Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KVISMAREN

***

När jag igår åkte upp till Korsheden stannade jag ett par timmar vid Kvismaren på vägen. Jag tycker mycket om slättlandskapet däruppe och älskar känslan när jag är omgiven av fåglar över allt. Som jag sagt vi tidigare tillfällen är det ingen plats där man kommer nära fågel, i varje fall är det så för mig. Massverkan däremot är påtaglig och jag tycker det är en upplevelse i sig. Eftersom jag var på väg upp till Korsheden stannade jag där mitt på blanka eftermiddagen  och därför inte så mycket tranor i luften. På kvällarna kommer dom i stora flockar, riktiga moln ibland. Här kommer några bilder från gårdagen, det är ju vanliga fåglar, någon närmare beskrivning behövs inte.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-09-05 13:42 | Läst 2038 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Många fåglar är det, verkar vara en populär rastplats. Alltid trevligt med tranor, fin den med fyra tranor, där har du två vuxna och två ungar (de med ljusa huvud). Har nog aldrig sett ungar, det är oftast norrut jag får se dem, men får hålla ögonen öppna när de flyger söderut nu. Fint de andra med tranor också, blandat med mycket annat. Fin den näst sista också vad det nu är, en kaja kanske
Svar från Khalad 2020-09-05 15:42
Jo, det är en populär rastplats.Det mesta odlas ju numera men för drygt hundra år sen (början av 1900-talet eller slutet av 1800-talet) var det mesta sjöbotten, man sänkte vattenytan några meter. Näst sista bilden är en korp, det syns nog av den kraftiga näbben, tack Peter!
Många riktigt vackra bilder här, och skarpa! Gillar kompositionen allmänt också! Trevlig vinkel på Korpen också med blänket, trots en väldigt svart fågel..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-09-06 00:16
Tack Jan, det bildmässiga värdet är nog större än artvärdet för mig, jag jagar inte antal arter :-) Hälsningar/ Björn
Har du läst Erik Rosenbergs bok "Oset och Kvismaren"? Om inte, gör det.

Här från Wikipedia:
När han 1934 publicerade sin bok om fåglarna i Närkes slättsjöar, Oset och Kvismaren (1934; 4 uppl. 1977) blev den mycket spridd och ledde till utökat fågelintresse bland allmänheten. Några år senare kom boken Uvberget och tjäderskogen (1937), där skogsfåglarnas liv presenterades. Mest känd har Rosenberg blivit för sin fälthandbok Fåglar i Sverige (1953; 8 uppl 2010), som såldes i mycket stora upplagor och fortfarande finns i bokhandeln. Dess målande ordbeskrivningar av fåglarnas utseende, rörelsemönster och inte minst läten har gjort den till en oöverträffad klassiker.

- hawk
Svar från Khalad 2020-09-06 00:17
Den får jag försöka fått påkom inte annat på biblioteket! Tack Håkan!
Åh vad jag gillar dessa flockar med fåglar. Jag bryr mej inte ett dugg om att de är vanliga fåglar. Trean och fyran är favoriter direkt vid första titten. Sen gillar jag de stora flockarna som jag antar är kajor. Extra kul dock med vad jag tror är en familj med tranor, två vuxna och två ungar.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-09-06 00:21
Dåreagerar vi rätt lika, flockarna är som stora levande organismer, otroligt fascinerande.Dom största flockarna (bilderna 7 och 9-11 är starar, resten av dom sorta flockarna är kajor. Och jag såg tranfamiljen med dom två ungarna, ser fint ut, tack Lena!
Så fascinerande med dessa flockar, förstår att du gillar att se detta. Jag har varit vid Hjälstaviken i helgen och upplevt detsamma. Vilken art det är spelar ingen roll, vore dom ovanliga så skulle man ju inte se dom i denna mängd :-)
Härligt att du fick med tranfamiljen på bild.
ing-marie
Svar från Khalad 2020-09-06 10:10
Ja, dom stora flockarna blir så intensiva oh som jag skrev i en annan kommentar, flockarna blir nästan som en enda individ, inte minst starflockarna när dom böljar fram över marken. Tack Ing-Marie!
Fint gäng som redan samlats inför färden söderut. Vackra bilder.
Tranorna med ungarna fastnade jag lite extra för.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-09-06 10:12
Ja nu har dom bråda tider, det gäller väl att ha lagrat lite energi och att ungarna är tillräckligt tränade! Tack Johnny!
Härligt med dom stora flockarna och bild 10 och 11 känns riktigt fina..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-09-06 22:47
Det är roligt med flockarna, tack Gunte!
Jösses vad fåglar du har där uppe! Fint dokumenterat Björn :)
Korpen gillar jag extra där :)
Svar från Khalad 2020-09-08 20:34
Tack för det Joakim! Och korpen var trevlug att få en bild på😀