig räcker det väl med att bara ligga på mage och titta in i gräsen

*

Ingen vy är den andra lik

*

Och tittar jag noga på bilderna i datorn hittar jag nästan alltid något litet kryp jag inte såg när bilden togs, detta är nedre vänstra hörnet croppat från föregående bild. Berätta gärna vad det är för ett avlångt kryp som är på väg nerför strået där. 

*

Och med interpolering blir det ännu större - många benpar och något som liknar käkar längst fram

*

***

Postat 2023-12-16 22:58 | Läst 557 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

MELLANSVERIGE IDAG

***

Alla dagar är ju inte solskensdagar, men det går fint ändå. 15 mil upp till Bjurtjärn bjöd inte på särskilt mkt omväxling. Två timmar tog det men ingen halka att tala om, lite mittsträngar ibland (kommer aldrig skaffa bil utan fyrhjulsdrift). Väl framme hade jag en halvtimme att hälsa på släktingar jag inte träffar så ofta innan Arnes begravning. Därefter kaffe med både smörgås och tårta under trevlig stämning, efter 93 år är det inte sorgen utan tacksamheten som står i fokus. Arne var min svåger, gift med storasyster Sigbrit som gick bort för sju år sen. Det gick på två timmar hem också men kändes mer, mörkerkörningen är lite jobbigare efter starroperationerna.  Hemma hade kommunen tagit väl hand om I.

*

*

***

Postat 2023-12-15 22:08 | Läst 548 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

LUDVIKA BY NIGHT 1955

***

När jag skaffat min första egna kamera, en Zeiss Ikon Nettar, sommaren 1954 tog fotointresset fart. Dom första kvällsbilderna hittar jag i februari 1955. Jag vet att jag då köpt mitt första stativ och en trådutlösare. Stativet kommer jag väl ihåg, det kostade 30 kronor, helt i metall. Med dagens mått rangligt som bara den, men med trådutlösaren behövde jag ju inte röra kameran när jag löste ut slutaren, det funkade bra. Första bilden är på Ulrika Eleonora, kyrkan i Ludvika. Andra bilden är jag osäker på. Ser att där är en skottad gångväg, typ park, därför gissar jag på antingen parken vid sockenstugan, ungefär där Hitachitransformatorn nu står, eller stadsparken. Kanske nån Ludvikabo kan ge mig lösningen?

*

*

*

***

Postat 2023-12-13 22:53 | Läst 532 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa