Morgan Larm Fotograf

Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

Storformat, vad händer

Jag har nu sålt min Gaoersi Portable 4x5 Wide men valde att sälja den utan objektiv. Sålde den billigt för att mer eller mindre bli av med den. Varför kan då ställas! 

Det är nämligen så att jag har haft väldigt många kameror, rent av så många så det har blivit svårt att veta vad jag ska använda. Denna Widekamera har varit mycket rolig att arbeta med men då jag har en Ebony RSW 45 så känns det som om jag har två ganska likvärdiga kameror. Ebonykameran är en sk. Fieldkamera men med optiken som satt på Gaoersi Wide så fick jag samma bilder och då känns Ebonyn mer utbyggbar. Att bara låta en kamera ligga för att den inte används känns lite tråkigt tycker jag. 


Gaoersi Portable 4x5 Wide, här med Nikkor SW 65 mm optik på.


Foma 100 4x5 framkallad i D76 samt också Kodaks fix. Fotograferad med Gaoersi 45 Wide

Det är helt underbart att fotografera med storformat, har dessutom börjat få kläm på hur jag ska framkalla 4x5 bladen i en speciell hållare (6 st blad) åt gången och med hjälp av min Patersondosa. Men jag är ny på detta, fotograferat med mellanformat (Hasselblad) har jag gjort sedan 1988 ca och framkallat, men storformat är lite annorlunda. Inte att ta bilden men att få det snyggt och att framkalla bladen på rätt sätt. 


Hade tidigare en Century Studio Camera som jag tog lite såna här bilder med. Det var en stor 8x10 men hade bara bakstycke för 5x7 bladfilm. Denna kamera bytte jag skam och säga bort mot en Sinar F2 8x10 som också är mycket fin. Den har jag köpt bladfilm till och räknar med att komma igång med den. Den är ju liksom Century Studio Cameran stor och klumpig och  helt, helt underbar.


Hade svårt att scanna in denna riktigt, Har ingen scanner för större än 120 filmer så den här är kraftigt beskuren för att få plats. Ser lite suddig ut också. Det är just det som är det svåra med storformat att få till skärpan på "rätt" ställe.


En annan scannad bild 5x7 som är kraftigt delscannad. Men man ser ju uttrycket i bilden. Jag hade gärna velat få tag på gamla slitna trasiga dockor och dockdelar för att fotografera dessa.


Så här ser en Century Studio Camera modell 9A ut, det är den jag fotat dockorna med. Den har en Cooke lins 325 mm. Dessvärre har jag inte denna kvar längre. Synd. Optiken var en sk. knogjärnsoptik som hade fyra olika softläge. En helt makalös maskin.

Så här ser min Ebony RSW 45 ut som jag nu lär mig att fotografera 4x5 bladfilm med. Jag har satt på en Nikkor SW 65 mm som tidigare satt på min Gaoersi 45 Wide som jag sålt. 

Som ni märker så är denna Fieldkamera mycket liten och väldigt bra. Kan alltså inte längre skylla på utrustningen. 
Foma 100 ASA fotograferad med Ebony och 150 mm optik till detta. Kronobergs Slottsruin Växjö.


Det som är svårt med storformat är att lära sig de olika objektiven, de finns olika märke och inom varje märke finns det olika användningsområde. Det är här jag famlar nu i mörkret. Men det är kul,,,,  

Utöver detta fotograferar jag också Hasselblad (mellanformat) och jag har precis startat en liten grupp på Facebook om Hasselblad.

Hasselblad, vi som diggar bladaren. 

Det är kul att nå likasinnade

 

 

 

 

Postat 2015-05-10 00:05 | Läst 693 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Barnet inom mig

Ända sedan jag var en liten kille har jag velat ha en storformatskamera, jag vet att jag en gång skaffade en räls, samt också den främre standarden. Jag trodde att det skulle gå att bygga sig en storformatskamera så jag sparade delarna tills jag skulle ha en bakre standard och en bälg. Åren gick och det visade sig att jag aldrig kom att få ihop delarna till att bli en storformatskamera. 

Nu har jag ägt ett antal olika storformatskameror, bilden ovan är från min nu sålda Gaoersi Portable 4x5 tum. Bladfilm i storleken 4x5 och nu när jag är ute och fotograferar med mina kameror är det främst barnet inom mig som är lycklig. 

Men man får inte glömma att jag bara är en glad amatör just nu när jag i mina trevande försök lär mig att använda mina storformatskameror. Det är mycket roligt att hålla på. 

Postat 2015-05-09 07:41 | Läst 563 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera