Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Ganska exakt en vecka sedan... - och förklara detta om ni kan

Egentligen är det ganska onödigt med en rapport om Fotomässan, den var ju redan för en vecka sedan, men även för att rätt många har rapporterat förtjänstfullt om evenemanget. I stora drag håller jag med Per H:s eminenta sammanfattning om tillställningen (någon liten avvikande uppfattning unnar jag mig...). Tog dock en del foton så några av dem får se dagens ljus här, trots allt.

Mitt tänkta program i korthet: - 1) N-montern för att ev få hjälp med ett D600-problem. 2) Träff med Dagnys-fotografer, om några dyker upp. 3) En förbestämd träff med vänner*. - Sedan prioriteringarna för min del: 4) Insupa den allmänna atmosfären på mässan. 5)  Fotoutställningar. 6) Bokmontrar. 7) Teknik- och prylmontrar om tid finnes över. - Slutligen: Middag hos våra *vänner som båda råkar hysa ett stort intresse för fotografi, den ena parten kan nog betecknas som en riktig nörd sedan årtionden tillbaka.

Ni som inte orkar med mer text - hoppa direkt till bilderna!

Så här blev det: - 1) Missar 12-slaget, ingen träff med dagnysar. 2) N-montern; problemets orsak låg i "sk-t bakom spakarna". 3) En kopp espresso, Fotosidan bjuder. 4) Sammanstrålar med vännerna. Överläggning om hur eftermiddagen ska läggas upp. Fika en gång till, förstärkt med nyttigheter/onyttigheter. 5) Mässhallen; vi fyra beslutar att skiljas åt, var och en väljer sin egen rutt. Själv startar jag med Mattias Backströms utställning om urbana miljöer. 6) Går förbi teknikstationen där man kan prova ringblixt. Fastnar där, det var ju inte meningen, inte ännu i alla fall. 7) Fler fotoutställningar, bland annat Rheborgs bilder, flera fotoskolor, Anna Clarén, Emma Svensson, Lauren Greenfield med bilder om utseendefixeringen (totalintrycket: sorgligt), några fotoklubbar (bl.a Midsommargårdens fotoklubb med några bekanta namn). 8) Mitt sällskap kallar, vi ska dra vidare. Överläggning igen. Är vi verkligen färdiga? Nej. Hur mycket mertid behöver vi? Det blir 45 minuter till. 9) Biofotos fina naturbilder. Ser återigen några av de utställningar som jag redan har sett, bland annat den om Kristian Gidlund (Emma Svensson). Sedan blir det Peter Gerdehag. 10) Inköp av EN bok. 11)  Återsamling. Den stora föreläsningssalen, en väldig massa människor går in där. Vad kan det vara? Aah - Peter Gerdehag  som berättar om sitt projekt med Kokvinnorna och Hästmannen. Efter någon sekund har vi lagt beslag på några av de sista platserna i salen. 11) 40-45 min senare tumlar vi ut från salen och en god middag väntar hos vännerna. - En TREVLIG DAG på alla sätt, men alla teknikmontrar missade jag i princip helt.

.

Min första bild från mässan. Lade inte märke till vilket företag det handlade om utan såg endast "bilden".

.

Vid Fotosidans monter. Espressomaskinen är så där lagom långsam så att det aldrig kan bli någon lång kö (folk ger upp...).

.

Det första uställningsstoppet, Backströms urbana miljöer.lång kö (tålamodet hos de köande tryter).

.

Den där ringblixten.... här fastnar jag.

.

Per "Otten" ertappar mig där fast egentligen var det lite senare. En svartvit bild behövs dock just här.

.

                     

Mina modeller är ju på vift så monterpersonalen får ställa upp. Hmm, med viss tvekan tror jag... Sedan blir det ombytta roller.

                    

Sedan var det dags att gå ut ur bilden. Tillbaka för en bild till, men det ser ut som blixtfunktionen inte fungerade (?), jag gillar den där skuggan lite ändå....

I bilderna ovan fick jag möjlighet att ägna mig åt lite retusch som jag lärde mig på en kurs. Försiktighet var honnörsordet vad gällde porträtt, fick vi höra (spelar ingen roll här, bilderna är ju så små så ni inte kan se något ändå). Det mesta fixandet i bilderna ovan behövdes dock för att ta bort skarven på väggen, den växte nämligen ut från huvudet på fotoföremålet och det kändes inte så "professionellt" (hade jag varit Corbjin så hade det väl varit ok...). I första bilden klippte jag bort skarven, i den tredje bilden fick den vara kvar.

.

Många fotoutbildningar på plats, det märks. Här Jönköping. Jag gillade vad jag såg! Ett bra totalintryck!

De som gnäller över Instagramgenerationen kan nog slänga sig i väggen. Väldigt mycket ungdomar/unga vuxna håller på med foto. Återväxten är tryggad.

.

En studsmatta där någonstans. Ingen hoppade just nu.

.

Action var det däremot med äventyrscyklisterna! När jag gick förbi första gången tänkte jag att här stannar jag inte - jippo - alldeles för mycket folk - alla fotar ju det här - dittan och dattan annat fel - och så "åkte jag dit" i alla fall lite senare. Trångt var det, inga bra platser att se på spektaklet, ännu mindre för att fota - men njaa, det var ju kul! Håller alltså inte alls med Per H som längtade efter catwalken med modeller. Variation förnöjer! Förresten verkar det som FS-bloggare verkligen avstod från att fota dessa killar, har nog sett bara en blogg med bilder på dem.

:

.

Skärpedjup. Vad gör man som monterpersonal om det inte finns någon trängsel vid montern... fotar förstås!

.

Ett av två ställen där jag tyckte det var mycket folk: Emma Svenssons utställning om Kristian Gidlund. Bilder och hans texter insprängda bland bilderna gjorde ett starkt intryck, extra mycket nu när han inte finns med oss längre. Lyssna på hans sommarprogram!

.

Vad vad det här nu? Mat mat mat men varför... minns inte.

.

De underhållande och  gripande berättelserna om kokvinnan Britt och hästmannen Stig-Anders målades upp av Peter Gerdehag.

.

Sedan var det slut. Man kan förresten få en del griller i huvudet på en sådan här mässa....

.

Kvällens diskussionsämnen vid middagen: 1) (Rubriken: förklara detta om ni kan) Hur uppstår ett fenomen som det i bilden ovan (tog bilden med RX100 strax före middagen)?  Infrarött ljus? Ögat kunde inte registrera den uppåtgående lågan. Middagsmaten fick vänta ett tag.... Flera olika kameror åkte fram och det fotades, resultatet blev förstås olika med olika kameror/exponeringar och fotografer och om lågan syntes eller inte i bilden blev ett samtalsämne utan svar på varför... 2) Vad tyckte vi om Fotomässan? 3) Publicering av bilder på Internet, framförallt de foton där (oftast) för en själv okända människor figurerar, utan att fotografen har hämtat tillstånd för publicering. Etik. Moral. Konsekvenser. Ansvar. 4) Livet.

.

HÅLL UTKIK FÖR NÄRMARE INFO OM KOMMANDE DAGNYS-FIKA (7/12), annonseras i några BLOGGINLÄGG och i DAGNYS-GRUPPEN (Fotosidan)! Ytterligare info kommer i FB-gruppen DAGNYFIKA.

OBS! PLATSEN FÖR FIKAT KAN TÄNKAS BLI EN ANNAN ÄN VANLIGT.... 

.

Inlagt 2013-11-30 19:33 | Läst 1902 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag har säkert inte läst alla bloggar om mässan. Men den här var den mest dynamiska tycker jag :-) Just så där rörigt tycker jag själv det är att gå på en stor mässa. Fast det är längesedan sist. Bilderna är ju roliga, speciellt fina tycker jag att färgporträtten är.
Svar från RHelena 2013-12-01 23:02
Tack ska du ha!
Själv har jag aldrig varit på denna mässa utan att ha fått känslan att det gick inte att ta in "allt" denna gång heller. Lite beglagligt för man betalar ju ändå en hel del som inträde.
Ringblixten blev jag förtjust i, den lär vara bra för makrofoto också.
Första bilden är ju fenomenal från mässan och porträtten fina. Jag gillar det omtumlande intrycken i ditt inlägg som verkligen ger en glimt av allt man kunde se och uppleva på mässan. Den sista bilden blev läcker och man blir ju sugne på att experimentera med eld.
Hälsningar Lena
Svar från RHelena 2013-12-01 23:08
Tack Lena! Nog fanns det en hel del att uppleva på mässan. Som det också framgick ovan så föredrar jag fotoutställningarna i första hand på denna mässa varje år. I år tyckte jag att något hade blivit sämre lokalmässigt med utställningarna, kan inte riktigt sätta fingret på vad det var. Men annorlunda blev det än tidigare och det hade inte med själva utställningsbilderna att göra med.