Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Konstruktiv kritik?!

En febril aktivitet råder bland bloggarna här. Det ska visst numera vara två-tre-fyra inlägg per dag. Vad har hänt? Domedagen härmar sig? Spamdebatten pågår på sina håll. Själv har jag för avsikt att leverera dagens enda inlägg. Ämne: konstruktiv kritik i bildpooler.

Fick ett tag sedan syn på en kommentar angående en bild jag själv hade lämnat en kommentar om. Min kommentar gick ut på att lyfta fram det jag gillade i bilden, men även det som hade kunnat göra bilden bättre, i mitt tycke. Bortsåg helt från lutandet som inte var särskilt kraftigt och som fotografen hade själv ursäktat sig för, han hade inget verktyg att redigera bilden med. Motivet var från en anrik svensk industristad, tegelfasader mot en vackert blå himmel.  

Citat - hela kommentaren: // Betyg: 1 Totalt meningslös bild. Vad är motivet? Var är spänningen? Lutande vinklar överallt. Jag satte 1 i betyg eftersom 0 inte finns. // Citat slut.

Vad tycks? En retorisk fråga, ni behöver inte svara just på detta, skulle tro att de flesta anser att kommentaren är bortom  allt vad som kan kallas för konstruktiv kritik, utifrån riktlinjer här på FS. Men vad gör man själv om man råkar ut för den här typen av kommentarer? Negligerar? Försvarar sig? Plockar bort bilden i tysthet? Ger en lika "konstruktiv" kommentar tillbaka till "muntergöken", givetvis om någon av hans/hennes bilder? Anmäler till FS ansvariga? Symptomatiskt nog visar inte vederbörande något självporträtt i sin profil. Tveksamt om ens namnet är riktigt.

Har plockat fram en liknande egen bild som illustration, fotad något år sedan i London. Lutningen i min bild är kraftigare än i den ovannämnda bilden. Lägger dessutom upp en korrigerad bild också, för säkerhets skull...

Ser nu att jag kanske tog i när jag rätade upp bilden. Blev det för mycket eller är det möjligen bara en synvilla när man ser båda bilderna på samma gång här?

 

 

Inlagt 2010-11-23 23:13 | Läst 3235 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag önskar att jag hade fått den kommentaren på någon av mina bilder. Då hade jag svarat tillbaka: "Mitt syfte var faktiskt att bilden skulle framställas som helt meningslös. Och motivet ska vara otydlig och spänningslös. Kul att du tolka bilden exakt som jag ville." :-)
Svar från RHelena 2010-11-24 11:18
Varför inte! ;-)
Tyvärr är det nog så att dom flesta som kommenterar bilder här på FS ser bara till det perfekta i bilderna. Det är inte många som just ser och tänker bild med känsla, kanske finns det fotografer som lägger upp bilder med innehåll av känsla och tanke istället för att bara försöka göra alla glada med perfekta bilder. -Vad är den perfekta bilden för dig tex!?..Du kanske tycker att den nedre bilden av dina två är bättre än den översta bara för den är mer upprätt men förändrade du känslan i bilden genom att räta upp den!?...-Blev den mer innehållsrik!?..-Vad ville du visa med din bild!?...Det här är en diskussion som kan eskalera i oändlighet men jag ger dig ett plus för att du vågar ta upp ämnet...
Svar från RHelena 2010-11-24 11:32
Har förstått under en tid här på FS att "bilden" av vad en perfekt bild inte går att definiera så lätt, om det ens går. Själv lutar jag nog åt hållet att känslan betyder mången gång mer en den tekniska perfektionen. Dessvärre kan det bli så att den känsla man tror sig förmedla inte säger något för en annan. Varför det blir så kan bero på fotografens skicklighet, men likväl kan det faktiskt handla om betraktaren och dennes förmåga att se, läsa av, känna av bilden. Därför tycker jag att tillplattande kommentarer av denna art är egentligen helt utan värde och inte ger något till den som har tagit bilden, faktiskt lika lite som vissa enbart lyriska kommentarerna om hur perfekt allt är med en bild. Fast det sistnämnda kan vara ganska skönt för själen förstås! Ja, säkerligen ett återkommande ämne, detta...
Hej Rauni. Det finns så många förståsigpåare på Fotosidan så ibland nästan ramlar jag av stolen.
Sedan det där med att ha poäng har jag skrivit ett särkilt debattinlägg om.

Jag har själv varit med i så många juryuppdrag så jag vet hur svårt det kan vara bedöma andras bilder.

Därför borde poängsättningen bort den fyller absolut inte något på Fotosidan.

Häromdagen läste jag en kommentar om att om denne kille enbart fick en kamera och komma iväg som krigsfotograf skulle han kunna ta samma bilder som de som visades från Reuter.

Jag gick in på han sida. Då hade han två bilder?????????????
Jag skall inte här gå inpå hur de såg ut.

Det viktigaste av all fotografering är den dokumentära där samtiden visar något för framtiden. Sedan om det är helt perfekt när det gäller teknik vad har det för betydelse om femtio år.

Sedan att det är en lek ibland vara i Photoshop är en annan sak. Om du hittar min Blogg när jag lekte med ett kålhuvud och fick bilden med på en stor Internationell utställning kan vem som helst bli förvånad. Det blev jag i vart fall.

Därför vet ingen vad en bra bild är för den kan vara verkligt givande för en betraktare men en annan har kanske inte har känsla och kan uppleva eller ta till sig av just den bilden.

Jag känner mig så glad att jag satt uppe just nu och själv skrev en Blogg så jag omedelbart fick läst din.

Jättetack för det du skrev natti natti Gun-Inger
Svar från RHelena 2010-11-24 21:21
Just poängsystemet har jag själv inte vågat mig på överhuvudtaget, känns som ett väldigt fyrkantigt sätt när man ska ge kritik på bilder. Kanske en konst man kan utvecklas i? Ger själv poäng för böcker jag har läst och med tiden har man ju utvecklat sitt sinne för poängsättning i detta avseende. Men, till syvende och sist handlar det ju bara om MIN smak och hur mottaglig JAG är för stunden för just för DENNA litterära stil och i vilken sinnessstämning JAG befinner mig i. Dvs: all kritik kanske landar hos betraktaren/läsaren själv i slutändan. Apropå just läsning, visst tycker jag att det finns böcker som kan kategoriseras som dåliga. Min metod nuförtiden är att sluta läsa boken om jag tycker den är dålig efter att ha läst ca 1/4-1/3 av den. Då blir det inget omdöme eller poäng att dela. Så kan man kanske se på bilder också; ger inte bilden något för en och man inte kan säga något positivt eller konstruktivt om den ens med en ansträngning - varför ödsla energi på den överhuvudtaget?!
Kul det där med kålhuvudet! Såg/läste om det tidigare.
Bra skrivet Rauni!Jag har också råkat ut för en sådan " kommentar" verkar som personen ifråga bara skrivit nedlåtande för att jäklas( Kritikern försvann från fotosidan som en avlöning någon dag efter omdömet)bifogar länk så du kan läsa omdömet själv. // Leif

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1383361.htm
Svar från RHelena 2010-11-24 21:34
Tog mig friheten att kommentera din bild genast!
Ja, vad ska man säga. Din "muntergök" kanske klampade i traveret mer ordentligt och blev utesluten. Det händer väl sådant också. Därför finns ju anmälningsfunktionen när någon går för långt. Eller sedan kan det bli som i ett annat fall: jättemånga nersågningar av en bild, från en och samma person. FS utsåg bilden till VECKANS BILD!!! Det du!
Vad gör man? Ingenting! Att svara med samma mynt är bara barnsligt och uppmuntrar till detta beteende hos andra; hellre då tiga ihjäl sådana kommentarer. Tyvärr finns det många andra problem med bildkritiken här på FS, och de har diskuterats i flera forumtrådar. Eventuellt kan man ju be om ett förtydligande till den som ger den typen av kommentar men jag skulle inte tro att det ger något. Det kunde dock få bli en markering att man tar åt sig och faktiskt vill att kritiken ska ha en betydelse utöver detta att ge beröm eller att få avreagera sig.
Svar från RHelena 2010-11-24 21:57
Tiga låter som en bra strategi. Att engegera sig drar kanske för mycket ur ens mentala energiförråd, helt i onödan. Kan det inte vara så att den här typen av kommentarer egentligen motverkar själva tanken kring bildkritik, att någon ska lära sig något nytt av bildkritiken? Att enbart håna, såga ner, platta till etc är inte den pedagogiskt bästa metoden i alla fall. Tror knappast att den här personen är heller ute efter att vara en hjälpande hand på den krokiga fotografiska vägen.
Vederbörande bildägare har i alla fall tigit och inte heller tagit bort sin bild vilket gläder mig.
För en vecka sedan fick jag 150 såna kommentarer på en och samma dag och fotosidan ingenting som vanligt........
Svar från RHelena 2010-11-24 22:03
Oj, du har många beundrare...! Själv har jag hittils skonats från märkliga påhopp, men ju längre tiden går desto mer sannolikt är det ju att man blir belönad av någon som kanske har vaknat på fel sida (?)...
Min tro är att personer som skriver meningslös och grinig kritik lider av en personlighetsstörning av något slag. Det är inte alls unikt för vare sig fotosidan eller för fotosajter, de dyker upp i alla möjliga sammanhang och kallas ibland för "nät-troll". Deras verksamhet saknar betydelse, bortsett från den upprördhet de ibland lyckas åstadkomma. Att uppmärksamma dem är att spilla sin energi. Tyvärr är det nog inte mycket man kan göra åt dem. De finns där och dyker upp här och var. Men om man vill få tyst på en sådan person så brukar det funka att be om ett sakligt förtydligande.

Nät-trollen är så att säga en biprodukt av kritikfunktionen. Det är inte trollen som är det intressanta, utan hur och varför vi ger bildkritik. Det finns eb rätt bra artikel om det:

http://www.fotosidan.se/cldoc/4327.htm

Men de synpunkterna är väldigt allmänt hållna och vägleder nog inte den som vill arbeta aktivt med frågan. Betygsystemet är också väldigt bristfälligt och ger i mina ögon inget stöd till den som vill ge konstruktiv bildkritik. Jag har flera gånger tagit upp det här i min blogg, och bl a berättat om mina egna försök att ge omdömen. Men lätt är det inte att säga något meningsfullt i ord om en bild. Rent allmänt är vi nog bättre fotografer än kritiker här på FS.

Så mycket som det här har stötts och blötts utan att egentligen frambringa några intressanta riktlinjer så har jag inga stora förhoppningar om att det ska leda någonstans. Jag får ryck ibland och går igenom och kommenterar en eller flera bilder, och ibland (inte så ofta) laddar jag upp lite bilder själv. Men mesta tiden på FS ägnar jag bloggandet. Att blogga själv, läsa och kommentera andras bloggar. Det ger mer.

.
Svar från RHelena 2010-11-27 12:07
Skulle tro att du är på rätt spår vad gäller personlighetsstörda människor. De finns ju faktist runt omkring oss även i vardagen och kan uppfattas även då som besvärliga, negativa, rent utav konstiga osv. Och andra sidan får man faktiskt upp ögonen på problemet ur ett annat perspektiv, nämligen att det har alltid funnits udda människor på olika sätt och de kommer också att finnas, de kan sakna både självkännededom och möjligheten att känna hur andra människor fungerar. Och framförallt, de saknar också möjlighet att göra något åt sin personlighet, Dvs plötsligt framstår det som ganska självklart att det finns ingen anledning att hetsa upp sig för deras beteende eller att försöka uppfostra dem. Lär man känna en sådan person i vardagen kan man med god vilja lära leva med hans/hennes personlighet. Nätet gör detta lite svårare eftersom vi inte kan komma varandra nära på samma sätt. Att nätet medger anonymitet i större eller mindre grad blir ju också en faktor som gör det lättare för en del att ta till en extra slägga.

Det var väldigt bra att du tog upp detta perspektiv i denna diskussion. Bra att ha i minnet för den dag när man själv "drabbas" av orättfärdig kritik och när man ser sådana här kommentarer på andras bilder.

Tiden räcker inte för allt. Synd! Just nu håller jag låg profil vad gäller bildmakeriet och kommentarandet av bilder här på FS. Sannolikt är det välgörande för inspirationen att ta pauser.

Har nyss upptäckt att det är väldigt lätt att missa att man har fått en kommentar på ett blogginlägg... Den nya funktionen att man ser varandras kommentarer till blogginlägg är bra men mängden kan dölja sådant som behöver besvaras, dvs någons svar på det egna inlägget. Man får vara noggrann när man läser listan...
Jag tittade igen på bilden du rätat upp och tog in den i mitt bildbehandlingsprogram för att se om du överdrivit. (Jag blev lite nyfiken eftersom du undrade om det kanske var en synvilla.)

Jo, det stämmer, du har lutat den en aning för mycket åt andra hållet. Om man nu ska vara petig. Men för övrigt är det en jättefin bild.
Svar från RHelena 2010-11-27 12:12
Ja, så kan det gå! Har ibland stött på lutningsproblemet i sammanhang där det ser ut som det lutar oberoende hur man än gör. Kul att du kollade detta, orkade inte göra det själv eftersom bilden inte kändes så viktig. Får räta upp det vid tillfälle om jag ska använda den i något annat sammanhang. Tack!