Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SPEGELFRITT - REN BAKRE LINSYTA VIKTIGARE ÄN REN SENSOR!

***

Har länge tyckt att jag har större problem med sensornedsmutsning på min A7RII än på alla tidigare, spegelförsedda, kameror. Förutom typiska små  dammprickar får jag ofta större runda fläckar som jag tolkat som ngt slags droppar, kondenspåslag eller liknande. Dom är desto mer irriterande för storleken gör att dom oftare är svårare att trolla bort med klonverktyget eftersom något annat gärna vill komma  med vid borttagningen. Dessutom, hur jag än kollar sensorn i bra ljus ser jag inte minsta antydan till dom här dropparna.

*

Eftersom jag just beställt hem mitt första kit för egen sensorrengöring, kollade jag idag igen, nej, jag kan inte se något direkt på sensorn. Men så tar jag igen den obligatoriska testbilden mot den mulna himlen med minsta möjliga bländare 22 och med normalprimen 55/1,8. Först ser det inte så farligt ut i LR men så ökar jag både vita och kontrast och på det kör jag High Structure (harsh) i Silver Efex, då minsann ser jag vad som finns

*

Men så slår mig en tanke - är det självklart att det verkligen är sensorn? För ett grovt test sätter jag i stället på mitt 70-200/4 och gör en testbild igen vid bländare 22. In i LR, synkar med förra bilden i LR för att få samma inställningar och så därefter High Structure (harsh) i Silver Efex.

*

Och - simsalabim - inga diffusa dropprester över huvudtaget, däremot samma små prickar. Ligger jag i LR och växlar mellan bilderna direkt ser jag tydligt att dom flesta små prickar är domsamma i båda bilderna - alltså med stor sannolikhet damm på sensorn. Men dom stora fläckarna..... Jag kollar bakre linselementet på min 55:a och visst finns det damm där. Och så tänker jag det jag aldrig hört någon säga - att dom spegellösa har bakersta linselementet mycket närmare sensorn än dom spegelförsedda och därför blir mycket känsligare för damm på bakre linselementen. Säkert finns problemet i båda fallen men mindre tydligt på dom spegelförsedda. Och min 70-200:a, är den så dammfri då? Det är den säkert inte men den har bakersta linselementet nästan en decimeter in i objektivet, inte i närheten av sensorn alltså.

55/1,8  bl 22

*

70-200/4  bl 22

*

I morgon när det är ljust igen ska jag börja med att göra rent bakre linsen på 55:an, därefter ska jag blåsa rent sensorn så bra som möjligt, sen blir det nytt test innan jag tar fram rengöringskitet.

*

Efter att ha gjort dom här iakttagelserna inser jag att jag blivit väldigt nonchalant med att verkligen gå över och kolla linsytorna, det är långt mellan gångerna. I bakhuvudet har legat någon gammal synpunkt att lite damm inte är så farligt, det tar ner kontrasten en aning bara. Och kanske är det inte så farligt med några dammprickar på främre linsen. Men bakre - den brukar jag ju knappt kolla alls - den verkar kritiskt om dom här tankegångarna stämmer.

Kanske är det här självklarheter för er, inte vet jag. Faktiskt har jag dock en gång skrivit om just dom här fläckarna jag ser förut och fick massor av synpunkter, dock inte en enda som rekommenderade mig att kolla bakre linsen på objektiven. Vilka erfarenheter har ni?

Och hur gör ni ren linsytorna förresten? På objektiv där dom bakre linsytorna går nära sensorn blir det nästan viktigare än att göra rent sensorn. Just därför att dammkornen inte ligger exakt i fokusplanet blir  fläckarna mycket större, om än en aning mer diffusa.

***

Inlagt 2017-02-19 16:02 | Läst 1514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant! Jag har prickar men har varken gjort nåt åt dem eller analyserat. Sensorn trodde jag. Jag är idel öra. Väntar med spänning. Bra analys.
Svar från Khalad 2017-02-19 16:43
Kommer igen, tack Gunnar!/ Björn T
Mina Canon spegelreflex verkar inte reagera alls på bakre linselementets damm-mängd. Min 7D2 har jag inte märkt någon dammprick på ännu efter några tusen bilder, den har automatavdammning. Min 1200D däremot, får dammkorn med ojämna mellanrum, då håller jag kamerahuset uppochner och blåser ur dammet med därför avsedd tingest, då rensar det autofokusen samtidigt.
Du sa innan du haft autofokusproblem på din Tamron; kan möjligen dammkornen på bakre linselementet bidra?
Svar från Khalad 2017-02-19 16:48
Jag misstänker starkt att detta är typiskt för dom spegellösa kamerorna och särskilt objektiven med kort brännvidd där bakre linselementet kommer väldigt nära sensorn. I dom vanliga spegelreflexerna finns ju hela spegelkonstruktionen emellan så objektiven kan aldrig konstrueras så att bakre linsytan blir nära sensorn. Jag har ju inte heler stött på detta med tidigare Sonymodeller som alla haft spegel, fast eller rörlig.Tack Stefan!/ Björn T
Inte trevligt att ha så mycket damm på sensorn Har själv haft sådana fläckar det blev en stor rengöring Lycka till : ) // Gert
Svar från Khalad 2017-02-19 16:43
Tror alltså inte att det är damm på sensorn, om du läser ser du vad jag tror, hälsningar/ Björn T
Jag har bara spegelreflex och har inte haft "damm-på-sensorn"-symptom orsakade av objektivet, men försöker ändå hålla efter baklins mm - om inte annat för att inte skicka damm till sensorn.

Linserna tål säkert våtrengöring med isopropanol eller nån specialprodukt. Jag råkar ha en Cokin lens cleaner flaska som tar det isopropanol inte tar. Jag kör tvättad bomullstrasa eller tvättad mikrofiberduk och är förstås noga med att inte dra runt nåt som kan repa.

Betr sensorn så hade jag extremt envisa pollenfläckar på min Pentax K5. Testade flera våta metoder sen blåstuta inte funkat. Till slut köpte jag dyra Pentax gelstickor (som fanns mer sansat prissatta från England) och de funkade mycket bra. Allt var frid och fröjd. Men några månader senare blev det sensorstrul, nån sorts glappkontakt. Blev tvungen byta kamera. I efterhand har jag undrat om någon våt metod ställt till det, fukt kan ju ge korrosion.
Svar från Khalad 2017-02-20 09:49
Du verkar ha konkreta och bra förslag, tack Måns. Beträffande linsytorna har jag hittills bara blåst dom rena eller använt en microfibeduk och ev andats lite imma på dom, men jag ser att det är lätt att det blir en kvardröjande slöja på ytorna. Har just köpt (men ännu inte använt) Pentax gelstickor du rekommenderade, hoppas det inte är dom som ger ev korrosion. Var köper du isopropanol, apoteket?
Hälsningar/ Björn T
Måns H 2017-02-20 10:30
Jag har köpt isopropanol hos Kjell. Teslanol Aktiv Reiniger "rückstandsfrei" made in Germany.

Kan inte tänka mig att gelstickorna ställt till det. Dom är nästan torra, bara precis så häftande att de tar bort skräp f v b befordran till papperet man deponerar skräpet på.

Men innan provade jag olika produkter som innehöll även vatten. Försökte med bara destillierat vatten också. I o f s bara på fuktade svabbar och jag drällde inte omkring nåt men i efterhand har jag undrat.
Själv försöker jag ganska ofta göra rent både sensorer och linserna (bak och fram), så ofta jag kan. Speciellt om jag har en planerad fototur. Gillar inte "sensorprickar" i bilder. Men jag har nu fått en prick i mitt 24-70 som jag inte får bort. Verkar vara internt i linsen. Men då jag inte använder denna lins så ofta, så låter jag nog det bero.
Svar från Khalad 2017-02-20 09:50
Mitt eg problem har ju varit dom här större fläckarna som jag inte fått bort, tack Mikael!/ Björn T