Morgan Larm Fotograf

Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

Testa Fujifilm X100T med mina sk. Dogwalk..

Bilder som jag oftast tagit med mobilen då jag rastar hunden har jag kallat Dogwolk och det är det samma som dåliga mobilbilder som är överarbetade i mobilen och upplagda på min Facebook. När väl bilden ligger där slänger jag bilden så att jag inte får för mig att längre fram göra något med den bilden. Nu när jag skaffat en Fujifilm X100T så kanske den får följa med mig istället. 

Då jag inte såg riktigt när jag ställde in kameran trodde jag att jag körde på ca 1 sek. och bländare 2 men det visade sig att bländaren stod på A och att slutartiden stod på 1 sek ca. Lite suddigt men jag får väl då säga medvetet suddigt. Det är nämligen skillnad på en suddig bild och en suddig bild. 

Jag höjde ISO till 800 och har svart inställt på kameran, vet ännu inte alls vad jag tycker om denna. Vi får väl se vad som händer. 

Kommunen satte upp nya gatulampor, det slutade med att vägbanan syntes mindre och att cykelbanan inte syns alls. Det som är mest intressant är att de säkert inte varit där på kvällen för att se hur det blir. Hade de varit det så hade de genast satt upp mer lampor. 

Jag saknar vattnet, havet, det vilda vattnet som sveper in över strandkanten. I Växjö är det bara sjöar och känslan för vatten försvinner. Det är tur att jag ofta är i Blekinge på sommaren. Främst då runt Norje Boke, Sölvesborg, Hällevik och däromkring. 


N
i kommer väl ihåg det om suddigheten jag sa i början av bloggen, Svärtan som intagit bilden och drakhuvudet nedtill höger och den långa myrslogstungan. Näsborren och ögat och håret på huvudet. Fantasin jag har är det inga fel på. 



Postat 2018-03-12 22:14 | Läst 305 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Några testbilder med Fujifilm X100T och lite annat snack!

Varit ledig i helgen och rensat ut lite möbler i min morsas lägenhet, hon ska byta äldreboende. Det finns en på det boendet som är över 90 år och som börjar bli mycket gammal och trött - även denna kvinna måste flytta till ett nytt boende. Allt för att boendet där min mamma är ska göras om till seniorboende. Ja,, det är nog inte lätt att bli gammal. Hoppas att man har någon som tar hand om en. Kommunen lär inte göra det. 

Håller fortfarande på att gå upp och ner i mitt arbete med kameran. Som analog fotograf har jag mycket svårt för att ta till mig det digitala. Jag vet - gnäller på ganska mycket men det är så mycket med det analoga jag gillar. Som att öppna kameran, sätta i en film. Stänga luckan och ta några bilder så att räkneverket hamnar på nollan. Känna att kameran är klar att använda så att säga. Självklart kan man göra det med en digitalare också. 

Att fotografera digitalt handlar inte bara om kameran längre, en dator måste till. Jag skaffade en Epson V850 som kom hem i veckan från "Scandinavian Photo", sista gången jag beställde något därifrån. Vi lämnar det därhän tycker jag. 

Man måste också ha en dator som ska fungera och det är där jag nu måste uppgradera mig. Hade hellre velat köpa något trevligt i kameraväg. Men digitalt kräver dator, program och en massa utöver själva kameran. Jag är väldigt glad över min skanner som jag köpte och när den väl är igång så blir det nog bra. Just nu kan jag inte läsa in Silverfast som följde med. Får kolla upp detta. 

Det är fint med snön, men jag hoppas att den försvinner nu. Jag är ingen människa som har någon nytta av det vita täcket som fyller marken jag står på. Kan förstå de som är duktiga och tycker om att åka skidor men för mig är vinter kyla, is och bara kallt. 

Bilderna tagna idag med min Fujifilm X100T (den svarta modellen) som jag tycker är snyggast! Men de flesta verkar gilla den cromade modellen mer. 

Postat 2018-03-11 17:40 | Läst 290 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

50-Årskrisen blev början på One Yeard Skägg!

Träffade en gammal kille som tidigare varit med i samma fotoklubb som mig, som när vi snackade började berätta om att han nu när han fyllde femtio år köpte sig en ny bil. En fin BMW som kostade snuskigt mycket pengar - i samma stund sa han att han fyllde ju femtio och han var verkligen värd detta. Jag å min sida fyllde femtio år i oktober 2017 och inför semestern sa jag att jag skulle låta bli att raka mig och låta skägget som jag redan hade vara ännu mer stökigt. Det är semester och då vill jag verkligen låta skägget växa. Sagt och gjort. Den fjärde augusti bestämde jag mig för att försöka göra "One Yeard skägg" vilket innebär att inte raka sig alls på ett helt år. Bara låta det växa helt enkelt. 

Jag har nu haft skägg sedan den fjärde augusti och ska alltså om jag klarar av detta inte raka mig förrän den fjärde augusti 2018. Då ska jag egentligen inte heller raka mig utan jag ska då kontakta en som är duktig på att klippa skägg och den personen ska då lyfta fram ett skägg som passar mitt ansikte. Hur det kommer att se ut eller om jag klarar av det återstå att se. Men jag har kommit så här långt iallafall. En kanske galen femtioårskris men inte så dyr som en BMW så min fru är nog nöjd ändå. 

Jag fotograferar med fel öga, jag fotograferar med det vänstra ögat från mig sett eller det högra som ni ser rakt på bilden. Ser på bilden att det är lite mer stängt, Är det sökaren som gjort ögat så som det är eller ser jag verkligen ut så. Ett större öga för att leta motiv, ett mindre som passar sökaren och justerar slutaren och bländaren, innan fingret trycker ner och tar bilden. Alltså ett utseende som gjort för att stå bakom kameran. 

Finns det några som känner igen sig i att göra "dumma" saker när ni fyllt femtio år. ;) 

Postat 2018-03-11 01:29 | Läst 335 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är jag för analog för att bli digital?

Jag har en hund som jag är ute och vandrar med, under tiden så tar jag lite bilder. Började att fota dessa med en kass mobiltelefon, men har nu gått över lite till att fotografera dessa bilder med en Fujifilm X100T. Digitalt, jag som alltid fotograferar analogt annars. Det känns ovant, inte så kul men kanske helt okey. 

Från början tyckte jag att min Fujifilm som jag skaffade nu fyra år för sent var helt kass. Men jag tror nog att jag helt enkelt måste vänja mig (lära mig) hur kameran fungerar. Det är ju trots allt APS-C sensor och 16 MP så det borde ju inte vara extremt dåligt. 

Vidare har jag nu skaffat mig en Epson Scanner V850 för att scanna mina 4x5 och mina 120 filmer, men det verkar vara ett helt äventyr att komma igång. Min gamla bärbara dator verkar inte ha så mycket övers för att vilja hjälpa till att ta emot mitt Silverfast 8 SE PLUS som följde med och i1 Scanner som följde med verkar skitsvårt att få till. Kan troligtvis för lite engelska för att förstå hur jag ska göra här. Kanske inte för inte som jag valt att fotografera med film och framkalla i D76. 

Kanske byter jag bort kameran mot något lättare, kanske mot en Mamiya RZ 67 Pro II utrustning eller en 4x5 Field eller något sånt. Något lätt att arbeta med helt enkelt. 

Postat 2018-03-11 00:47 | Läst 285 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera