Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JÄMFÖR INTE!

***

Alla bilder är personliga. All bilduppfattning är personlig. Vi lever olika liv, har olika referensramar och vi har olika historier. Dessutom är vi glada ibland, ledsna ibland, förbannade ibland. Åtminstone är det så för mig. En del låtsas som de inte är det, det brukar poppa upp senare när man minst anar det. Och det har en dj-a betydelse för hur jag ser på olika bilder, jag menar om jag är lätt och glad i sinnet eller om jag är nere och har suttit och ugglat för mig själv nånstans. Såklart. Jag vet om jag tycker om en bild som jag ser, när jag ser den. Imorgon, eller om tio år, kanske jag inte alls tycker om den, fastän det är samma bild.

*

Då och då kommer det bloggar där författaren vill att vi läsare ska säga vilken bild som (vi tycker) är bäst, den svartvita eller färgvarianten., den naturliga eller  den något manipulerade. Det är bortkastad möda tycker jag, och jag ska förklara varför jag tycker så.

Jag tror inte på jämförelser överhuvudtaget och absolut inte på det här sättet.  Att visa två bilder gjorda på lite olika sätt bredvid (eller under) varandra är bortkastat, dom olika varianterna neutraliserar varandra. Det gäller om man jämför en svartvit variant bredvid en färgvariant och det gäller om man jämför en helt naturtrogen och en något manipulerad bild. För att uppskatta en bild till fulla, vilken som helst, måste betraktaren leva sig in i bilden och det går inte att leva sig in i två verkligheter samtidigt, man måste välja den ena eller den andra "verkligheten". Just landskapsbilder försöker jag gärna ge lite drömmande uttryck eller känsla.  Det betyder inte att det är en bättre väg eller ett bättre sätt att göra landskapsbilder på, bara att man som fotograf måste bestämma sig för vad man vill visa. Jag upplever hela tillvaron som ett enda stort mirakel, alltså är det väldigt logiskt för mig att inte vara torrt saklig i min bildkaraktär utan just lite drömsk. Men den är varken bättre eller sämre, bara annorlunda än den första bilden. Att fråga andra vilket dom tycker bäst är en återvändsgränd. Allra tydligast är det för mig när en svartvit bild jämförs med en färgbild i samma blogg. Färgen i färgbilden får den svartvita bilden att se grå och tråkig ut tycker jag, oavsett vilka kvaliteter den har i sig själv. Och en svartvit bild mitt i en serie färgbilder tar för mig helt bort känslan i färgbilderna. Det händer såklart också mig att jag inte är säker på hur jag vill visa en bild. Men det säger mig bara att jag inte vet vad jag vill med min bild eller med min blog och då får jag vackert vänta med att visa den tills jag vet det.Och vad jag vill med en bild eller en blogg kan ingen annan tala om för mig.

*

*

***

Inlagt 2017-09-22 22:29 | Läst 2439 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Väldigt bra skrivet! Tror jag oftast känner likadant inför sådana jämförelser.. Även om jag tycker att svartvita bilder ofta passar bättre under den mörka årstiden.. Och färgbilder passar bättre under den ljusa årstiden.. Men det kanske mer speglar mitt eget sinne under de två olika årstiderna..?
Hälsn!
Svar från Khalad 2017-09-23 14:47
Tack för det Jan! Det är ju olika från gång till gång, från period till period, också enl min erfarenhet!/ Björn T
Hej,
Håller helt med Jan E, mycket intressant skrivet.

För mig också väldigt aktuellt då jag alldeles nyss blev ombedd av en Fascebookvän att välja ut några bilder till en tävling. Vi har aldrig träffats men har en del gemensamma intressen varav foto är ett och han är som jag ser det en mycket duktig fotograf, klart bättre än mig. Jag lovade att försöka och han skickade över sitt urval till mig och bad att jag skulle säga vilka av dessa som jag tyckte skulle få vara med, man fick bara sända in några få. Inget tema, bara några få bilder. Toppenfina bilder allesammans, men hur skulle jag.,, inte kan väl jag... jag tycker ju en sak idag... osv började fara runt i skallen på mig. Jag försökte övervinna detta och tog mig an bilderna, vilken känsla fick jag av de olika bilderna, var de tekniskt bra mm? Sedan skrev jag kort ner mina tankar om respektive bild och sände över mina tankar.
Som jag misstänkte låg detta och snurrade i skallen och jag hade svårt att sova. Hela dagen efteråt dök bilderna då och då upp i mitt minne och jag funderade på om jag valt rätt. Vilka andra kombinationer kunde jag satt samman osv. Identifierar mig helt med din text och Jans kommentar.
Vilka bilder han valt vet jag ännu inte men jag väntar med spänning och är ju givetvis mycket intresserad av hur det går i tävlingen vad det lider.

Bästa hälsningar
Mats
Svar från Khalad 2017-09-23 14:52
Tack Mats! Vi är nog också rätt överens tror jag. Det jag säger om att inte jämföra är ju egentligen bara ett annat uttryck för att inte värdera. Däremot är det klart att vi ibland måste välja, välja bilder till en blogg tex eller till en utställning. I båda fallen, alltså en blogg resp en utställning, har vi ju definierat ett sammanhang där bilden ska visas och därmed finns bättre möjlighet att se/ känna vilka bilder man vill visa. Hälsningar/ Björn T
Klart tänkvärd text Björn! Dock svårt att låta bli att jämföra. Jag utser gärna favoriter, men det viktiga är att det är min egen åsikt, som också kan ändras över tid. Man kan aldrig säga att en viss bild ÄR bättre än någon annan. Däremot kan ja säga att jag tycker (just nu) att en bild är bättre än en annan. Man kan äga sin egen åsikt, men andra måste ha rätt till sin.

Däremot blandar jag friskt mellan färg och svartvitt i en del inlägg. Jag gör en bedömning vilka bilder som passar bäst för varje behandling. Att döma av kommentarerna kan både färgbilder och svartvita bilder bli mest uppskattade. Jag är därför lite tveksam till det här att färgbilder alltid dödar de svartvita. Kanske om man jämför samma bild?

En väldigt fin och effektfull svampbild, där den gula oskarpa blir en mycket fin bakgrund till den skarpa svampen. Klockren i färg!

Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2017-09-23 10:22
Hej Bjarne, tror vi förstår varandra ganska väl. I grund menar jag ju just att man aldrig kan säga att en viss bild ÄR bättre än en annan, men självklart kan man gilla en bild en bild mer än andra. Subjektiva preferenser har vi ju hela tiden såklart. Det är dom där "domedagsuttalandena" som gör anspråk på att vara generella jag inte gillar. Att inte blanda svartvitt och färg på samma ställe är för mig viktigt men det är en personlig uppfattning. Jag hinner inte ställa om när jag bläddrar i en blogg med både och, det gäller ju faktiskt dina bloggar också. Det är ju ingen kritik mot hur du gör, men jag är övertygad om att jag skulle uppskatta samma bilder ännu mer om färgbilderna vore i en blogg och dom svartvita i en annan. För mig är det dessutom så tydligt så att jämföra vilken bild som (jag tycker) är bäst av en svartvit och en färg av samma motiv blir meningslöst om jag inte har någon känsla av var och hur bilderna är tänkta att visas.. Tack trevlig kommentar och fin bildkritik!/ Björn T
"Jag upplever hela tillvaron som ett enda stort mirakel ...".

I detta är vi i alla fall överens 😉
Svar från Khalad 2017-09-23 14:54
Jag tror vi är överens om rätt mycket Ragnar :-) Hälsningar/ Björn T
En fin bild på svampen! Perfekt fångad mot bakgrunden!
Svar från Khalad 2017-09-25 21:14
Tack Nils, det var lite roligt faktiskt för det var den stora svampen jag försökte fota men där fanns ett litet skräp som störde bilden i förgrunden. När jag fokuserade på skräpet var det den här lilla svampen, så det blev omfokusering på den lilla i stället. / Björn T