Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VÅRTECKEN RISINGE

***

På bred front är den på väg, våren. Här några bilder från de senaste dagarna. Jag väljer att visa dom fast inte någon av bilderna är riktigt skarp. Det känns tjatigt att nämna det igen, men det är ju ett återkommande problem, särskilt på vårarna. Jag har ännu inte klart för mig om det är jag som inte behärskar autofokustekniken, om det är kamera/optik som inte alltid funkar som det ska eller om det är vårdiset som jag inte förstår mig på.  En del bilder kan bli bildmässigt hyfsade ändå, näst sista bilden tex, andra ganska värdelösa som sista bilden. Jag tog säkert ett tjugotal bilder på skrakungen som gillade att skaka vatten stup i ett, inte en enda var riktigt fokuserad. Jag kör AF-C, Lock on focus spot, långsam seriematning och inbillar mig att jag ganska ofta fick signal om att fokus hade låst skrakungen. Nåväl, att våren är på väg råder det inget tvivel om, skönt!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-03-11 12:48 | Läst 1311 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Björn, visst är våren på väg på riktigt nu :)
Ingen kamera expert här men jag tror att det beror på värmevågor/dis som gör att bilderna blir oskarpa. Har samma problem när djuren är på avstånd mitt på dagen/solen står högt.
Men angående de flygande fåglarna, näst sista bilden. Kanske för lång slutartid?
Svar från Khalad 2022-03-11 13:05
Tack för snabb respons Joakim! Bilden med dom flygande fåglarna är tagen med 1/800 s, säkert lite lång tid för att frysa helt. Ändå ser jag att kroppen är lika oskarp som vingarna, det indikerar att fokus inte är rätt heller.
Joakim88 2022-03-11 13:35
Ja 1/800 dels sekund är för långt (om man vill frysa pippin skulle jag tro) men jag vet inte om man behöver/kan microjustera fokusen på sonykameror? Så som man kan på tex D500…

Kan säkert vara ljuset också som Gunte skriver.
Som sagt ingen kamera expert. Får samma problem, oftast med D500 + 200-500… kanske behöver justera fokusen själv….
Knepigt det där, tror det obarmhärtliga ljuset gör en del kanske, blir så här också ibland.
Sen bländar jag ner ett snäpp på långtele ( 6,3-7,1) det gör stor skillnad.
Flera av bilderna är inte så pjåkiga tycker jag..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-03-11 22:30
Tack för det Gunte. Jag hade 400 mm med converter 1,4, då är största bländare 8 så det blir inte så ofta nerbländat men på fågelbilderna hade det nog funkat, där fanns gott om ljus. Det blir fler försök!
Fint med dessa bilder och det känns lite hoppfullt iallafall!
Svar från Khalad 2022-03-11 22:30
Det gör det, tack Dan!
Håller med Joakim, den här årstiden är det mycket daller i luften om inte avståndet är nära till motivet! Dom flygande Storskrakarna tror jag har rörelseoskärpa både hos fotograf och motiv.. Krävs nog kortare slutartid där, på flygande fågel vill jag helst ha 1/1000 sek.. gärna kortare tid! Övriga bilder tycker jag inte att det är några större fel på, men går att skärpas upp ytterligare i t.ex. PS, det ser jag! Är det några bilder som är tagna inifrån bilen, där du råkat hamna i 'varmluftsbubblan.. I mina kameror har jag gjort valet i 'menyn' att det går inte att ta en bild om kameran inte har fokus.. nånstans! Det händer helt enkelt inget när jag trycker på avtryckaren.. Det fungerar bra, då vet man.. Sen kan ju fokus ligga nån annanstans än där jag vill.. Fina bilder tycker jag!
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-03-11 22:41
Hej Jan, tack för info! Varmluftsbubblan kom jag väl ihåg att du talat om, de flesta bilder är tagna utanför bilen just därför. Kollade det där med fokus och tagningsstopp, det hette Priority set in AF-S resp AF-C . Tre val för varje fanns: AF, Release och Balanced Emphasis. Min stod på Balanced Emphasis, nu har jag ändrat till AF både på AF-S och AF-C, det hade jag inte tänkt på. Det kan nog vara viktigt, så länge det finns flera tänkbara fokusobjekt känns AF:n lite orolig. Tack för bra tips! Hälsningar/ Björn
Jag känner igen frustrationen när det inte blir skarpt men jag har inga tips att bjuda på mer än de som redan har nämnts. Jag kör ju dessutom Canon och är nöjd/eller förstår någorlunda vad som brister när mina egna bilder inte är skarpa. Jag gillar dina fina hjortar ändå och myrorna som jag själv inte ens kommit på att kolla in. Sångsvanarna är också fina och jag hoppas på att få se en del sådana i helgen.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-03-11 22:48
Hej Lena, tack för kommentar! Det är ju så att jag har ganska begränsad erfarenhet att jobba med djur-/ fågelfoto, det är de senaste åren efter det jag skaffat en modern kamera och ett riktigt tele. Jag har heller aldrig lagt ner något riktigt jobb att systematiskt lära mig tekniken även om jag tror jag förstått en del. Jag fick ett bra tips av Jan ovan beträffande AF som jag ska checka de närmaste dagarna :-)
Många härliga vårtecken här! Jag gillar särskilt hjortarna och sångsvanarna. Jag hade nog inte reflekterat över skärpan om du inte skrivit det.
Hälsningar, Bjarne
Många fina fynd på den promenaden, mest förvånad att myrorna rör på sig redan. Å andra sidan finns inga rödmyror just där jag bor. Skärpan blir ju inte alltid perfekt av olika skäl, men det är inte hela världen. Använder helst 1/2000 på flygande fågel, om det är möjligt.