Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SKOGEN OCH DET OCH SÅN´T

***

Skogen står tät på många håll i Bergslagen, vi har den på två sidor om oss här i Korsheden. Och skogen, det är barrskogen förstås. Nuförtiden. Egentligen är den inte så gammal, före den kom lövträden, närmast efter det att iskanten dragit sig undan, för typ 10 000 år sen. Och då vandrade dom in nästan "direkt", våra förfäder, från lite olika håll, som tex Karin Bojs skrivit om. Inte så länge sen egentligen. Och dessförinnan? Ja , då hade vi minst ett par kilometer is ovanför här i Bergslagen. Samma i Norrland och Skåne, med mindre variationer. Folk fanns det då med, fast inte här just. Men som sagt, snart var dom här. Igen får man förmoda. Det har ju gått lite upp och ner med temperaturen. Och med vattennivån i haven. 

*

Snabbaste och största folkvandringen i historien gissar jag urbaniseringen står för. På sådär 150 år har landsbygden i stora delar av världen nästan tömts på folk. Och det gäller min själ inte bara Bergslagen, inte ens bara västvärlden. Det pågår för fullt i stora delar av Asien, Indien och Kina inräknade, och är på full gång i Afrika. Människan är ett märkligt släkte. Skapelsens krona är väl att ta i men mer flexibel och anpassningsbar än något annat vi sett, i varje fall om vi undantar insekter och enklare livsformer. 

*

Själv illnjuter jag att vara där jag är, i Korsheden just nu. Här kan jag inte se mig mätt på skogen och på snön, på himlen och på stjärnorna och på molnen som ändrar ljus minut för minut medan seklerna sakta flyter genom mina ådror

Förstora!

*

***

Inlagt 2019-02-05 21:44 | Läst 1941 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn.
Interessant historie, som jeg læser med stor glæde. Man kan hele tiden lære sig nye ting her på FS.
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2019-02-06 12:51
Så är det, FS är en stor källa till kunskap......Tack Erik! / Björn T
Oändligt många är dom sekel som har förflutit innan stjärnornas ljus nådde oss.
😀
Svar från Khalad 2019-02-06 12:50
Så är det, tack Hans-Åke!/ Björn T
Det där med kilometrar av is är svårt att riktigt fatta men så var det ju.

På Gotland har vi ett hus som står på strandkanten som den var för cirka 7000 år sen. Nu ligger f d stranden 26 meter över havet. Det mesta tyder på att havet kommer att stiga framöver. Nu planerar kommunen för att parera 2 meter. Om havet stiger 50 meter blir det inte mycket kvar av Gotland.

Granarna på din bild kom väl norrifrån, invandrare från taigan.
Svar från Khalad 2019-02-06 12:50
Ja, det är svårt att förstå, instämmer. Ändå är det inte så längesen, 10 000 år är ju fattbart. Som jag brukar räkna med tre generationer per sekel vid släktforskning motsvarar det 300 generationer. Längre tillbaka fick man säkert barn i 20-årsåldern, så 500 generationer är kanske närmare sanningen. Men det är ändå nästan historisk tid. Den stora sjön här, Barken, ligger ganska precis 100 möh, dvs vid Ancylusvallen, så det är troligt att Ancylussjön svallade mot det som nu är Barkens stränder.
Jo, klassiska teorin är nog att barrträden kom österifrån, men det finns nya rön som starkt pekar på att dom kom söderifrån också. Hälsningar/ Björn T
Meeen vilken härlig bild..och historielektionerna är spännande..
Mv/Gunte..