Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

En oas utanför stan....

Kortturer strax utanför stan skulle man vilja göra många fler än vad det brukar bli av med, men igår var det dags! En tur till den underbara oasen bara ett stenkast från stan - Linnés Hammarby. Vi vill egentligen pricka in tiden när blåsipporna blommar för vårt årliga besök. Nu var det förstås för sent för sipporna, men och andra sidan är det lite varmare nu när vi har kommit in på senvåren. Inte helt fel om man vill sträcka ut sig på en medhavd filt, till exempel bakom Linnés lilla undervisningshus uppe på kullen, strax bakom gården. En kopp kaffe från termosen eller från fiket rekommenderas också!

.

Vi tar en baklänges väg in denna gång.

.

Humlegården strax utanför den inhägnade gårdsmiljön. Humlegården har utökats till att uppfylla de krav som ställdes på storleken på en humlegård 1442 - varje bonde skulle ha minst 40 humlestörar! Just här var humlegården mycket större än så på 1600- och 1700-talen.

.

Rofyllt...

.

Sidobyggnaden med torvtaket inrymmer en liten fin konstutställning.

.

Oj vilken kakelugn!

.

Maria H:s lågmälda tavlor med botaniska motiv passar väldigt fint in i denna miljö.

.

Forfarande får vi njuta av den skira vårgrönskan - vårens bäst tid... Kanske årets bästa tid...?

.

Det lilla huset uppe på backkrönet, bakom gården.

.

Maskrosor som vårblommor får också sin plats här.

.

Gården söderifrån.

.

Nu ser vi oss omkring på annat i Hammarbys närmiljö:

En nysnickrad gärdesgård; det är kanske här fårsläppet ska bli av om några dagar?

.

Söder om Hammarby finns en by, Edeby, med ett fåtal bostadshus. Ett par av husen har många år på nacken.

.

En bekant flagga i ett fönster.

.

Det här känner jag också igen; vi gjorde så här i vårt gamla hus där vi bodde många år sedan. Kanske gjorde laven lite nytta...?

.

Fotostunden över, hämtning på gång...

Information:

Linnés Hammarby

Lite mer...

Varför inte en ridtur i dessa vackra omgivningar?

Edit: Hittade information om konstnären ovan-  så här skriver man om henne på webbsidan för Linnés Hammarby:

"Flora Adhelunda – Maria Hall
Oljemålningar av klassiska torpväxter som känns igen från Linnés Hammarby och Linnés Råshult. Vernissage 17 maj. Östra flygeln. "

.

Inlagt 2015-05-10 16:19 | Läst 4561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fint reportage.
Jag har fått tips om det där området men aldrig tagit mig tid att besöka det. Jag måste fixa det vid tillfälle.

mvh Tommy
Svar från RHelena 2015-05-10 16:39
Tack! Ett antal år sedan var man så gott som ensam som besökare på Linnés Hammarby, när man än kom. Idag är det annat, men mängden besökare är trots allt av sådan mängd att känslan av frid och lugn präglar stället. Ja, du måste göra ett besök här! Kanske en tur med motorcykeln...?
Har varit där en gång, men det känns som eoner av tid sedan, minns inte det minsta, så en uppdatering var bra!. Mossan i fönstren har jag svaga minnen av, man la dit den är vinterfönstren sattes dit på hösten och fönstren tätades med klisterremsor. Men så här års borde de väl vara utstädade?
Svar från RHelena 2015-05-10 16:49
Mycket har gjorts på Linnés Hammarby för att bevara gammalt och göra intressant information lättillgänglig för besökare. Denna gång lärde jag mig att Linné ägnade sig åt geologi också, men han hamnade lite på villovägar med sina teorier om den. Du ska absolut göra ett besök igen; skillnaden till det gamla är att man som besökare får numera betala, men summan är nog överkomlig. Och så kan man ta sig dit kommunalt också.
Mina minnen om mossa och tejpandet av fönstren är fortfarande ganska tydliga (80-tal)! Saknar inte denna syssla även om det kändes lite småmysigt då.
Håller med Tommy; fint reportage till en fin plats verkar det som!
Kort-turer gör Thomas och jag ganska ofta faktiskt i Sthlm och utanför. Kanske att vi tar oss tid för att jag inte behöver/kan/vill vara huslig hemma hos Thomas och han är det aldrig... :)

Må så gott!
Svar från RHelena 2015-05-10 17:14
Fördelen med att inte vara huslig är att man kommer iväg på ett och annat kul...

Det har varit på tal många gånger tidigare att fikagänget skulle kunna göra fler turer tillsammans, utöver kring Fågelkvacket eller till Arlanda. Det har funnits storvulna planer, över hav och gränser... De blir bara inte av för någon/några måste ha tid och intresse att börja fixa. Verkar svårt och därför fortsätter vi att bara prata... Kanske något sådant här som Linnés Hammarby eller liknande skulle vara en bra början?
Ett fantastiskt vackert ställe. Tänk, jag har inte varit där sedan jag gick i skolan. Renlav mellan rutorna har jag aldrig sett. När jag var barn fanns många människor på landet som använde innanfönster på vintern. Bomull var det vanliga mellan rutorna då.
Svar från RHelena 2015-05-10 17:17
Vackert är bara förnamnet... Men du har varit där och det är ju bra för antar att du inte kommer hit i första taget något mer. Skulle du komma till Sverige så står väl så mycket annat på programmet också.
Antar att bomullen ersatte laven rätt länge sedan och sedan försvann ju den här typen av fönster i stort. Fast som synes - man ser dem ibland fortfarande!
Härlig utflykt om än utom de små blå!
Ha det fortsatt fint i vårsolen!
Svar från RHelena 2015-05-11 22:01
Jag får satsa på nästa år för att se blåsipporna. Och andra sidan lyckades jag se massor med sådana i Blekinge någon vecka sedan!
Trevlig fortsättning även om det nu lär dra ihop till regn och rusk....!
Ser verkligen mysigt ut på dina bilder!
Svar från RHelena 2015-05-11 22:01
Ett besök här rekommenderas!