Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SVERIGE ÄR ETT LITET LAND

***

Här är det ibland svårt att få plats med mer än en åsikt åt gången. Gud nåde den som försöker hävda något som mediaeliten eller etablerade tidningstyckare inte gillar. I gårdagens DN sågar Roland Poulsen Hans Rosling för påståenden han aldrig gjort. Är världen åt helvete så är den, försök inte påstå att något är bra. Poulsens artikel har ju redan fått stöd här på bloggen så jag tar mig friheten att ta upp det igen. Dessutom vet jag sen förra gången att många här inte  heller "tror" på Rosling. Vad nu Rosling egentligen gjort annat än att sammanställa publicerade fakta från FN och Världsbanken. Är det alltså FN och Världsbanken som ljuger kanske?

*

Bilderna nedan är tagna från Forskning & Framstegs temanummer om 1966 och artikeln rubricerad "50 år av framsteg" som utkom hösten 2016 och handlar om Rosling. Men F&F kanske också är vilseledda eller inte fattat, vad vet jag? Själv tycker jag att den som inte förstått innebörden av såna här (och många liknande) kurvor är att beklaga. Det är ju inte precis sånt som media tar upp, det säljer inte. Det gör däremot krig, olyckor och katastrofer, hotande eller inträffade. Och just därför ansåg Rosling att det viktigt att detta också fick komma fram till folks kännedom. Han förnekade aldrig att det fanns stora väsentliga problem kvar - miljö och energiförsörjning tex - plus att det fortfarande finns alldeles för många fattiga "kvar", alldeles för många spädbarn som dör och alldeles för många som inte får utbildning. Men för att inte bli defatister och bli handlingsförlamade är det viktigt att se det positiva som de facto händer, försöka förstå sammanhangen och förstärka det som visat sig fungera.

*

Förstår jag Roland Poulsen rätt tycker han också att utvecklingen går för sakta. Min känsla är att han helt enkelt inte begriper omfattningen av det som hänt, tex under de senaste 50 åren. Siffrorna som visas är ju procent, promille, barn per tusen födda eller andra relativitetsmått. Det står inte hur många hundra miljoner, eller hur många miljarder individer det faktiskt gäller. Det måste man ha en smula inlevelseförmåga för att förstå. Så finns ju alldeles för många och för mycket rika som bara kunde skänka sina pengar till dom som behöver dom bättre så skulle man vips klara av resten kanske? Det är väl det Maduro såg till blev gjort i Venezuela? Och Castro på Kuba? Och Ulbricht i Östtyskland? För att bara nämna några ställen. Men det tycks sluta med murar eller reseförbud för att få befolkningen att stanna, färre fattiga tycks det inte bli, däremot saknas både mat och toapapper i  dom tidigare rätt välmående ekonomierna. Men populism är lika framgångsrikt på vänsterkanten som på högerkanten efter vad jag kan förstå.  

*

*

  

*

Nå´n som vet får gärna berätta varför bilderna inte hamnar på en rad som dom ser ut att vara när jag redigerar? Hade tänkt mig en rad med 4 små bilder också i bloggöversikten - jag har bara klickat i bilderna som små tumnaglar.

Natti natti!

***

Inlagt 2019-02-06 23:03 | Läst 1265 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Jag anser att man kan lägga större vikt vid en FN statistik och Roslings grafiska presentation av denna än en DN artikel (som jag inte läst).
Man skall ha klart för sig att Roslings presentation är granskad av många forskare i världen och att han sedan rest jorden runt och presenterat resultaten. Rosling var flera gånger inbjuden att hålla TED föredrag och var accepterad av de skarpa hjärnorna på vårt klot.

Personligen har jag större tilltro till FN statistik och forskarvärlden än några redaktörer på DN. Tyvärr är jag part i målet då jag kommer från ”forskar världen”, så jag förväntar mig ingen positiv reaktion från den granskande makten.

Angående dina redaktionella problem så vet jag mindre. Du använder ju på ett trevligt sätt centrerad text i dina bloggar och det kommandot ligger säkert över hela din blogg sida som övergripande HTML kommando. Troligen tar det över ditt lokala kommando för bilderna i rad bredvid varandra.

Någon här på FS kan säkert HTML koda, jag har glömt det i brist på praktis.

Tack för din trevliga blogg

Ha det gott
Bob
Svar från Khalad 2019-02-07 13:52
Tack Bob, tror vi är överens om det mesta! / Björn T
Vill minnas att vintern 1966 var kall. Jag förfrös min näsa. De goda utvecklingskurvorna är trevlig läsning och inger hopp inför framtiden. Men de betyder ingenting om vi inte kan vända den negativa utvecklingen av jordens klimat. Den grafen borde alltid finnas med som motvikt, eller inspiration.
Många har åsikter om statistik och hur den används. Rosling var kanske den främste pedagogen inom området med sin dynamiska och överskådliga presentationsteknik. Vad jag har förstått så har hans källor varit officiella och lätt kontrollerbara.
Svar från Khalad 2019-02-07 13:59
Hej Torbjörn och tack! Jag vet inte riktigt vad du menar med att kurvorna inte betyder något om vi inte kan vända utvecklingen av jordens klimat. För varje enskild dag som går räddas så otroligt många barn från att dö en alldeles för tidig död, många fler barn och ungdomar lär sig läsa som för 10 år sen inte hade fått den chansen osv . Det för blir väl viktigt också om klimatet försämras påtagligt? Det är ju varken jordens eller människans undergång vi talar om. däremot "hårdare" tider som vi ska göra allt för att undvika. Hälsningar/ Björn T
Hej! ang. varför bilderna hamnar som dom gör.. Jag tycker det ser ut som att du inte har gjort ett 'mellanslag' mellan varje bild (tumnagel)! Jag kör ju ganska ofta med 'tumnaglar' i mina bloggar numera, och jag matar in en bild i taget (tumnagel) men är noga med att göra ett mellanslag mellan varje bild, då blir det ett snyggt litet mellanrum mellan varje bild, och formuläret bestämmer själv när det är dags för en ny rad med bilder, så jag behöver inte göra något 'Enterslag' för att det ska bli en ny rad med bilder, detta sköter formuläret! Däremot måste jag alltid göra ett 'Enterslag' efter en text, när jag vill ha en bild i anslutning till texten, bilden hamnar då under texten. Gör jag inte ett 'Enterslag' så hamnar bilden bakom texten, men 'rycker' också med sig sista raden av text, eftersom texten och bilden hamnar på samma rad, med bilden då i slutet av raden.. det ser jättekonstigt ut!

Jag vet inte om detta är något svar på det du undrade här.. men glöm inte 'mellanslaget' mellan varje bild!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-02-07 14:01
Tack Jan, det ska jag prova nästa gång, jag vet att jag inte gjorde något mellanrumsslag mellan bilderna. För att lösa problemet just då la jag in en fullformatsbild (tidningsomslaget) som fick vara puffbild. Hälsningar/ Björn T
ehrsa 2019-02-07 16:33
Tumnaglarna går ju snabbt att rätta till i efterhand via 'redigera', och sedan göra mellanslagen mellan bilderna och 'spara' igen.. då kanske allt har rättats till!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-02-07 21:33
Tack Jan, ska testa det!
Hej! Igen. Som jag skrivit förut.. Rosling 'tappade mig' när han tyckte att det var ganska ok att vi kunde 'få' bli 10 miljarder människor på jorden, där skulle det tydligen plana ut vad gäller befolkningsökningen enligt hans teorier. Som om jorden skulle tåla ytterligare 3 miljarder människors belastning på vårat enda jordklot, och den ökade befolkningen är troligen fattiga människor som också vill ha ökat välstånd, dom vill också ha bil.. resa.. äta bättre.. mobiltelefoner med sällsynta jordartsmetaller.. ha gott om dricksvatten..och ha allt som dagens konsumtion nu innebär.. Det blir tufft! Dessutom har väl FN själv nån teori om att vi troligen är upp emot 13 miljarder människor på jorden framöver..

Jag tycker Rosling förklarade saker och utveckling väldigt bra, att allt har inte bara blivit sämre, mycket har tvärtom blivit bättre för folk lite överallt på vår jord, men när det gällde miljö och sinande naturresurser ihop med en ständigt ökande befolkning då räckte inte längre han och hans förklaringsmodeller till.. och är nu klimatet på väg att haverera snabbare än vad vi någonsin tidigare har trott som FN:s klimatpanel gick ut med i höstas, där man väl pratade om en 10 års period där utvecklingen snabbt måste ändras annars kan det definitivt vara för sent, så hjälper det ju inte att bara 'tänka positivt'.. så kanske allt bara går över.. Rosling 'tryckte' för dåligt på det här med miljö och klimat ihop med befolkningsmängden och även den pågående ökningen..

Vet inte om du såg SVT:s senaste 'Vetenskapens värld' där det förklarades på ett utmärkt sätt hur koldioxidutsläppen påverkar vårat klimat! Här är en länk till det programmet, se det! https://www.svtplay.se/video/20957624/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-varlden-i-vaxthuset-del-1

Det finns även en del 2 som kommer nu på måndag, eller så kan det ses nu på SVT-play.

Det här är ett komplext ämne, och jag tycker inte att man ska förenkla det så som jag tycker Rosling gjorde med vissa viktiga frågor som var väldigt relevanta i dom här sammanhangen, det blir bara konstigt! Såg även hans son fortsätta med sin pappas teorier och 'klossar' och annat i en direktsändning i SVT:s Aktuellt nån gång under förra året, där sonen blev bemött i en debatt av en kunnig manlig expert (möjligen var han professor, minns inte namnet), den mannen kunde slå hål på en del av Roslings teorier, och vad jag minns nu så var det just miljö och klimat och 'överbefolkning' som gjorde att det blev lite 'pinsamt' att se när Roslings son började plocka fram sin fars 'klossar' och skulle börja förklara något.. det funkade inte!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-02-07 14:28
Visst såg jag Vetenskapens Värld här i veckan. Och att koldioxidutsläppen måste minska eller det väl ingen vettig människa som inte håller med om, men jag förstår inte hur detta kan betyda att hans förklaringsmodeller inte räckte till. Vilka förklaringsmodeller? Han har ju inte lagt fram några teorier, han har sammanställt historiska fakta. Gäller inte dom historiska fakta därför att vi har en klimatkris?
Inte heller kan han väl göras till ansvarig för världens befolkningsutveckling? Däremot är han av uppfattningen att den inte kommer plana ut förrän någonstans 10-12 miljarder. Men att den (kanske) inte planar ut tidigare är väl inte hans fel. Eller får man inte säga som man tror det är? Eller som man tror det blir?
Du skriver senare i ditt svar också om Roslings teorier. Vilka teorier har han framlagt? Det är väl ingen teori att säga att jag tror att jordens befolkning kommer plana ut vis 10-12 miljarder människor?
Min personliga tro är att kritiken mot Rosling väsentligen beror på att han trädde fram och pekade på att mkt faktiskt har blivit bättre, väldigt mkt bättre för att vara rättvis, i en tid då media och andra vill få oss att tro att jordens undergång, eller i varje fall människans undergång, ligger precis om hörnet om vi inte agerar rätt. Och så illa tror inte jag det är Men också jag tror vi har en klimatkris på väg som vi måste hantera väsentligt mkt bättre än vi gör. Hälsningar/ Björn T
ehrsa 2019-02-07 17:42
Så här tänker jag.. När Rosling var som mest 'populär' med sina 'klossar' och annat var väl för 2-4 år sen tror jag, och redan då visste man väldigt mycket om den här kopplingen mellan koldioxidutsläpp och kanske ett skenande klimat framöver, detta visade ju även det senaste 'Vetenskapens värld' rätt så tydligt tycker jag! När Rosling väldigt ofta satt i 'morgonsofforna' då eller i nyhetsprogrammen så fick han ibland (inte alltid) frågan om eventuell 'överbefolknings' påverkan på klimatet, och hans teorier var att befolkningen skulle plana ut vid c:a 10 miljarder människor, beroende på att när kvinnor får mer utbildning så föder dom färre barn, och det 'köpte' de flesta som skötte utfrågningarna, sen frågade man inte mer.. Men om hans 'teorier' då inte stämmer om just detta, att befolkningsökningen avtar eller helt planar ut.. vad händer då? Ja, det händer väl inget annat än att vi då blir ännu fler på detta klot.. också de med önskan om välfärd och utveckling och konsumtion som alla vi andra, och koldioxidutsläppen skenar ännu mer.. Och självklart är det inte Roslings fel om befolkningsökningen inte stannar vid 10 miljarder som han trodde, det som händer är att hans teorier inte stämmer.. han hade alltså fel i dom teorierna i så fall! Hur många smarta andra människor som än höll/håller med honom så hade han i så fall fel.. Jag såg själv Rosling i direktsändning säga just 10 miljarder som övre gräns för jordens befolkning, där skulle det plana ut..

Om man inte kopplar ihop detta med ökande koldioxidutsläpp med ökande befolkning på klotet, då kommer nog mycket gå åt pipan snabbare än vi anar, även om jag och även du kanske inte hinner uppleva detta.. Vad hjälper det om både du och jag halverar våra koldioxidutsläpp om denna minskning samtidigt 'äts upp' av att andra släpper ut mer koldioxid pga. ökat antal människor här på klotet.. Dessutom så är det ju vi i västvärlden som belastar jorden mest 'per människa' när det gäller utsläppen, det är inte de fattiga i andra delar av världen 'per människa' där befolkningen ökar mycket.. Och dom värsta 'koldioxidbelastarna' som är USA har samtidigt en president som verkar vara urtypen för en 'klimatförnekare' och håller väl på att öppna mer kolgruvor.. Och en ny president i Brasilien som tänker börja hugga ner en massa skog i Amazonas.. Det känns ibland som man kanske borde leva i en 'filterbubbla' istället, så man kunde 'skärma av sig' från verkligheten lite bättre.. och det är väl så många gör har jag förstått.. man orkar inte ta till sig det här! Titta på 'Gula västarna' i Frankrike, där stora demonstrationer vidtog tidigare i vinter när president Macron skulle höja skatten på drivmedel som ett sätt att få 'folk' att köra mindre bil och därmed minska på koldioxidutsläppen.. Hur gick det? Det gick inte, han blev tvungen att dra tillbaks det förslaget.. Människor är inte beredda att minska sitt bilåkande och därmed minska koldioxidutsläppen, detta som ett exempel på hur ovilliga vi människor är att ändra på våra beteenden.. Råkade titta lite på TV4 nån helgdag nyligen när Bingolotto visades, och fortfarande där så lottar man ut flygresor till olika resmål.. kändes som dom helt har missat det här med koldioxidutsläpp.. Så nej, det är inte Roslings fel, det är alla vi andra individers fel som inte vill/orkar/kan leva klimatsmart.. det gör inte jag heller men jag har ingen bil i alla fall, men hyr ibland.. Däremot så har jag nog slutat flyga, tröttnade för drygt 10 år sen, tycker det var för varmt nästan överallt dit vi/jag åkte.. vill egentligen inte ha mer än +25° , så förra sommarens extrema värme räddades av min 'portabla AC'..
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-02-07 22:19
Vi är helt överens om att mycket måste göras, på många plan och på många sätt. Förutom befolkningsökningen som fortsätter , om än i snabbt avtagande takt, ett antal år till så finns ju all dom människor som redan "ingår" i befolkningstalen men som precis börjat sin resa mot bättre standard och som nu skaffar bostäder, uppvärmning/kyla, bilar och flygresor och mer prylar. Ändå känner jag inte panik för utvecklingen. Det har visat sig gång på gång, när det gäller olja, sällsynta jordartsmetaller, vanliga metaller stadsklimat och mkt mkt mer så har utvecklingen vänt och helt enkelt tagit andra vägar som gjort att befarade problem aldrig visat sig ödesdigra. Det här är INTE ett sätt att säga eller tycka att vi inte ska göra något, vi ska göra allt som står rimligt i vår makt, men det kommer att visa sig att vi hittar vägar och lösningar som vi inte ser just nu, också. Jag tror inte heller det är ändamålsenligt att trissa upp klimatångesten alltför mkt eller snabbt. det riskerar att inom några årtionden trigga konflikter och kanske krig i större skala som i sig kommer ha rent motsatt effekt. Men kom ihåg att jag inte säger att vi ska förlita oss på att vi löser alla problem sen, vi ska göra så som mkt vi bara kan nu, men ändå i en takt som inte gör att vi riskerar att klimatstridigheter blir en realitet.
Beträffande befolkningsökningen känns det som du har hakat upp dig på Roslings klossar men inte läst det han skrivit. I själva verket visar statistiken att befolkningsökningstakten sen många årtionden sjunker snabbt och de senaste åren sjunker också antalet barn världen totalt. Och att kvinnor föder färre barn beror nog inte i första hand på att kvinnorna får utbildning (om det nu är kvinnorna det beror på och inte männen....) utan på att välfärden ökar, åtminstone enligt Rosling och många andra. Så jordens befolkning är de facto på väg att plana ut. Och mat för en befolkning på 10 miljarder människor producerar vi redan nu fast vi låter 30-40 % gå till spillo och kastas.
Hälsningar/ Björn T
MikaelSB 2019-02-07 22:38
Bara för att snabbt flika in en detalj kring barnafödandet. I Europa har vi ett barnafödande som på sina ställen är så låg att det inte ens går att bibehålla en stadig befolkningsmängd utan invandring. En utveckling som kommit på rätt kort tid, dessutom, i takt med välstånd, yrkes- och utbildningsmöjligheter för kvinnor och allt det där som idag utgör en naturlig del av västvärldens vardag.

Det genomsnittliga barnafödandet, eller fruktsamheten, i Sverige har gått ned signifikant i takt med att välståndet tagit form. Samma saker kommer givetvis ske även förbi den europeiska kontinenten.

Så att oroa sig sjuk över en befolkningsökning känner jag vara att lägga oron på fel saker.
ehrsa 2019-02-07 23:35
Björn, som 'slutkläm' från mig kan jag säga att eftersom du tog upp det här med Rosling apropå att DN tydligen via 'någon' Roland Poulsen kritiserar Hans Rosling, så kan jag utan att ha läst den speciella artikeln (det är väl en 'betalartikel' om jag minns rätt, brukar inte läsa såna) ändå förstå att Rosling kritiseras, eftersom jag själv har sett Rosling säga saker som jag insett inte kan stämma, resonemanget 'slirar' helt enkelt enligt min åsikt, dessutom såg jag förra året hans son i en direktsänd debatt i Aktuellt med en Svensk professor i demografi som jag inte minns namnet på, fortsätta med sin fars resonemang i samma anda som hans far tidigare gjorde, men den här professorn fick faktiskt den här sonen till Hans Rosling att framstå som ganska försvarslös.. resonemangen stämde inte riktigt!

Här är en artikel från 'din' tidning SVD skriven i oktober 2015 som handlar en del om det här.. https://www.svd.se/rosling-har-fel-om-jordens-befolkning

Tack för mig!
Hälsn!
Människan belastar sin miljö, har alltid gjort det och kommer alltid att göra det. Det ligger i sakens natur. Varje individ behöver en viss bas, som skall vara så stor att miljön löpande kan återhämta sig från vår kollektiva påverkan. Så skedde förr i världen, men vår skenande befolkningsutveckling har lett till att gränsen för önskad bas troligen redan är passerad. Därav alla våra miljöproblem. Befolkningsutvecklingen är alltså problemet bakom problemen - elefanten i rummet som ingen riktigt vill ta i.
Rosling hanterade inte detta (undvek - kunde inte?). Därför blir hans många gånger geniala uppträdanden till lull-lull och tröstnapp - i den bemärkelsen att det till många enskildheter kan vara riktigt, men att det i förhållande till den helt avgörande faktorn (elefanten i rummet) inte är relevant.
Svar från Khalad 2019-02-07 14:30
Jo, det är ju den aspekten du brukar ta upp. Men jag tror inte som du, tack Peter!/ Björn T
syntax 2019-02-07 17:07
Jo - vi lever ju lyckligtvis i en fri västerländsk rättsstat. Var och en får kvittra efter sin näbb... :-)
MikaelSB 2019-02-07 17:36
Fast när jag nyligen läste Roslings Factfulness, då jag antar att det är åtminstone en central komponent vari samtalet grundar sig, så tas befolkningen upp som ett problem. Men ett där barnafödandet globalt förväntas tappa momentum likt vad som hänt i till synes alla idag rika, eller industriella, länder i takt med att det generella välståndet ökar. Där det stora barnafödandet i fattiga länder inom det fattiga beståndet förväntas klinga av allt eftersom barndödligheten sjunker, familjens ekonomi allt som allt blir bättre säkrad och det krävs färre unga för att få familjen att överleva praktiskt eller gå ihop rent ekonomiskt.

Visst, till slut står vi ändå där med att konsumtionen per fött liv må öka som en sorts motvikt. Men det lär också vara lättare att göra medvetna beslut när färre människor lever på existensminimum. Människor som knappt får vardagen att gå ihop kommer inte vara särskilt benägna att belastas fundera på hur framtiden ska säkras.

Det är många faktorer inblandade. Slutsatsen att det finns för många människor på jorden för att förse alla med en viss nivå av konsumtionsutrymme utan att göra för stora intrång på ekologin är inte svindlande eller ny. Problemet är hur man arbetar mot en förbättring. Och här är ekonomi och utbildning centralt - lägg därtill tillgång till sexualupplysning, preventivmedel och annat som i stor utsträckning följer med på köpet. Saker som i vårt lands långa historia fortfarande är moderna ting.
Svar från Khalad 2019-02-07 22:27
Mikael Antalet barn under en viss ålder sjunker redan i världen som helhet. Länder som Kina och Indien har redan mkt lägre födelsetal än dom flesta tror. Tom i ett land som Bangladesh är det normala två barn per familj, något som ytterst få människor i väst känner till Hälsningar/ Björn T
Tack alla för en trevlig diskussion med bra ton även om vi har lite olika synpunkter och utgångspunkter. Men om vi inte hade olika åsikter blir det ju ingen diskussion! :-) Åtminstone jag sätter punkt här....