Morgan Larm Fotograf

Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

När skogens rätta ansikte visar sig

Jag gick en runda med min hund och rätt som det var knäcktes en gren i skogen. Jag stannade upp och fick se något som jag inte tidigare skådat. Ett troll hade satt sin nakna rumpa på en sten, jag blev så närvös så jag vågade bara knäppa av en bild snabbt. Annars skulle ingen tro mig. 

Postat 2015-11-27 20:00 | Läst 448 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Att fotografera är att leva, att andas, att känna

Här ett antal bilder, redigerade lite och vissa inte alls. 

Postat 2015-11-08 23:11 | Läst 492 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Jag är beredd, vintern kan komma!

I dag vaknade jag upp till rösten från vinden, ekarna bockar sig och allt är grått, hösten är väl snart i vinterns gap kan jag tro. Men på något sätt känns det ovanligt nog helt okey. 

När hösten och nybörjarvintern närmar sig känns en sommarbyggnad som den här Campingrestaurangen väldigt öde, eller snarare den är öde just nu. Bilden är tagen för flera år sedan i det lilla samhället Norje Boke i Blekinge. Långt innan alla långhåriga hårdrockar vallfärdade tillsammans med alla andra för att lyssna på gitarrernas och trummornas berättelser.

Men på något sätt känner jag mig beredd för en vinter och jag hoppas att jag går in i mörkrummet som jag snackat om att göra så att det händer något. Men vi får väl se,,,, vet nämligen inte hur jag ska göra. Jag gillar att fotografera med storformatskameror. Det är inga problem. Problemet kommer sedan. Vad ska jag sedan göra med negativet? 

Jag är en person som gillar att fotografera, framkalla filmen men helt otroligt lat i mörkrummet även om jag varit där väldigt mycket. Vad gör jag med ett negativ, eller en bladfilm noga räknat. Ska jag ta striden i mörkrummet, skaffa mig en 4x5 förstoringsapparat, köpa kemi och papper och jobba eller ska jag skaffa mig en scanner i stil med Epson V850 och scanna bladfilmen. Klarar scannern av att få fram det jag vill få fram ur bladfilmen. Jag menar dessa bilder jag har här är scannade på min Canoscan 9000 F men jag vet inte om jag är så nöjd med den scannern. 

Visst är det en Grym båt. Älskar havet men bor i inlandet.... Hur fan blev det så? Sedan säger många att om jag skaffar en riktig digitalkamera så kan jag fota av bladen också, på så vis slipper jag blasket i skålarna, spar in pengar för fotopapper och kan få en snabbare överblick över vad som är bra och vad som är skit. Fan vad svårt att välja - ska man gå på känslan eller ska man gå på det bästa för ekonomin och för tiden. Vad skulle du själv göra?

Att gå på en brygga, känna lukten av tjära och se de vackra formerna, som båtarna har alltså är kardemumma för själen. 

Kvällsljus som blir så målande får en rogivande nyans när det gäller svartvit. Och jag gillar det så ofantligt mycket bättre. Jag är av den stammen att jag gärna tittar på gamla svenska svartvita skräpfilmer bara för att se dessa i svartvit. Eller en klassiker som - Härifrån till Evigheten. Wow! 

Vad tog de gamla Helly Hansen vägen, hade en orange som barn. Nu ser jag inte dessa nån gång och helt plötsligt sitter mannen med kulttröjan nummer två på sig. Kulttröjan nummer ett är självklart Pippis vita randiga häftiga tröja. Den är bäst alltså. 

Vädret i Växjö i dag den 8 november klockan 11.01

1:60 sek, bländare 5,6 / 100 ASA

Postat 2015-11-08 11:07 | Läst 562 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotografering är inte bara att ta bilder

Lördag förmiddag, regnets spår fyller marken och fåglarnas kvitter berättar en historia för oss som vi som bara ser en fågel upplever som kvitter. Kanske lite som politikernas kvitter låter, det är inte så lätt att förstå dem heller. Nog om det. 

Jag har mer och mer börjat se på olika bilder av fåglar och blir mer och mer imponerad av hur vackra de faktiskt är. I vår fotoklubb har vi en man som heter Ove som är mer än fylld av kunskap både om fåglarna, men även om livet runt omkring dem, när han visar bilder och skriver lite om dem blir det väldigt intressant. Inte så jag blir en fågelmänniska, snarare en fågelskrämma då de flesta fåglar flyr då jag går fram. Men jag gillar bilderna och kunskapen om dessa vingprydda varelser. 

Att fotografera innebär så ofantligt mycket saker förutom att kunna sin kamera, sin utrustning. Man måste ofta kunna sin omgivning, sitt motiv också och hela tiden ligga på helspänn för att liksom en jägare inte snava på avtryckaren på fel ställe. Det och just att det är så många olika fotografer är magiskt häftigt. 

Under min tid när jag arbetade nu senast i en fotobutik kom det vid upprepande tillfällen in olika kvinnor som började titta på kamerorna, de tog upp en systemkamera och lade den vant i sin hand. Just hur en människa tar upp sin kamera och hur han eller hon börjar småplocka med den med sina ögon och sina händer gör att man känner igen en som tidigare jobbat med snarliga grejer. Ni förstår nog vad jag menar. 

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag fotograferade förr, när jag var yngre innan jag blev mamma. Ett lite trevande svar och ja, detta svar har jag hört så otroligt många gånger förr av kvinnor i ca 40-60 års åldern. När jag bodde själv innan jag gifte mig och fick barn.

Och inte hade tid för dig själv längre

Ja, hur visste du det?

Du är inte den förste, inte den siste heller. Vilken kamera hade du?

En Nikon, eller en Canon, eller en Pentax, här var svaren lite olika men tydligt var att de visste vilket kameramärke de hade haft. Men inte vilken modell i det märket. 

Nu har barnen blivit så stora, flyttat hemifrån och jag har länge, faktiskt under många år längtat till att gå tillbaka till min kamera. 

När de köpt sin kamera har de börjat leva igen, jag menar inte att de inte gjort det tidigare. Men det är så otroligt många kvinnor som lägger allt åt sidan för att de har annat att göra i några år. Min fru är likadan och jag har fått fota i alla år men inte hon. Jag har helt enkelt inte fattat att hon slutat då tid inte har funnits, jag har ju haft tid? 

Det är först nu när jag sålt åtskilliga kameror till kvinnor som fått tid över som jag inser att jag själv varit en man som inte gett tid över till min fru att fotografera, faktiskt först nu när jag skriver ner detta inlägg. Pinsamt...Hon har sagt att det inte är lika kul, men vad menar hon, handlar det om tid? 

Ta tillvara tiden och gör något bra av den,,,,

Lördag morgon klockan 09.03

Vädret i Växjö vid denna tid är: 1:15 sek, bländare 5,6 med ASA 100

Postat 2015-11-07 09:08 | Läst 577 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa