Morgan Larm Fotograf

Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

Några skissbilder för att se om ett projekt är genomförbart.

Har inte bloggat på ett tag, har legat utslagen i förkylning och feber. Varit på facebook och kollat lite på datorn men inte orkat så mycket. Ja, vi män blir verkligen förkylda, snacka om hur utslagna vi blir. 

På lördagen var jag lite piggare och började då scanna några 120 neg på ett fotoprojekt som jag haft ett tag som mer eller mindre ligger i "ingen åtgärds land" Men nu är de scannade så får jag väl se vad som händer. När jag arbetar eller känner av ett projekt brukar jag ta ett antal filmer för att svepa lite, en som hade kunna måla / teckna / rita kanske hade satt sig och börjat skissa i sitt skissblock. Detta är väl mina skissbilder till projektet så att säga. 

Projektet handlar om en gård där jag som barn sprang runt och lekte, där jag som barn hittade på en massa jävleskap, där jag som barn skrattade, där jag som barn gjorde saker som barn då gjorde. Då var den här backen stor, just när jag var barn. 

Brunnslocken är viktiga, för i en barns värld fanns det folk som bodde i brunnarna, man såg dem bara inte. Men de fanns där. Därför är brunnslocken viktiga. 

Hade jag blivit känd, hade ett reportage gjorts som berättade var jag var uppväxt - vilka gator jag sprang på och vilka vänner jag umgicks med. Nu är jag inte känd. 

Att ha en åsikt är bra, kanske borde man också nämna att papperskorgen är full av skit. Kanske spar man in på vissa saker,,, eller också är skräpet större än behållaren i dag. Vad vet jag. För mig är kanten mellan tegel och snö mycket viktig. 

Hur fan tänkte jag här? Jag brukar ju bara använda mig av svartvit. Men konstigt nog tog jag några färgfilmer också. Troligtvis hade jag det liggandes och ville väl bli av med dem. Slänger ut några färgbilder till så att jag slipper dem sedan. 

Denna känns väl lite gammal, passar kanske in bra på ett gammalt projekt om ett gammalt område. 

 

Jag brukar säga att naturen är bra på att smycka sig själv, även om mänskligheten försöker dra sitt strå till stacken. 

Kan man blanda svartvit och färg. 

Ja, så här kan det se ut i mitt huvud, rörigt och mycket att fundera på. Det är ännu för tidigt att veta om det kan bli något av detta, självklart kan ju inte alla eller kanske inte några bilder av mina "skissbilder" vara med men de kan leda till ett bättre tänk. Ett annorlunda tänk. 

Något jag funderat på är om jag ska ha människor med i bilderna som ett inslag i det jag fotografera. Bara låta de vara så att säga. Utan att de vet om det så att säga. De har sett mig de har sett att jag riktar kameran och de går utan att säga något, de går så att säga rakt in i bilden. 

Alla gamla bostadsområden utvecklas, vad tycker jag om det då många av mina minnen försvinner. Vad tog smalspåret vägen som låg här. Spåren som man gick balansgång på. Är all utveckling av godo?

Riddarborgen i trä som fanns här är sedan länge borta, den som vi gjorde en massa jäkelskap med. Kanske var det likaså bra. Vi skulle tända en liten brasa och blev påkomna av en man som var brandman, det var nog bra det. 

Hur kan gallret vara sönder här, en meter till höger är det helt öppet då stängslet slutar vid stolpen till höger. Är det jävelskap eller är det något annat?

Att fotografera från sol till skugga och sedan få sol vid sidan av med tydlig skugga är nog det fulaste man kan göra. Så varför göra detta då? Helt enkelt för att jag var för lat för att återvända en annan dag när solen inte stod så dumt som den gjorde denna dag. Som sagt, en skissbild. 

Kan man någonsin bli en bättre fotograf om man inte påtalar sina egna fel och brister i sin fotografering? Nej, det vill jag påstå. Man måste hela tiden försöka bli bättre och bättre och lära sig av de felen som man gör. Man är i detta fall jag. 

Slut på skissbilderna.... vi får väl se vad som  händer. Just nu är jag less på dessa och ska göra annat. Om jag går tillbaka till gården och tar fler bilder så får vi se vad som händer. Men då blir det endast i svartvitt. Det har jag insett nu. 

Postat 2015-03-30 00:32 | Läst 673 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Detta är nog söndagens häftigaste storformatskamera 4x5 Wide...

Har beslutat mig för att låta denna bytas mot annat, då jag har många olika slags kameror som är vidvinkel så blir denna liggandes. Då en kamera inte används så är det bättre att den byts bort mot sånt som bättre skulle kunna användas. Men ville ändå visa er hur den ser ut i min blogg för det är ju inte varje dag man ser en sån här "goding" så att säga. 

Som ni kan se så har jag plockat bort optiken, den jag hade på var en 65 mm och det måste till en  vidvinkel för att få till bilden på bladfilmen. Vidare behövs bladfilmsmagasin för att köra bladfilm. Då jag har så få av 4x5 så måste jag behålla dessa själv. Däremot så finns det ju ganska ofta att köpa. 

En tunn jäkla kamera med vattenpass i handtaget. 

Denna kommer nog att läggas upp på blocket med byte. Då man säljer något så får man bara pengar och pengar ska jag sedan leta efter nästa tuffa grej för, därför gillar jag byte - det är något annat då som tar kamerans plats. Hade gärna tagit en fin Omega Chronograph automat eller mekanisk i byte om den är äkta så att säga. Men vi får kolla upp detta. 

Postat 2015-03-22 10:46 | Läst 654 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Några bilder tagna med min SWC

För några dagar sedan framkallade jag lite bladfilm 4x5 samt också några rullar 120-film. Kameror jag använt är främst Hasselblad SWC. Men även en vanlig bladare har använts. I dag scannade jag negativen på en Canoscan 9000F. Så det tar lite tid innan man kan lägga fram det analoga. Det måste helt enkelt ligga till sig lite grann. 

Postat 2015-03-21 21:49 | Läst 564 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Både stor och mellan denna helg.

Denna helg har det blivit fotografering både med storformat 4x5 samt också med mellanformat 120 film och då Hasselblad. Det har varit bra ljus i helgen, men det har samtidigt varit kalla vindar som blåst. Det är svårt att fotografera storformat när man ska vara under ett skynke för att ställa in skärpa och bilden när det blåser mycket. 

Nu framöver ska jag även släpa ut den här mackapären Sinar F2 8x10 tum, där bladfilmens negativ blir lika stora som en vanlig musmatta ca. 20x25 cm. Här kan man se detaljer på ett helt annat sätt. Att fota storformat är mycket slit för en liten bit. Men det är roligt och man känner sig avkopplad när man står på ett ställe och inte jagar runt med en vanlig kamera. 

Där stativet ställs får man hitta motivet med andra ord. 

Trevlig dag i dag

Vädret i Växjö klockan 07.30 denna tisdagsmorgon
100ASA, 1:125 sek, bl 5,6-8 /beroende på om du står i skuggan eller i solen. 

Postat 2015-03-17 07:31 | Läst 646 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Blöt asfalt som luktar just så där gott.

Jag älskar dessa vårdagar och väntar bara på att gruset ska börja sopas upp. Jag har nämligen ett starkt minne av när jag var liten då jag och min bror fick varsin tioväxlad cykel. Jag fick en blå Crescent tioväxlad med bockastyre och lädersadel. Min bror fick en mintgrön. De var så otroligt vackra. När vi skulle hämta dem i cykelaffären, Monark i Växjö var det just denna tid, sopbilar som sopade upp sand mötte oss och det hade kommit lite vårregn men som hade torkat upp, en som har känt lukten av vårregn och asfalt vet precis vad jag pratar om. 

Detta är mitt absolut starkaste vårminne och detta vårminne och denna lukt av blöt asfalt och sopbilar som sopar upp grus kommer årligen tillbaka till mig. Vet inte hur liten jag var men det var väldigt många år sedan. 

Jag förstår de som gillar att cykla, som verkligen gillar sin cykel. Jag har fraktat mig runt på en gammal gubbeskeppshult hela året med en väska utefter pakethållaren. Helt jävla underbart. Problem dock med växlarna då det varit för kallt. Har fått rulla in cykeln i hallen på kvällarna. Men det har det varit värt. 

Att cykla är frihet på hjul

Postat 2015-03-15 09:55 | Läst 616 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa