Mina egna ord, mina egna åsikter, mina egna bilder samt lite annat snack också.

Nästan öken alltså!

Kan jag sätta en sån rubrik till mitt blogginlägg?

Handlar fotografering om bilder, eller handlar fotografering om teknik, prylar och är det antal prylar som sätter ett kvalitétsbegrepp, en kunskap på fotografen. 

Kan man med andra ord vara en duktig fotograf om man bara använder en enkel, billig kompaktkamera som kostar några hundringar, när är man fotograf? 

I dag gör prylen människan känns det som. Dagligen läser vi i fotomedia att det kommer ut den ena grejen efter den andra och att det nu blivit si och så mycket bättre. Det som inte hänger med är just vad som händer med bilden tycker jag. Då menar jag inte arbetet med att förfina, förvränga eller fördärva bilden i exempelvis något bildbehandlingsprogram. 

Är tekniken och prylarna viktigare än bilden, hur länge är bilden intressant för dig som fotograf, hur många "snarlika" bilder har du av just den bilden och vad gör du med ditt "överflöd" av bilder som du inte använder. 

Mitt mål med att fotografera är att skapa minnen, och jag är nog en person som haft det mesta inom det analoga både som samlare men även som brukare. Men det har aldrig varit så många prylar som i den digitala fotoeran. Den har formligen exploderat och värdet på begagnade kameror som är några år gamla är näst intill ringa även om säljaren tror att de kan få ut så ofantligt mycket pengar för dem. 

Förr pratades det om vilka filmer som kommit ut, men ofta var jag i alla fall en trotjänare och köpte det jag alltid använde, T-Max, Tri-X och fuji då jag fick dem billigt. Men i dag pratar man inte om filmen, alltså minneskortet. Även om utvecklingen där är helt enorm. Ofantligt mycket information som får plats på ett litet kort. Vad tog 12, 24 och 36 bilder vägen. Eller när Agfa sålde film med 24+3 bilder extra i en dubbelpack. Här fanns sex bilder att få med ytterligare. Hade man tur kunde man få med 37 eller kanske rent av 38 bilder på en rulle om man laddade den på rätt sätt. 

STOPP!

Vad sysslar jag med här. Jag är en person som skriver ner tankar jag har och som bara låter mina fingrar skriva ner eller trycka ner de tangenterna som minnet säger till dem att trycka ner. Jag skulle skriva en blogg för att lyfta fram att man borde göra mer inblick i den analoga världen som öppnat sig mycket nu i samband med att kameror i den analoga världen blivit billigare. Du kan köpa en fin mellanformat, storformat 4x5 till mycket låga priser idag. Men problemet är att scanning av negativ film är extremt lite utbyggd. Visst  finns det scannrar som kostar en hel del, men för oss vanliga dödliga så finns det tydligen bara Epson V850 som den värsta maskinen. Men inget om hur bra den är någonstans. Vad händer...... Är inte bilden viktig!

Har tekniken slagit bort bilden i fotografering?

Inlagt 2015-11-05 07:26 | Läst 361 ggr. | Permalink
Jag har varit i den digitala världen i nästan 10 år nu och jag är på min andra systemkamera under den perioden, har nu en kamera som förhoppningsvis kan leva några år till. Jag tycker inte att det är så farligt. På den tiden när jag plåtade med film så bytte jag nog inte mer sällan. Jag tycker personligen inte att jag är särskilt teknikfixerad men när man ser vissa diskussioner om teknik här på FS så blir man ju lite förvånad ibland, vissa byter kamera som en annan byter skjorta... Men det är nog ett fåtal ändå. De jag känner i fotoklubben byter inte kamera särskilt ofta. Jag tror nog att de flesta är mer intresserade av bilderna än av tekniken bakom ändå.
Svar från fotomojje 2015-11-05 09:25
Självklart Stefan så finns de fotografer som dig som har ett kamerahus, en kompakt, fyra, fem objektiv och sitter nöjd med det. Sedan vet jag också att du är duktig inom bildhanteringen så som du också var inom det analoga mörkrummet. Men jag känner att bilden många gånger har kommit i andra, tredje hand.

Tittar vi t ex på Fotosidan som vi kan ta som exempel då jag är där och skriver denna blogg som efter detta kanske blir min sista? om Fotosidan inte gillar det jag skriver. Men Fotosidan är en annonssida för fotoprylar om man ser förstasidan. Man kanske borde införa en analog avdelning, en bildsida och en tekniksida och sätta in stora bilder på första sidan. Som slumpas från olika medlemmars fotoalbum. Framförallt sätta bilden i fokus,,,, inte gömma den för all teknik även om tekniken är intressant så får den inte ta bildens plats.
Själv har jag köpt fler analoga kameror än digitala de senaste fem åren! Jag är nog inte så digitalt tekniskt intresserad även om jag tycker det är lite kul att följa med i det nya som händer på fotofronten. I dag är det ju inte ovanligt att man skjuter av 10000 bilder under ett år, det motsvarar ju typ 300 stycken 36-bilders rullar! Hur klarar man av ett sådant bildflöde, det förstår inte jag? Jag gillar det lite lugna fotandet som det analoga representerar, plåtar bara småbild p g a att jag bara har skannrar för det. Problemet för mig är att jag har svårt att motivera mig för att fota i vardagen, det blir mest på resor :(
Svar från fotomojje 2015-11-05 15:45
Hej Kjell Ekholm, kul att du lägger ett svar här inne.
Ja, idag kulsprutefotar man hur mkt som helst och sen går man hem, ladda in USB:et i datorn för att se VAD man fått. Nej, jag ska inte vara elak. Men visst är det nog problem för många att plocka fram godbitarna och slänga överskottet. Men varje människa måste finna sitt sätt att arbeta. Jag själv ifrågasätter mitt analoga fotograferande nästan varje dag, men kommer fram till att det finns inte så mycket annat än det analoga för mig. Det är det jag gillar. Jag menar alla konstnärer sprayar ju inte sina tavlor, vissa målar faktiskt med pensel.

Det viktiga är bilden, inte prylen, inte utrustningen. Det är bilden som man tar som är den som äras ska. Bilden stannar ju faktiskt tiden, det får man aldrig glömma.

mvh
Morgan Larm
klabbarpan 2015-11-05 15:52
Hur man fotograferar i den digitala världen hänger nog mycket på vilken bakgrund man har. Själv är jag van vid att sätta kameran på stativ och planerna mitt fotograferande, något jag har med mig från den tiden man var tvungen att tänka på att antal exponeringar styrde priset för film och framkallning.
Svar från fotomojje 2015-11-05 23:58
Visst är det så Stefan.
Hej Morgan!
Jag är lite oklar på vad du är ute efter, eller vill säga. Likaså är jag tveksam om varför jag sitter här och försöker att kommentera, så vi är i samma båt, tycker jag.
Beträffande utvecklingen på kameraområdet så anser jag nog att vi får gilla läget med glädje och förnöjsamhet-
Jag var med på rullfilmens tid då t ex kanske bara hälften av de 36 diabilderna var så korrekt exponerade att de var användbara i mina ögon. Den andra hälften kunde man inte göra något åt, punkt och slut. Nuförtiden har man inte det
problemet. Med en digital kamera kan man "chimpa" och upptäcka alla tänkbara problem och rätta till dem i realtid -
och framför allt - en extra bildrutas kostnad är lika med noll. Småbildsfilmens värstingar var på 1600 Iso max. Visst
gick de att pressframkalla två eller tre steg, men då är vi ju inne på teknik som du verkar tveksam till.

Anledningen till att många överger sina gamla digitala kameror och jagar efter nytt är att de hela tiden blir bättre och idag har bättre upplösning än rullfilmen och att ljuskänsligheten nu är uppe i 50.000 ISO eller mer. Fördelarna är ju självklara.

Sedan är ju frågan hur mycket kamera man behöver. De nya mobilkamerorna räcker ju gott och väl till för vanlig vardagsdokumentation, men om man vill nå lite längre?
På mobilfronten sker ju också samma jakt efter nytt som du beskriver. Det gäller för övrigt en mångfald tekniska
ting, allt från bilar till ismaskiner och kaffebryggare t etc.

Se kameran som ett verktyg för att få fram den "bästa" bilden rent tekniskt, Sedan är det ju inte kameran som tar bilden utan det är fotografen som gör den.

Hälsn/SoL
Svar från fotomojje 2015-11-05 23:58
Förstår vad du menar men det är just det analoga jag gillar. Gillar att mäta ljuset, gillar att plocka med filmen likt en som röker pipa. Gillar att framkalla filmen och klippa ner negativen och gillar att pressa filmen och se vad det bär hän. Kodak har en T-max med asa 3200 som är mkt bra. Men framförallt gillar jag kornet i bilderna. Har fotat mycket digitalt och även jobbat som fotograf, varit kamerasamlare och tycker att det är roligast att fota analogt. Vi är ju olika som människor, fotografer och tur är väl det.

Tack för ditt inlägg.

Ja, det är alltid svårt att föra fram vad man egentligen vill. Jag hade ju tänkt prata om scanner men det blev detta i stället, fingrarna löpte amok över tangentbordet och jag kunde inte hindra dem. Så kan det bli.